Capillaritis: roodbruine vlekken op benen, romp en armen

Capillaritis: roodbruine vlekken op benen, romp en armen Capillaritis is een onschuldige huidaandoening. Het wordt gekenmerkt door lekkage van de kleine haarvaatjes in de huid, waardoor puntbloedingen ontstaan. De voorkeurslocatie voor capillaritis zijn de benen, hoewel het zich ook op de romp en de bovenste ledematen kan manifesteren. Capillaritis presenteert zich nooit op het gezicht. Lokale corticosteroïden kunnen de jeuk verminderen. Het vrij verkrijgbare middel Venoruton kan gebruikt worden ter vermindering van de vlekken. Tegen de jeuk kan een hormoonzalf helpen. Eventuele uitlokkende factoren kun je het beste vermijden. De aandoening kan binnen enkele verdwenen zijn, maar het kan ook jaren duren. Terugkeer van de aandoening komt regelmatig voor.
Petechiën op onderbeen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Petechiën op onderbeen / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat is capillaritis?

Capillaritis is een onschuldige huidaandoening die wordt gekenmerkt door lekkage van de kleine haarvaatjes in de huid, waardoor petechiën of puntbloedingen ontstaan. Petechiën zijn kleine, puntvormige huidbloedinkjes vanuit een haarvat. De plekjes zijn roodbruin van kleur. Het wordt ook wel purpura pigmentosa genoemd.

Wie krijgt capillaritis?

Kan iedereen treffen

Capillaritis kan iedereen overkomen, maar komt evenwel niet vaak voor bij kinderen. Het treft meestal mensen die verder gezond zijn van lijf en leden. Af en toe ontstaat capillaritis als reactie op een medicijn; veel verschillende medicijnen worden geassocieerd met capillaritis, zoals aspirine, acetaminophen, plastabletten, lorazepam, thiamine propyldisulfide, meprobamaat, glipizide en ampicilline. In andere gevallen kan een levensmiddelenadditief of een virale infectie de boosdoener zijn. Capillaritis kan zich ook ontwikkelen na het sporten.

Staande beroepen

Capillaritis wordt vaak gezien bij mensen met staande beroepen, zoals kapsters, leerkrachten, winkel- en horecapersoneel, verpleegsters. Een overgevoeligheidsreactie van de huid naar aanleiding het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, is de meest geassocieerd oorzaak van capillaritis, hoewel de precieze oorzaak onduidelijk is. Capillaritis doet zich vooral voor bij volwassenen, maar oudere kinderen en adolescenten kunnen het ook krijgen.

Oorzaak capillaritis

Ontstoken haarvaatjes

Door anno 2024 nog onbekende oorzaken raken de haarvaatjes, die dicht onder de huidoppervlak liggen, ontstoken. Doordat tussen de cellen van de vaatwand kleine openingen ontstaan, kunnen rode bloedcellen de bloedbaan uittreden waardoor er kleine roodbruine stipjes op de huid verschijnen.

Uitlokkende factoren

Af en toe wordt het gezien bij gebruik van bepaalde medicijnen, na inname van bepaalde voedingsadditiva, of na een virale infectie. Capillaritis kan zich ontwikkelen na het sporten.

Symptomen van capillaritis

De voorkeurslocatie voor capillaritis zijn de benen, hoewel het zich ook op de romp en de bovenste ledematen kan manifesteren. Capillaritis presenteert zich nooit op het gezicht. De plekken zijn roodbruin van kleur, ook wel beschreven als cayennepeper vlekken. Ze vloeien samen tot een grote platte rode vlek, die overgaat in bruin en daarna gedurende weken tot maanden allengs verdwijnen. Er worden verschillende soorten capillaritis onderscheiden. Ze zijn vaak vernoemd naar de dermatoloog die het type voor het eerst beschreef.

Ziekte van Schamberg aan de enkel / Bron: Alaquwel, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Ziekte van Schamberg aan de enkel / Bron: Alaquwel, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Ziekte van Schamberg

De ziekte van Schamberg is genoemd naar de huidarts Jay Frank Schamberg (1870-1934). Bij de ziekte van Schamberg, ook bekend als Purpura pigmentosa progressiva (PPP), ontstaan er kleine roodbruine stipjes die conflueren tot grotere ronde vlekken (Cayenne peper aspect) aan de onderbenen. Meestal geven de vlekken geen klachten, maar soms gaat het gepaard met jeuk. De oorzaak is onbekend, en het is moeilijk te behandelen.

