Bijwerkingen van medicijnen melden bij Lareb
Medicijnen hebben nagenoeg allen bijwerkingen. De balans tussen de werkende stoffen en de bijwerkingen moet echter zodanig zijn dat het verantwoord is om een medicijn op de markt te brengen. Op het moment dat een medicijn beschikbaar komt voor patiënten zijn de mogelijke bijwerkingen bekend. Toch kunnen er door de gebruikers van de geneesmiddelen soms nog nieuwe bijwerkingen worden ervaren. Het is dan belangrijk om die bijwerkingen te melden aan een speciale instelling het Lareb die verder onderzoek pleegt.
Nederlands Bijwerkingen Centrum: Lareb
Een organisatie die zich daarmee bezighoudt is het Nederlands Bijwerkingen Centrum genaamd Lareb. Die instelling verzamelt zoveel mogelijk bijwerkingen van medicijnen en vaccins die gemeld worden door artsen en andere zorgverleners en door apotheken maar ook bijwerkingen die door patiënten zelf worden gemeld. Op die manier wordt ontdekt of een bepaalde bijwerking opvallend veel voorkomt en worden nieuwe bijwerkingen bekend.
Bijwerkingen ontdekken in de praktijk
Hoewel getracht wordt om zoveel mogelijk bijwerkingen te leren kennen tijdens de uitgebreide onderzoeken bij de ontwikkeling van een geneesmiddel, komt het toch voor dat pas tijdens veelvuldig gebruik door patiënten een nieuwe bijwerking bekend wordt. Om die reden zijn meldingen uit de praktijk van groot belang. Ook als niet helemaal duidelijk is of de bijwerking door het vaccin of het medicijn wordt veroorzaakt is melding toch belangrijk. Nadere onderzoeken kunnen hier dan uitsluitsel over geven. Door het melden van bijwerkingen door patiënten kan door hen een goede bijdrage worden geleverd aan de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins.
Wie melden bijwerkingen?
Het melden van bijwerkingen door patiënten is vooral belangrijk in de volgende gevallen:
- Als de bijwerking niet is vermeld op de bijsluiter.
- Bijwerkingen van een nieuw geneesmiddel of vaccin.
- Bijwerkingen bij kinderen.
Artsen en apothekers zijn verplicht om gevallen te melden waarbij ernstige bijwerkingen leiden tot:
- Een (verlenging van) een ziekenhuisopname.
- Blijvende arbeidsongeschiktheid of invaliditeit.
- Aangeboren afwijking bij een kind.
- Levensbedreigende situatie of overlijden.
Procedure door Lareb bij meldingen
Elke melding van een bijwerking bij het Lareb wordt uitvoerig geanalyseerd. De meldingen worden in eerste instantie gecontroleerd op volledigheid, eventuele onduidelijkheden en kwaliteit. Bij onduidelijkheden en soms om een beter beeld te krijgen wordt (indien mogelijk) contact opgenomen met de melder. Daarna wordt de melding vergeleken met eerdere meldingen (zelfs wereldwijd) waarna de melding verder wordt bestudeerd om nieuwe bijwerkingen te ontdekken. Jaarlijks gaat het om ongeveer 2.000 ernstige meldingen op een totaal van ongeveer 10.000. Het aantal meldingen is overigens geen aanwijzing voor de mate van de ernst van de bijwerkingen omdat sommige medicijnen nu eenmaal veel vaker worden gebruikt dan andere en dus ook het aantal meldingen daarom groter kan zijn.
Actie na meldingsdoorgave aan CBG
Belangrijke meldingen worden anoniem doorgegeven aan het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen). Dit college is verantwoordelijk voor de handelsvergunning die fabrikanten krijgen bij een nieuw medicijn en voor de geneesmiddelenbewaking. Bij nieuwe signalen onderneemt het CBG indien nodig actie door bijvoorbeeld de leverancier van het product er op te ijzen dat de bijwerking moet worden opgenomen in de bijsluiter. In zeer ernstige gevallen, met kans op gevaarlijke bijwerkingen, kan het CBG het medicijn of vaccin van de markt halen.
Kennis van Lareb wereldwijd delen
De wetenschappelijke kennis die Lareb opdoet wordt wereldwijd gedeeld via organisaties als de EMA (European Medicines Agency) en de WHO (World Health Organization). De EMA geeft ondersteuning aan een aantal wetenschappelijke comités die elk verantwoordelijk zijn voor een bepaald aspect met betrekking tot geneesmiddelen. De WHO brengt wereldwijd de gezondheidszorg in kaart en coördineert activiteiten op het gebied van de gezondheidszorg met als doel de gezondheid van de wereldbevolking te bevorderen.
Reactie
G. Roos, 31-05-2017
L.S.,
Sinds ik gedotterd ben en er stent is geplaatst, ( nu 4 maanden geleden ), moet ik naast mijn gebruikelijke medicijnen; t.w.: Sotalol;
Losanox;
Atorvastatine;
Alfuzosine;
Furosomide;
Trajenta tabl. 5mg;
Acenocoumorol;
Isosorbid mon ret.;
Spironolaction,
het medicijn Clopidogrel gedurende een jaar gebruiken.
Sinds ik dit middel gebruik, heb ik s'morgens, tussen het wakker worden en wakker zijn, last van hallucinaties.
Is het wellicht mogelijk dat het gebruik van Clopidogrel samen met Acenocoumorol dit verschijnsel veroorzaakt en zo ja is er dan een ander alternatief, waardoor dit kan worden voorkomen.
Gaarne verneem ik van u.
Met vriendelijke groet,
G. Roos
Reactie infoteur, 31-05-2017
Het best lijkt mij een arts te raadplegen maar zie ook mijn artikel: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/149774-hypnagoge-en-hypnopompe-hallucinatie-angstige-gewaarwording.html