Olijfblad of olijfbladextract voor je gezondheid

Olijfblad of olijfbladextract voor je gezondheid Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol-verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn. Olijfboombladeren hebben namelijk ook verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. Olijfbladextract kan worden gebruikt bij de behandeling van verschillende kwalen. Je kunt gedroogd olijfblad kopen en er thee van zetten, of nog makkelijker je koopt capsules met olijfbladextract.

De olijfboom

Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens.

Olijfblad thee

Reeds in 1855 verspreidde zich het bericht dat het drinken van de bittere thee van olijfboombladeren een potentiële remedie tegen malaria was. Olijfbladeren werden in water gekookt en de oplossing werd aan malariapatiënten gegeven. Artsen melden dat de toestand van de patiënten hierdoor verbeterde.

Werkzame stof van olijfbladeren

Later werd het actieve bestanddeel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenolverbinding, oleuropeïne. Dit is een bittere glucoside, die olijven hun bittere smaak geeft. Volgens botanici komt oleuropeïne in alle delen van de boom voor en beschermt het de olijfboom tegen insecten en bacteriën. Elenolaat, een derivaat van oleuropeïne, werd getest op zijn antivirale werking tegen verscheidene virussen en bleek de groei te remmen van ieder virus waarop het werd getest. Ten aanzien van de antibacteriële eigenschappen bleek olijfbladextract effectief te zijn tegen bepaalde bacterie soorten. De fenolverbindingen van het olijfblad werden in verband gebracht met de remming van twee typen gistingsbacteriën.

Sterke antioxidant in olijfblad extract

Olijfblad bevat enkele van de meest krachtige antioxidanten die er bekend zijn. Er zitten 12 verschillende antioxidanten in olijfbladextract Deze antioxidanten ruimen de schadelijke vrije radicalen op. Vrije radicalen beschadigen onze celstructuur en het DNA. De bekendste en krachtigste antioxidant in olijfblad extract is oleuropeïne. Oleuropeïne is een effectieve antioxidant, die cholesterol tegen oxidatie beschermt en de kans op coronaire hartkwalen verkleint. Aangezien geoxideerde cholesterol zich veel gemakkelijker afzet op de binnenwanden van de bloedvaten, verstopt hij deze; deze verstoppingen vergroten de kans op een hartaanval. Andere bekende antioxidanten in olijfblad zijn tyrosol, hydroxytyrosol en resveratrol. Resveratrol is ook de belangrijkste antioxidant in rode wijn.

Olijfblad extract tegen hoge bloeddruk

Olijfbladextract kan helpen bij de behandeling van hypertensie. In een studie welke werd uitgevoerd in 2011 (1) is zijn patiënten met een te hoge bloeddruk behandeld met olijfboomextract. Een deel van de populatie werd behandeld met olijfbladextract, het andere deel van de groep met captopril (medicijn om de bloeddruk te verlagen). De conclusie van dit onderzoek was dat de bloeddruk van patiënten die werden behandeld met olijfboom extract evenveel gedaald was dan de groep die met het bloeddruk medicijn was behandeld. In een andere studie welke werd uitgevoerd in 2017 (2) werd de werking van olijfbladextract vergeleken met een placebo bij patiënten met hypertensie. Na zes weken bleek dat de patiënten die werden behandeld met olijfblad extract een veel lagere bloeddruk hadden dan de patiënten die de placebo slikten.

Olijfbladextract en cholesterol

Er zijn enkele studies gedaan die er op wijzen dat olijfblad het cholesterol gehalte kan verlagen. In 2015 is er een onderzoek uitgevoerd op ratten (3). De een deel kreeg een normaal dieet, en een ander deel een dieet met veel cholesterol. Een aantal kreeg ook olijfboomextract. Na 8 weken was het cholesterol gehalte in het bloed van de ratten die olijfboomextract kregen significant lager, dan bij de groep die dit niet kreeg.

In 2008 is er een studie gedaan bij een groep van 40 identieke tweelingen met hypertensie (4). In dit onderzoek kreeg een deel van de personen olijfboomextract. Na 8 weken was het cholesterolgehalte in de patiënten die olijfbladextract kregen een stuk lager dan de groep die dit niet kreeg.

