Blijf gezond met chlorella

Chlorella
Chlorella is de rijkste bron van chlorofyl die er bestaat. Chlorella bevat bijvoorbeeld 50 keer zoveel chlorofyl als alfalfa. De naam chlorella komt dan ook voort uit het hoge gehalte aan chlorofyl. Chlorella weet al meer dan 2 1/2 miljard jaar op aarde te overleven. Dat chlorella het al zo'n lange tijd volhoudt komt door de sterke celwand en een ongebruikelijk effectief DNA-reparatiemechanisme. Hoewel chlorella al sinds 1890 bekend is, zijn wetenschappers er pas in 1977 in geslaagd om een methode te vinden die de harde celwand 'kraakt'. Sinds die tijd heeft chlorella als natuurvoedingsproduct een enorme opmars gemaakt. Chlorella is in Japan het meest verkochte voedingssupplement.Samenstelling van chlorella
Chlorella bestaat voor ongeveer 60% uit eiwit (sojabonen bevatten "slechts" 30% proteïne). Het eiwit in chlorella bevat 19 aminozuren, met inbegrip van alle essentiële aminozuren. Dit gegeven maakt dat chlorella gelijk staat aan dierlijk eiwit, behalve dan dat het minder methionine bevat. Dit laatste kan echter weer gunstig zijn aangezien sommige vormen van kanker voor hun groei afhankelijk zijn van methionine.De vier belangrijkste bestanddelen waaraan chlorella zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen dankt zijn:
[OLIST]Chlorofyl
Béta-caroteen
Chlorella- groeifactor (CGF)
De celwand
[/OLIST]
Eiwitten in chlorella
Chlorella is vooral rijk aan lysine, lysine ontbreekt in een dieet rijk aan tarwe. Vanwege de kwaliteit van het eiwit in chlorella, en het feit dat chlorella alle essentiële aminozuren bevat maakt dat chlorella tegenwoordig veel wordt gebruikt als eiwitrijk supplement bij gewichtsbeheersing.Vitamines en mineralen in chlorella
Chlorella bevat voorts meer dan 20 verschillende vitamines en mineralen. Chlorella bevat bijvoorbeeld veel bétacaroteen. Ook bevat chlorella aanzienlijke hoeveelheden ijzer, jodium, zink en kobalt.Vitamine B12
Chlorella bevat zelfs meer vitamine B 12 dan runderlever. Vitamine B12 is vaak de vitamine waar vegetariërs een tekort aan krijgen, vegetariërs zouden er dan ook goed aan doen chlorella als aanvulling op hun voeding te gebruiken, en zo tekorten te voorkomen. Behalve dat chlorella de rijkste natuurlijke bron van chlorofyl is, is chlorella eveneens de rijkste natuurlijke bron van DNA.Chlorella versus Spirulina
Er bestaan aanzienlijke verschillen tussen de effecten van chlorella en Spirulina, dat eveneens een groen wier is. Chlorella bevat viermaal zoveel chlorofyl dan spirulina en tienmaal zoveel ijzer als spirulina[, maar dat is nog lang niet alles. Chlorella biedt nog vele factoren meer, zoals CGFen de bijzondere celwand. Spirulina is in feite een veel primitiever organisme dan chlorella, en mist een echte kern. Het resultaat is een hogere kwaliteit van DNA en RNA in chlorella.Chlorofyl
Chlorofyl is een interessante stof met diverse commerciële en therapeutische toepassingen. Zo wordt ze bijvoorbeeld gebruikt als kleurstof in voedingsmiddelen en cosmetica. De scheikundige structuur van chlorofyl komt overeen met die van hemoglobine (rode bloedcellen), welke verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof in ons lichaam. Chlorofyl bevordert dan ook de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen en is een probaat supplement bij bloedarmoede.Chlorofyl bevordert eveneens de uitscheiding van vrij cholesterol uit het lichaam, wat verklaart waarom chlorella een cholesterolverlagende werking bezit. Chlorofyl werkt ook sterk ontgiftend voor het lichaam.
Chlorella en kanker
Het immuunsysteem verdedigt ons lichaam tegen vreemde indringers als bacteriën, virussen en verontreinigende stoffen. Het inactief maken of ontgiften van deze stoffen gebeurt door speciale witte bloedcellen, door B-cellen uit het beenmerg, die antilichamen vormen en bacteriën bestrijden, door T-cellen van de thymus, die de strijd met virussen aanbinden, en door macrofagen, die schadelijke stoffen en kankercellen 'fagocyticeren' (opvreten en doden). Een manier om kanker te bestrijden is dan ook het stimuleren van de macrofagenproductie. Interferon, een door immuuncellen geproduceerde stof, stimuleert de productie van macrofagen en bezit daardoor een sterke antivirale en kanker bestrijdende werking, en van chlorella is bekend dat het de interferonproductie stimuleert.Een uit chlorella geëxtraheerde glycoproteïne bleek een antitumor werking tegen sarcoom 180 (een type kanker dat in de spieren of botten voorkomt). Deze anti-tumor eigenschappen werden ook gezien bij in vitro testen tegen leukemie bij muizen. Heet water extracten van chlorella remden verder de groei van bepaalde opgewekte kankervormen (fibrosarcomen) bij muizen, toen ze in de tumor of het omringende weefsel werden geïnjecteerd. Andere onderzoeken naar chlorella hebben uitgewezen dat het borst- en leverkanker bij muizen kan tegengaan, wanneer het oraal gegeven of in de maag geïnjecteerd wordt.