Myxoedeem: afvalophoping huid, bulten door schildklierziekte
Is de schildklier ontregeld dan heeft het invloed op de stofwisseling. Daarbij gaat het om energie, mineralen maar ook hoe effectief afvalstoffen worden afgebroken. Zowel bij een te snelle als te trage schildklier kan myxoedeem worden veroorzaakt. Daarbij accumuleren eiwitafvalstoffen als indrukbare bulten in de huid, welke een afdruk laten zien als bijvoorbeeld een sok wordt uitgedaan. Wat houdt myxoedeem in en hoe kan het worden behandeld?
Myxoedeem
Trage schildklier
Naar mate we ouder worden, worden lichaamscellen in toenemende mate aangetast waarbij
atrofie ontstaat. In het geval van hypothyreoïdie worden specifiek schildkliercellen aangetast, waardoor de klier minder hard gaat werken. Het zorgt ervoor dat het lichaam minder hormonen krijgt toegediend, waardoor specifiek de stofwisseling wordt aangetast. Daarbij gaat het om het metabolisme van mineralen, energie, suiker, vet en afvalstoffen. Oftewel het gaat onder andere om de opslag en de mate van energieverbruik. Bij een traag metabolisme betekent het meer opslag, waardoor men dus aankomt. Daarnaast kan het gepaard gaan met
krachtsverlies, weinig kracht of energie hebben en het vast houden van vet en vocht. Indien het niet wordt behandeld kan het eveneens slijmbulten in de huid veroorzaken. Denk naar aanleiding van vergevorderde Hashimoto.
Symptomen Myxoedeem huid
Meest typerende van de aandoening is de opbouw van slijm in de huid. De substantie kan worden ingedrukt, waarna een afdruk zichtbaar blijft. Oftewel na het uittrekken van de sokken ziet men relatief lang en scherp, alwaar de sok heeft gezeten. Dat geldt uiteraard ook voor andere kledingstukken, sieraden of een horloge. De oedeemvorming kan plaatselijk voorkomen, waarbij het als grote leerachtige opbolling zichtbaar is. In dat geval lijkt het als een grote
blaar op de huid te liggen. Aanvullend kan het ook in het
aangezicht voordoen, waarbij de persoon een dik of
pafferig uiterlijk heeft. Men heeft overmatig dikke wallen en oogleden. De huid kan geel zijn, waarnaast het koud aanvoelt (lit.1).
Eiwitafvalstoffen
Het geaccumuleerde slijm bestaat uit eiwitafvalstoffen welke lokaal neerslaan (lit.2). Doordat de stofwisseling ontregeld is, werken lysosomen van de celorganel niet meer goed. Normaal recyclet het afvalstoffen, zodat deze in bruikbare stoffen worden omgezet. In dit geval kunnen eiwitafvalstoffen onvoldoende worden afgebroken, waardoor deze in de huid neerslaan. Oftewel de indrukbare blaasjes vormen een opslagplaats van afval en dat dient op een natuurlijke wijze weer te worden afgevoerd. Door het bereiken van een normale hormonale balans kan dit geleidelijk aan herstellen. Probleem is echter dat deze afvalplekken overmatig gevoelig zijn voor
ontstekingen.
Ziekte van Graves
De aandoening komt ook geregeld voor in combinatie met de ziekte van Graves. In dat geval wordt de schildklier door het immuunsysteem aangetast, waarbij het overactief wordt. Het is meestal zichtbaar als een licht opgezette hals voor de luchtpijp. Oftewel men krijgt teveel hormonen, waardoor men afvalt en overmatig gespannen is. Af en toe wordt geconstateerd dat men dan myxoedeem heeft. De persoon verbruikt veel energie, echter de afbraak van afvalstoffen is ontregeld. In dat geval hoopt het zich op in de benen. Hierbij is er sprake van pretibiaal myxoedeem (lit.3) en dat houdt in dat de bulten niet indrukbaar zijn. Dit is het kenmerkende onderscheid van de normale door een te trage schildklier veroorzaakte huidaandoening. Indien het bij deze ziekte voorkomt dan zijn de opbollingen paarsbruin van kleur, waarbij het jeukerig is en/ of pijn doet.
Behandeling
Door T4 schildklierhormonen via
Thyrax medicatie in te nemen kan het lichaam herstellen, waarbij stofwisselingsprocessen stabiliseren. In het geval van de ziekte van Graves dient in eerste instantie medicatie met thiamazol te worden ingenomen, om de schildklier af te laten remmen. In een vervolgtraject moet eveneens Thyrax worden ingenomen. De aandoening zal daarmee geleidelijk aan wegtrekken, doordat afvalstoffen meer door de celorganel worden gerecycled. De slijmbulten zijn extra gevoelig voor ontstekingen en dus dient de huid aanvullend met zalf te worden behandeld. Het gaat daarbij om corticosteroïdenzalf (lit.4). Het werkt net als het bijnierschorshormoon om lichamelijke reacties bij ontstekingen te onderdrukken. Omdat het lang duurt voordat de aandoening is hersteld, dient deze zalf eveneens langdurig te worden gesmeerd.
Laat u bij myxoedeem aanvullend door de behandelend arts informeren welke dosering Thyrax u moet innemen en hoeveel corticosteroïdenzalf u moet smeren.
Lees verder