De geneeskracht van muur

De geneeskracht van muur Muur is een overheerlijk plantje met sierlijke bloemetjes. Wanneer je een kruidentuintje wilt dat gemakkelijk is in onderhoud, neem dan muur; deze bodembedekker staat nog leuk ook. Muur wordt vaak als onkruid gezien maar het is juist een leuk ogend en gezond plantje. Een bekende volkswijsheid is dat als vogels iets eten, mensen het ook kunnen eten. Muur wordt vaak gegeten door kippen. Vogelmuur is een variant die aan vogels als groenvoer wordt gegeven. Muur is ook door mensen prima als groente te gebruiken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Medicinale toepassing van muur

De wortel van muur wordt verkocht als geneeskrachtig kruid tegen koorts en parasieten in de ingewanden. Voor medicinale doeleinden wordt 3 tot 5 gram gedroogd wortelpoeder aanbevolen. Je kunt hiervan thee zetten. Sinds oudsher wordt muur gebruikt in de volksgeneeskunde. Men zette thee van de hele plant. Deze thee werd ingezet om long-, blaas- en nierziekten te verhelpen. Het wordt ook voorgeschreven bij bronchitis. Muurthee stimuleert de werking van de nieren doordat het diuretisch (urineverdrijvend) werkt. Het aftreksel van deze plant wordt gebruikt tegen oogziekten door een in muurthee gedrenkte doek op de gesloten ogen te leggen. Omslagen zouden helpen bij uitslag, open wonden en gezwellen.

Muur determineren

Muur is enigszins moeilijk te onderscheiden van andere planten die erop lijken. Er zijn verschillende soorten muur die allemaal eetbaar zijn, maar je moet wel zeker weten dat het echt muur is. De meeste soorten muur hebben 5 witte kroonblaadjes. De kroonblaadjes zijn echter diep ingesneden waardoor elk kroonblaadje op twee kroonblaadjes lijkt zodat het bloempje schijnbaar 10 kroonblaadjes heeft. De bloem heeft een stervorm en wordt daarom in het Latijn stellaria genoemd.

Voedingswaarde muur

Muur zit vol met nutriënten. Het is niet alleen lekker maar ook gezond. Het bevat de volgende vitaminen: vitamine A, vele vitaminen uit het B-complex en vitamine C. Daarnaast bevat het de mineralen kalium, calcium, chroom, koper, magnesium, mangaan, ijzer en zink. Op het gebied van fytonutriënten is het rijk vertegenwoordigd met gamma-linoleenzuur (een omega6 vetzuur), coumarine, hydroxycoumarine, de flavonoïde rutine en saponinen. Deze laatste zijn ervoor verantwoordelijk dat allerlei gifstoffen het lichaam veilig kunnen verlaten.

Medicinaal baden met muur

Een bad met muur wordt gebruik door mensen met reuma, een aandoening van de gewrichten. Het helpt ook tegen een stijve nek en artrose. Baden met kruiden is zo gek nog niet. Je hoeft niet naar de winkel te gaan om een kruidenbadmix samen te stellen. Vroeger werden er elk voorjaar verse kruiden geplukt. De oude kruiden die men gedurende de winter niet had opgemaakt werden gebruikt als badkruiden.

De bloem van muur wordt gebruikt als natuurlijke barometer. Wanneer hij open gaat dan blijft het de komende uren droog en wanneer de bloem half gesloten blijft dan gaat het regenen.

Bron: SB Johnny, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: SB Johnny, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Muur als lentegroente

De muurplant wordt in de keuken gebruikt als voorjaarsla. Je kunt een hele bos van het plantje plukken en dit goed wassen en uit elkaar trekken of snijden. Slagroente stuk scheuren is eigenlijk beter dan snijden omdat het dan langer houdbaar is. Dat heeft te maken met het feit dat wanneer je het scheurt, de scheurrand precies op de grenzen van de cellen komt. Wanneer je het snijdt dan snijd je door de cellen heen, daardoor kunnen de randen sneller gaan bederven en als groente eenmaal bederft dan zet dit proces zich voort.

Eettips muur

Meng muur met olijfolie, azijn, zout en peper en je hebt een lekkere sladressing. Hetzelfde recept aangevuld met yoghurt, munt, tijm, rozemarijn en basilicum, leidt tot een heerlijke yoghurtdressing. Je kunt deze dressing voor menig slamix gebruiken. De vogelmuurblaadjes kun je op brood doen met tahin of pindakaas. Muur kun je ook vers in de soep doen. Van muur is een zelf gemixte kruidenthee te maken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen met effectenSchilderen met effectenEen muur schilderen en dan speciale effecten aanbrengen. Dat kan iedereen. Natuurlijk kan een muur gewoon worden voorzie…
Chinese muur, het langste bouwerk ter wereldChinese muur, het langste bouwerk ter wereldIn het noorden van China loopt de Chinese Muur door het bergachtige landschap. De Chinese muur is het langste bouwwerk t…
Hoe tegel ik zelf een muur?Hoe tegel ik zelf een muur?Een muur tegelen kan iedereen. Het is erg belangrijk dat je voldoende tijd steekt in de voorbereidingen van het tegelen…
De zeven moderne wereldwonderen: Chinese MuurWat zijn de mooiste bouwwerken ter wereld? De Grieken hielden zich al bezig met deze vraag. Maar omdat er van de klassie…

De geneeskracht van slaDe geneeskracht van slaKropsla is een fris product en dient als basis voor menig salade. Een krop sla eet je nooit in één keer op maar je kunt…
De geneeskracht van pompoenDe geneeskracht van pompoenPompoen is een grote oranje groente die groeit terwijl hij op de grond staat. Het is een goedkope groente en je kunt hem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: André Karwath, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Muur_%28geslacht%29
  • http://www.buzzle.com/articles/chickweed-benefits.html
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: SB Johnny, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.