Hoe gezond is lijnzaad?

Hoe gezond is lijnzaad? Lijnzaad scharen we vaak bij de superfoods die momenteel zo enorm “in” zijn, maar lijnzaad is er al veel langer. Al vele jaren vinden we lijnzaad in de schappen van de natuurwinkel en zelfs in de meer complete supermarkt. Wat doet lijnzaad en wat maakt dat lijnzaad zo’n prettig product is wat ook zo eenvoudig te verwerken is?

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad is afkomstig van het vlas gewas (uit de familie Linaceae), met een beetje nootachtige en ietwat bittere smaak. Deze plant is er in blauw- en witbloemige varianten. De zaden zijn bruin of geel en ca 5 mm groot. Het vezelvlas wordt al duizenden jaren ingezet voor het bekende linnen en het olievlas wordt ingezet voor de productie van lijnzaadolie.

Lijnzaad is de grondstof voor lijnzaadolie. Met behulp van een oliemolen wordt zaad als het ware geperst. Lijnzaad of gebroken lijnzaad als zodanig wordt toegepast in allerlei producten variërend van zuivel tot pannenkoeken tot een smoothie. Lijnzaad bevat veel alfa-linoleenzuur, dit is een omega 3-vetzuur, calcium en vitamine B1, B2 en antioxidanten.

Waar is lijnzaad goed voor?

Het gegeven dat er veel omega 3 in zit, vormt al een basis om het in te nemen en maakt deel uit van een gevarieerd voedingspatroon (dus je haalt ook omega 3 uit andere producten). Met deze bouwstof is het goed voor hart en bloedvaten. Maar veel bekender is lijnzaad voor het bevorderen van de stoelgang. Er zitten veel vezels in die zich in de darmen vol weten te zuigen met vocht. De darmen worden sterk gestimuleerd. Verder reinigt het de darmen en geeft het een verzadigd gevoel, iets wat niet verkeerd is als je bijvoorbeeld aan het lijnen bent.

Verder is een bijkomend effect dat lijnzaad voorkomt dat ingenomen suikers snel opgenomen worden in het bloed. Dit heeft tot gevolg dat de bloedsuikerschommeling tot een minimum beperkt kan worden.

Vanwege de hoge dosis antioxidanten wordt het ook als ondersteuning tegen kanker ingezet. Vooral kanker die hormoon gerelateerd is zoals prostaat- en borstkanker. Het is echter geen vervanging, slechts een ondersteuning.

Altijd goed?

Lijnzaad continu eten is niet aan te raden. Er wordt geadviseerd om het tijdelijk in te nemen. Neem je het tijdelijk in, bijvoorbeeld voor de darmen, dan mag je wel tot zo’n 40 gram per dag innemen. Maar vooral niet te lang. Dit heeft te maken met het gegeven dat er ondermeer cyanogenen in zit. Dit kan in het lichaam omgezet worden tot cyanide en een hoge dosis cyanide kan weer tot gevolg hebben dat je ademhaling stagneert, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Hoe ga je met lijnzaad om?

Heel of gebroken?

Lijnzaad koop je “gebroken” of in een olie. Gebroken lijnzaad is in veel gevallen het beste om in te nemen, omdat je de voedingsstoffen zo beter binnen krijgt. Als je lijnzaad niet gebroken in zou nemen, dan kunnen de voedingsstoffen niet opgenomen worden. Het zal je lichaam weer als “heel lijnzaad” verlaten. Maar het is wel te koop en dan breek je het zelf in de keukenmachine of met de vijzel. Eigenlijk is zelf klein maken, ook beter. Maar na het fijn maken wel direct opeten.

Bewaren

Lijnzaad bewaar je in principe goed afgesloten op een koele en droge plek. Het kan een kelderkast zijn, maar mag ook in de koeling of het keukenkastje. Niet verhitten, want dan verlies je de voedingsstoffen.

Tot slot

Lijnzaad is, mits goed toegepast, een prima product bij een gevarieerd voedingspatroon. Superfood of niet, het is al vele jaren overal te koop en de werking is bekend. Bovendien, lijnzaad is een van de weinige superfoods die niet duur is. Zo’n 500 gram is al voor minder dan € 3 of € 4 te koop.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlas, kleine geschiedenis van een groot gewasVlas behoort samen met hennep en sommige granen tot onze oudste cultuurgewassen. Zowel als voeding, als medicijn en ter…
Kruidengeneeskunde: lijnzaad (linum usitatissimum)Kruidengeneeskunde: lijnzaad (linum usitatissimum)Is lijnzaad gezond? Absoluut! Lijnzaad wordt in de kruidengeneeskunde vaak als laxeermiddel gebruikt. Lijnzaad kan echte…
Van vlasstengels in vlaskolken tot linnen voor kledingVan vlasstengels in vlaskolken tot linnen voor kledingDe lange vezels van de vlasplant zijn geschikt voor de kledingindustrie. De zaden van de vlasplant zijn geschikt om lijn…
Superfoods: lijnzaadSuperfoods: lijnzaadEen momenteel steeds populairder wordend superfood is lijnzaad. Dit is ook niet zo gek, want het bevat een hoog gehalte…

De geneeskracht van groene koolDe geneeskracht van groene koolGroene kool is een gezonde groente, zoals eigenlijk alle koolsoorten. Maar waar is het nu eigenlijk precies goed voor? U…
Hoe gezond is honing?Hoe gezond is honing?Honing is een natuurproduct en dat maakt het gezond, althans zo redeneren we. Gezond leven lijkt een soort hype en we vi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jai79, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.