Aften, wat kan je ertegen doen?

Aften, wat kan je ertegen doen? Aften komen meestal uit het niets en veroorzaken veel pijn. Ze zijn meestal herkenbaar aan hun ronde of ovale vorm en een geelachtige of grijs-witte kleur. Ze zijn ongevaarlijk en gaan na één tot twee weken vanzelf weer weg. Er bestaan diverse huismiddeltjes tegen aften. Die helpen niet alleen helpen tegen de pijn. Ze kunnen er er ook voor zorgen dat de aften sneller genezen.

Huismiddeltjes die de pijn van aften verzachten

De kleine zweertjes zijn weliswaar lastig en pijnlijk, maar ze zijn goedaardig. Het meest erdoor getroffen zijn de mond, de binnenzijde van de wangen, de lippen en de tong. Normaal gesproken hoeft men de kleine blaasjes in de mond niet te behandelen, maar niemand wil graag de onaangename pijn vrijwillig een tot twee weken verdragen. Dan gebruik je toch liever een medicijn of je probeert met huismiddeltjes de pijn van aften te verlichten. Er zijn verschillende middelen beschikbaar die een sneller herstel bewerkstelligen en de pijn draaglijk maken.

Hoe weet je dat je last van een aft hebt?

Heb je überhaupt van doen met een aft, zo'n mondzweertje in de vorm van een blaasje op het mondslijmvlies? Wel, dat weet je pas als je de symptomen van de kwaal kent:
 • Typisch voor aften is de witte kleur van de kern van het blaasje;
 • Dat is omringd is door een rode ontstoken rand.
Meer informatie kan je ook aan je tandarts vragen.

Mogelijke oorzaken van aften

In het gunstigste geval komen aften maar incidenteel en niet altijd op dezelfde plaatsen voor. Dat zijn de zogenaamde solitaire aften. Maar aften kunnen ook een terugkerende, chronische karakter hebben. Ongeveer 20 procent van de bevolking lijdt ten minste eenmaal in het leven aan een aft. Aangenomen wordt dat aften een immuunreactie van het lichaam zijn, maar ook diverse andere oorzaken komen in aanmerking:
 • tekorten aan bepaalde voedingsstoffen zoals een ijzertekort, een tekort aan foliumzuur, pro-vitamine B12 of zink;
 • gevoeligheid voor bepaald voedsel
 • het roken van sigaretten;
 • psychische belasting en stress;
 • minimale maar voortdurende mechanische irritatie in de mond, bijvoorbeeld van kunstgebit of frame-prothesen;
 • erfelijke aanleg;
 • chemische irritatie veroorzaakt door ingrediënten

Kamilletinctuur, typisch huismiddel tegen aften

Tot de typische huismiddeltjes tegen aften behoort ongetwijfeld de kamilletinctuur. Zo'n tinctuur krijg je bijvoorbeeld in de apotheek of in een drogist. En uiteraard kan je de tinctuur ook online kopen. Een potje van 100 ml. kost nauwelijks 12 euro. Maar het is ook mogelijk om kamilletinctuur zelf te maken. Spoel de mond enkele malen per dag met deze tinctuur. Daarmee desinfecteer je niet alleen de mondholte, maar verlicht je ook de pijn. Meestal zullen de aften dan na enkele dagen verdwijnen.

Groene thee als remedie tegen aften

Een andere remedie tegen aften is groene thee. Die thee bezit veel positieve eigenschappen:
 • Groene thee kan bijvoorbeeld het cholesterolgehalte verlagen;
 • Of de bloedsuikerspiegel positief beïnvloeden;
 • Groene thee kan zelfs preventief werken tegen kanker;
 • En ook voor aften kan je profiteren van de kracht van groene thee.

Hoe genezen aften van groene thee?

Groene thee is niet gefermenteerd. Alle waardevolle bestanddelen, waaronder catechines, blijven daardoor in de bladeren behouden. Deze bezitten antioxidantwerking. En ze hebben een positief effect als je last hebt van aften:
 • Drink enkele malen per dag een kopje groene thee;
 • Kauw daarna ook nog een of meer bladeren van de thee.
Dat heeft een positief effect op de genezing van aften.

Citroensap helpt ook tegen aften

Naast kamilletinctuur en groene thee, telt ook citroensap tot de huismiddeltjes tegen aften:
 • Verdun daartoe vers geperst citroensap één op één met lauw water;
 • Voeg er vervolgens een theelepel honing aan toe;
 • Stip de aft enkele malen per dag aan met een wattenstaafje met het citroensap en de opgeloste honing.

Tea Tree Olie

Zeer goed bij de behandeling van aften werkt ook Tea Tree olie. Dompel daartoe een wattenstaafje kort onder in de olie en dep daarmee het blaasje. Maar wees voorzichtig bij de toepassing ervan. Want Tea Tree olie in de mond is niet geheel ongevaarlijk. In het ergste geval kan het brandwonden of misselijkheid veroorzaken. Stip de zweertjes daarom maar heel licht aan met Tea Tree olie.

Vitamine C

Extra inname van 200 mg vitamine C per dag zou eveneens moeten helpen tegen aften. Bovendien kan je ook twee maal per dag een vitaminetablet vermalen en het poeder direct op de aft aanbrengen.
© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen aftenAften zijn nare blaasjes in de mond die ondanks hun geringe grootte veel pijn kunnen veroorzaken. Aften behandelen kan m…
Wanneer is het nodig aften te behandelen?Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens last van aften. Een aft is een pijnlijk zweertje in de mond, op de tong of…
Aften in de mond behandelenAften in de mond behandelenAften zijn kleine zweertjes die ontstaan in je mond en zeer pijnlijk kunnen aanvoelen. De oorzaak van aften blijft nog s…
Aften, hoe komt het en wat doe je eraan?Aften, wie kent ze niet. Het zijn kleine pijnlijke plekjes in de mond, zo'n drie tot vier mm groot en vaak wit gekleurd.…

Pijnlijke kloofjes teentop, zool of hiel laten helenPijnlijke kloofjes teentop, zool of hiel laten helenDroge ingescheurde eelt op de zool of teentop kan soms pijnlijk zijn. De kloofjes trekken onderliggend weefsel open, waa…
Wratten aanstippen en wratten verwijderen met stikstofWratten aanstippen en wratten verwijderen met stikstofWratten verwijderen door wratten aanstippen en wratten verwijderen met stikstof. Wratten worden veroorzaakt door een vir…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 23-11-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.