Gougerot-Blum

Bij deze zeldzame vorm, welke ook bekend staat als pigmented purpuric lichenoid dermatitis of purpura pigmentosa lichenoides, treden rode tot paarsrode verdikte, jeukende bultjes op. De bultjes kunnen in groepjes aanwezig zijn. Mannen worden vaker getroffen dan vrouwen. Het komt vooral voor op onderbenen en soms ook de armen.

Majocchi purpura / Bron: Ytrottier, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Majocchi purpura / Bron: Ytrottier, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Majocchi purpura

Majocchi purpura staat ook bekend als purpura annularis telangiëctodes. Het wordt gekenmerkt door ringvormige roodbruine vlekjes (in het midden soms lichter) en uitgezette adertjes. Voorkeursplekken zijn de onderbenen, maar het kan ook worden gezien op de romp en de armen kunnen aangedaan zijn.

Eczematid-like purpura of Doucas and Kapetanakis

Hierbij treden roestkleurige ruwe plekken op met schilfering. Deze plekken kunnen jeuken. Het heeft veel weg van chronisch eczeem met pigmentatie en vergroving van het huidreliëf. Voorkeursplekken zijn de onderbenen en de romp. Deze variant wordt vooral gezien bij oudere mannen. Spontane genezing treedt op na enkele maanden tot jaren.

Lichen aureus

Bij lichen aureus, ook bekend als lichen purpuricus, is sprake van een enkele scherp begrensde bruingele tot oranje gekleurde vlek die zeer persistent is en zich vaak aan één zijde van het lichaam bevindt. Soms gaat het gepaard met jeuk. Vaak ligt deze vlek op een spatader, ergens op de onderbenen en rondom de enkels. Het komt vooral bij jongvolwassenen voor.

Onderzoek en diagnose

Op basis van het klinische beeld wordt de diagnose gesteld. Microscopisch onderzoek van een huidbiopsie kan uitsluitsel geven welke soort het betreft.

Behandeling capillaritis

Wisselen ban medicijn

De huisarts zal overwegen of het gebruik van een bepaald medicijn de oorzaak kan zijn. Door een paar maanden met het gebruik te stoppen, kan achterhaald worden of de huidafwijkingen verdwijnen.

Behandelmogelijkheden

Lokale corticosteroïden kunnen de eventuele jeuk verminderen. Het vrij verkrijgbare middel Venoruton kan gebruikt worden ter vermindering van de vlekken. Voorts kan het dragen van elastische kousen bijdragen aan een vermindering van de vlekken. Lasertherapie is niet bijzonder nuttig voor deze aandoening. Zo nodig kan de arts lokale corticosteroïden voorschrijven. Deze kunnen de jeukklachten verminderen, maar de vlekken zullen er niet door genezen. Soms is lichttherapie aangewezen.

Prognose

Capillaritis kan spontaan verdwijnen binnen een paar weken, en kan van tijd tot tijd terugkeren. De aandoening kan ook jaren aanhouden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Capillaritis: Huidaandoening met roodbruine vlekkenCapillaritis: Huidaandoening met roodbruine vlekkenHaarvaten zijn de kleinste vaten van de bloedsomloop die zich vlakbij het huidoppervlak bevinden. Capillaritis is een go…
Rode vlekken op benen en voeten, zonder schilferingRode vlekken op benen en voeten, zonder schilferingWat zijn de mogelijke oorzaken van rode vlekken op benen en voeten, zonder schilfering? De meest voorkomende huidaandoen…
Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn over…
Huidaandoeningen: Lichen SlerosusLichen sclerosus is een aandoening aan de huid waarbij deze elasticiteit verliest, en wittig verkleurt. Lichen slerosus…

Eczema herpeticum: symptomen, oorzaken en behandelingEczema herpeticum: symptomen, oorzaken en behandelingEczema herpeticum wordt meestal gezien als een complicatie van constitutioneel eczeem, waarbij de huid geïnfecteerd raak…
Neusklachten: symptomen en behandelingNeusklachten: symptomen en behandelingNeusklachten kunnen zowel acuut als chronisch zijn. Wanneer neusklachten onvoldoende behandeld kunnen worden om er defin…
Bronnen en referenties
  • DermNet New Zealand. Capillaritis. http://www.dermnetnz.org/topics/capillaritis (ingezien op 29-3-2017)
  • Huidarts.com. Capillaritis. https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/capillaritis/ (ingezien op 29-3-2017)
  • Huidziekten.nl. Purpura pigmentosa progressiva. http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ptxt/purpura-pigmentosa-progressiva.htm (ingezien op 29-3-2017)
  • Medscpae. Pigmented Purpuric Dermatosis Differential Diagnoses. http://emedicine.medscape.com/article/1084594-differential (ingezien op 29-3-2017)
  • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Alaquwel, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Ytrottier, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 01-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.