Olijfblad en diabetes

Met olijfblad kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 worden verlaagd. In een studie uitgevoerd in 2013 werd een groep van 46 mannen onderzocht. (5) Een deel werd behandeld met olijfbladextract, en een ander deel met een placebo. Na 12 weken bleek dat de groep die werd behandeld met het olijfblad extract een significant verbeterde insulinegevoeligheid had. Ook was de reactie van de alvleesklier verbeterd in de groep die was behandeld met olijfbladextract. Verminderde insulinegevoeligheid en een verminderde werking van de alvleesklier worden gezien als belangrijke factoren in de ontwikkeling van diabetes type 2.

Olijfblad en stijve gewrichten

Recente studies tonen aan dat olijfblad extract beschadigd kraakbeen kan herstellen. De theorie erachter is dat de fenolen in het olijfblad bepaalde ontstekingen in gewrichten remmen en zodoende het verouderingsproces in de gewrichten vertragen. Op deze manier kunnen verschillende vormen van artritis worden voorkomen.

Olijfblad en acne

De werkzame stoffen in olijfblad helpen de lever het lichaam te ontgiften. Ook zitten er stoffen in olijfblad welke de hormonen reguleren. Olijfblad is hierdoor een probaat en veelvuldig gebruikt middel om acne te bestrijden.

Verkrijgbaarheid van olijfblad extract

Olijfblad extract is te bestellen in capsulevorm. Bij de meeste online drogisterijen kun je olijfbladextract kopen. Daarnaast wordt olijfblad verkocht als thee of gewoon als gedroogde bladeren.
Olijfblad wordt meestal verkocht onder de Engelse benaming: olive leaf extract.
© 2012 - 2024 P1234, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van olijvenDe geneeskracht van olijvenOlijven zijn een supergezonde boomvrucht. Hoewel in de keuken de olijf meer als groente wordt gebruikt is het biologisch…
Olijven: kenmerken, kweken en inleggenOlijven: kenmerken, kweken en inleggenDe olijf wordt eerst ingelegd voordat hij eetbaar is. Mensen denken dat hij zo van de boom wordt geplukt en je hem dan o…
Hoe gezond zijn olijven?Hoe gezond zijn olijven?Olijven zijn niet meer weg te denken uit ons eetpatroon, maar dat is niet altijd zo geweest. Olijven hebben lang dat exo…
Hoge bloeddruk, olijfblad en hibiscusHoge bloeddruk? Te hoog cholesterol? Naast een gezonde voeding en een bewegende leefstijl kunnen ook geneeskrachtige pla…

Cafeïne en de invloed op kinderenCafeïne en de invloed op kinderenEr verschijnen steeds meer producten op de markt waaraan cafeïne is toegevoegd. Vaak is het niet duidelijk dat producten…
De geneeskracht van uienDe geneeskracht van uienUien behoren in het dagelijkse menu. Ze zijn niet alleen een goed smaakgever aan allerlei gerechten maar ook erg gezond.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aalmeidah, Pixabay
  • https://www.academia.edu/4070163/Olive_Olea_europaea_leaf_extract_effective_in_patients_with_stage-1_hypertension_Comparison_with_Captopril (1)
  • https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-016-1188-y (2)
  • https://www.researchgate.net/publication/281430178_Olive_Leaf_Extract_Improves_the_Atherogenic_Lipid_Profile_in_Rats_Fed_a_High_Cholesterol_Diet (3)
  • https://www.academia.edu/19297544/Food_supplementation_with_an_olive_Olea_europaea_L._leaf_extract_reduces_blood_pressure_in_borderline_hypertensive_monozygotic_twins (4)
  • https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0057622 (5)
Reactie

Hubert, 14-09-2019
Moeten de bladeren gekookt worden of is overgieten met kokend water voldoende? Reactie infoteur, 10-12-2019
Olijfboombladeren overgieten met kokend water is voldoende

P1234 (72 artikelen)
Laatste update: 17-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.