Myxoedeem: afvalophoping huid, bulten door schildklierziekte

Myxoedeem: afvalophoping huid, bulten door schildklierziekte Is de schildklier ontregeld dan heeft het invloed op de stofwisseling. Daarbij gaat het om energie, mineralen maar ook hoe effectief afvalstoffen worden afgebroken. Zowel bij een te snelle als te trage schildklier kan myxoedeem worden veroorzaakt. Daarbij accumuleren eiwitafvalstoffen als indrukbare bulten in de huid, welke een afdruk laten zien als bijvoorbeeld een sok wordt uitgedaan. Wat houdt myxoedeem in en hoe kan het worden behandeld?

Myxoedeem


Trage schildklier

Naar mate we ouder worden, worden lichaamscellen in toenemende mate aangetast waarbij atrofie ontstaat. In het geval van hypothyreoïdie worden specifiek schildkliercellen aangetast, waardoor de klier minder hard gaat werken. Het zorgt ervoor dat het lichaam minder hormonen krijgt toegediend, waardoor specifiek de stofwisseling wordt aangetast. Daarbij gaat het om het metabolisme van mineralen, energie, suiker, vet en afvalstoffen. Oftewel het gaat onder andere om de opslag en de mate van energieverbruik. Bij een traag metabolisme betekent het meer opslag, waardoor men dus aankomt. Daarnaast kan het gepaard gaan met krachtsverlies, weinig kracht of energie hebben en het vast houden van vet en vocht. Indien het niet wordt behandeld kan het eveneens slijmbulten in de huid veroorzaken. Denk naar aanleiding van vergevorderde Hashimoto.

Symptomen Myxoedeem huid

Meest typerende van de aandoening is de opbouw van slijm in de huid. De substantie kan worden ingedrukt, waarna een afdruk zichtbaar blijft. Oftewel na het uittrekken van de sokken ziet men relatief lang en scherp, alwaar de sok heeft gezeten. Dat geldt uiteraard ook voor andere kledingstukken, sieraden of een horloge. De oedeemvorming kan plaatselijk voorkomen, waarbij het als grote leerachtige opbolling zichtbaar is. In dat geval lijkt het als een grote blaar op de huid te liggen. Aanvullend kan het ook in het aangezicht voordoen, waarbij de persoon een dik of pafferig uiterlijk heeft. Men heeft overmatig dikke wallen en oogleden. De huid kan geel zijn, waarnaast het koud aanvoelt (lit.1).

Eiwitafvalstoffen

Het geaccumuleerde slijm bestaat uit eiwitafvalstoffen welke lokaal neerslaan (lit.2). Doordat de stofwisseling ontregeld is, werken lysosomen van de celorganel niet meer goed. Normaal recyclet het afvalstoffen, zodat deze in bruikbare stoffen worden omgezet. In dit geval kunnen eiwitafvalstoffen onvoldoende worden afgebroken, waardoor deze in de huid neerslaan. Oftewel de indrukbare blaasjes vormen een opslagplaats van afval en dat dient op een natuurlijke wijze weer te worden afgevoerd. Door het bereiken van een normale hormonale balans kan dit geleidelijk aan herstellen. Probleem is echter dat deze afvalplekken overmatig gevoelig zijn voor ontstekingen.

Ziekte van Graves

De aandoening komt ook geregeld voor in combinatie met de ziekte van Graves. In dat geval wordt de schildklier door het immuunsysteem aangetast, waarbij het overactief wordt. Het is meestal zichtbaar als een licht opgezette hals voor de luchtpijp. Oftewel men krijgt teveel hormonen, waardoor men afvalt en overmatig gespannen is. Af en toe wordt geconstateerd dat men dan myxoedeem heeft. De persoon verbruikt veel energie, echter de afbraak van afvalstoffen is ontregeld. In dat geval hoopt het zich op in de benen. Hierbij is er sprake van pretibiaal myxoedeem (lit.3) en dat houdt in dat de bulten niet indrukbaar zijn. Dit is het kenmerkende onderscheid van de normale door een te trage schildklier veroorzaakte huidaandoening. Indien het bij deze ziekte voorkomt dan zijn de opbollingen paarsbruin van kleur, waarbij het jeukerig is en/ of pijn doet.

Behandeling

Door T4 schildklierhormonen via Thyrax medicatie in te nemen kan het lichaam herstellen, waarbij stofwisselingsprocessen stabiliseren. In het geval van de ziekte van Graves dient in eerste instantie medicatie met thiamazol te worden ingenomen, om de schildklier af te laten remmen. In een vervolgtraject moet eveneens Thyrax worden ingenomen. De aandoening zal daarmee geleidelijk aan wegtrekken, doordat afvalstoffen meer door de celorganel worden gerecycled. De slijmbulten zijn extra gevoelig voor ontstekingen en dus dient de huid aanvullend met zalf te worden behandeld. Het gaat daarbij om corticosteroïdenzalf (lit.4). Het werkt net als het bijnierschorshormoon om lichamelijke reacties bij ontstekingen te onderdrukken. Omdat het lang duurt voordat de aandoening is hersteld, dient deze zalf eveneens langdurig te worden gesmeerd.

Laat u bij myxoedeem aanvullend door de behandelend arts informeren welke dosering Thyrax u moet innemen en hoeveel corticosteroïdenzalf u moet smeren.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypothyreoïdie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenHypothyreoïdie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenHypothyreoïdie houdt in dat de schildklier niet goed werkt. De aandoening is in drie soorten te verdelen. Bij primaire h…
Schildklierontsteking: ziekte van Hashimoto en andere typenSchildklierontsteking: ziekte van Hashimoto en andere typenBij een schildklierontsteking, ook wel thyreoïditis genoemd, is er sprake van een ontsteking van de schildklier. De gevo…
Schildklier die te traag werkt? (hypothyreoïdie)Frustrerend. Dat is het als je voor de zoveelste keer bij de huisarts zit met een berg “vage” kwaaltjes. Wanneer het blo…
Struma: oorzaken, behandelingStruma: oorzaken, behandelingStruma is wereldwijd gezien de meest voorkomende schildklierafwijking. Struma hoeft niet altijd meteen behandeld te word…

Oorzaken van stofwisselingsstoornissen (metabolisme)Oorzaken van stofwisselingsstoornissen (metabolisme)De levensprocessen spelen zich af in de kleinste bouwstenen van het menselijk lichaam: de cellen. Alle andere levensverr…
Steelwratje (laten) verwijderenSteelwratje (laten) verwijderenAls je een steelwratje hebt en je hebt hier last van of je vindt het lelijk dan kun je deze laten verwijderen bij de hui…
Bronnen en referenties
  • Lit.1: http://nl.wikipedia.org/wiki/Myxoedeem
  • Lit.2: http://www.schildklier.nl/schildklier/woordenlijst/41-myxoedeem
  • Lit.3: http://www.erfelijkheid.nl/content/ziekte-van-graves
  • Lit.4: http://nl.wikipedia.org/wiki/Corticosteroïde
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.