De geneeskracht van sla

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- De geschiedenis van sla
- Made in Holland
- Krop sla
- IJsbergsla
- Eikenbladsla
- Rucola
- Romeinse sla
- Lollorosso
- Alternatieve groente als sla
- Eettips sla
De geschiedenis van sla
Sla is voor het eerst gecultiveerd in het antieke Egypte, ongeveer 5000 jaar geleden. Het is ontstaan uit planten die men als kruiden gebruikten. Op een gegeven moment begon met ook de bladeren te eten. De slaplant werd gezien als een verschijningsvorm van de god Min en het eten van sla zou ervoor zorgen dat men onvermoeibaar lang seks kan hebben. Aan de andere kant wordt sla in Europa door kruidengeneeskundigen gezien als anti-afrodisiac, een voedingsstof die de libido verlaagt. Deze paradox kan worden opgelost dat na het eten van sla men van seks kan genieten zonder dat het onderbroken wordt door een uitputtend orgasme waardoor men langer in staat is erotische uren te beleven.Made in Holland
Er zijn inmiddels veel soorten sla ontstaan doordat mensen planten verder gingen kruisen om nieuwe eetbare gewassen te ontwikkelen. In de 16e en 17e eeuw zijn er veel soorten sla ontwikkeld in Nederland. Nederland gold in die tijd als belangrijke kenniseconomie op het gebied van agricultuur. Er werden meer gewassen in Nederland gekweekt waarvan de oranje wortel nog steeds de bekendste is. De wereldberoemde landbouwuniversiteit in Wageningen is in feite een voortborduursel van de eeuwenoude kennis van het kruisen en veredelen van zaden en gewassen. Sla wordt in vele culturen als een belangrijk voedsel gezien. In China eet men traditioneel op de verjaardag sla omdat dit geluk zou brengen. Christoffel Columbus had sla mee aan boord van zijn schip met als doel om het aan te planten in Amerika.
Krop sla
Sla is een gezond product. In 100 gram gewone kropsla, ook wel botersla genoemd, zit 21% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van vitamine A. In hetzelfde gewicht zit 18% van de ADH aan foliumzuur wat we ook kennen onder de naam vitamine B11. Daarnaast zit er 5% van de ADH aan vitamine C in. Deze bekende vitamine zit niet alleen in fruit maar ook in veel soorten bladgroenten, met name in boerenkool zit een grote hoeveelheid vitamine C. Een ons slabladeren bevat 9% van de ADH aan ijzer en 5% van de ADH aan kalium, welke twee belangrijke mineralen zijn voor ons lichaam.IJsbergsla
IJsbergsla is veel steviger en knapperiger dan de meeste andere sla. Het dankt zijn naam aan het feit dat het werd vervoerd in een berg ijs om het vers te houden. De ijsbergsla is in de 20e eeuw in de VS ontwikkeld waar het iceberg lettuce heet. In Nederland wordt het vanaf de jaren 80 in kassen gekweekt.Eikenbladsla
Eikenbladsla is een beetje rood aan de uiteinden. Het lijkt een beetje op de bladeren van de Amerikaanse eik. Het smaakt enigszins nootachtig en doet denken aan rucola, een in Nederland in het wild groeiende slasoort die ook een walnootachtige bijsmaak kent.Rucola
Enige tijd geleden was rucola een trendy sla. Het is nu een blijvende groente geworden. Wie van de beetje scherp smakende met een nootachtige aroma rucolasla houdt, kan het zich aanleren om zelf rucola te zoeken. Het bevindt zich tussen het gras van vele parken en groenstroken.