Pijnlijke kloofjes teentop, zool of hiel laten helen

Pijnlijke kloofjes teentop, zool of hiel laten helen Droge ingescheurde eelt op de zool of teentop kan soms pijnlijk zijn. De kloofjes trekken onderliggend weefsel open, waardoor pijnprikkels ontstaan. Men zal daarnaast bij strak schoeisel extra overlast ondervinden. Om ontstekingen of erger te voorkomen, is het van belang om de kloofjes te behandelen. Hoe kan het middels jodium worden behandeld, zodat epitheelvorming ontstaat en de wondjes geleidelijk aan dichtgroeien?

Herstel kloofjes


Droge voeten

Hoe gezond de zool, tenen en hiel zijn, hangt af van de vochtigheid. Is het altijd relatief zweterig dan zal men minder snel kloven ontwikkelen, echter kan het wel een broeinest voor bacteriën zijn. Indien het echter droog is, dan kan de huid ook verder uitdrogen. Dit kan resulteren in het scheuren van de eeltlaag, waardoor onderliggend weefsel wordt opengetrokken. Die omstandigheid kan aanhoudend pijnlijke steken veroorzaken, waarnaast het ook een infectie kan oplopen. Hoe kunnen zoolscheurtjes of teentopkloofjes worden behandeld?

Kans op infectie

Wanneer men wondjes heeft, is er verhoogde kans dat bacteriën of een virus de huid binnendringen. Het kan soms tot zeer vervelende en pijnlijke complicaties leiden. Ondanks dat bij zoolscheuren de wond onder de eeltlaag ligt, bestaat de mogelijkheid dat het wel wordt aangetast. Doorlopen met een wond kan dus aanleiding geven voor aanvullende problemen. Wordt tevens het bloed aangetast, dan kan het snel via de bloedbaan overige delen van het lichaam bereiken en infecteren.

Pijnlijke klachten kloofjes

Indien de zool of teentop is gescheurd, kan het een stekende pijn geven. Dit is aanhoudend, omdat onderliggend weefsel als het ware uit elkaar wordt getrokken. Dit geeft reeds aan dat de omstandigheid slechts kan verslechteren. Ermee doorlopen is wegens de kans op infectie ook niet verstandig. Het kan wondroos, huidinfectie of een bloedinfectie veroorzaken. Zeker als men geregeld met blote voeten loopt, kunnen ongewenste binnendringers vervelend huishouden. Om de pijnlijke kloofjes te laten verminderen, is het van belang om de droge omstandigheid vochtig te houden en dat epitheelvorming tot stand komt.

Stimuleren epitheelvorming

Om een wond goed te laten herstellen, moet men altijd een aantal stappen doorlopen. De wond moet worden gereinigd, zodat vuil wordt verwijderd en de wond schoon kan bloeden. Soms kan het etter geven en dat houdt in dat er mogelijk een ontsteking aanwezig is. Een verband of pleister kan die vloeistoffen afvoeren. Bovendien is het ontsmetten van essentieel belang, zodat bacteriën de wond niet verergeren. Let wel met alcohol ontsmetten kan in eerste instantie, echter nadat de eerste epitheelhuid is gevormd moet men geen alcohol meer toepassen. Het heeft dan een oplossende werking, waardoor de wond weer opengaat. Door gebruik te maken van jodium kan de wond steriel en vochtig blijven, zodat epitheelvorming optimaal wordt bevorderd. De eerste epitheelvorming is relatief kwetsbaar, omdat de huid nog hard moet worden. Geef de wond dus tijd om te herstellen, zodat het geleidelijk aan samentrekt en dichtgroeit.

Jodium gebruik

Om wondjes effectief te desinfecteren kan jodium worden toegepast. Zeker Betadine jodium ontsmet goed en heeft in tegenstelling tot gewone jodium geen prikkende bijverschijnselen. Naast dat het ontsmet zorgt het ervoor dat de wond vochtig blijft. Dit is essentieel om epitheelvorming te verkrijgen, zodat daarna de wond kan dichttrekken. Breng na het ontsmetten een pleister aan of een steriel gaasje, zodat het ook vochtig blijft. Zodoende kan een optimale omstandigheid worden bereikt, waarbij wondherstel goed wordt bevorderd. Breng dagelijks jodium met een pleister aan, zodat de kloofjes geleidelijk aan dichttrekken. Voor teentop scheurtjes duurt dit slechts twee tot drie dagen. Bij eeltscheuren in de zool kan het mogelijk langer duren. Denk orde grootte van een week tot mogelijk enkele weken.

Heeft u pijnlijke kloofjes laat het dan ook door toedoen van jodium handig herstellen. Wondherstel is noodzakelijk om verdere complicaties te vermijden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe behandel je een schaafwondHoe behandel je een schaafwondEen schaafwond is een huid beschadiging die is veroorzaakt door het schaven over een ruw oppervlak. Hierbij is de opperh…
Betadine: desinfecteren schaaf-, snijwonden voor wondherstelBetadine: desinfecteren schaaf-, snijwonden voor wondherstelDoor sport, een ongelukkige beweging, val of het in aanraking komen met een scherp voorwerp kan de huid beschadigd raken…
Hoe ontsmet je een gescheurd uitgedroogde eeltwond?Hoe ontsmet je een gescheurd uitgedroogde eeltwond?We hebben allemaal eelt onder de voeten zitten, echter de één heeft simpelweg meer dan de ander. Eelt is een verharding…
Zelfzorg bij blaren: verzorging en nabehandelingZelfzorg bij blaren: verzorging en nabehandelingBij te veel wrijving of druk op de huid kan er een blaar ontstaan. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een lang stuk te w…

Zo ontstaat (chronische) pijnZo ontstaat (chronische) pijnPijn is een symptoom. Een reactie op een ziekteproces, ongeacht de aard ervan. De pijnprikkel ontstaat bij weefselbescha…
Aften, wat kan je ertegen doen?Aften, wat kan je ertegen doen?Aften komen meestal uit het niets en veroorzaken veel pijn. Ze zijn meestal herkenbaar aan hun ronde of ovale vorm en ee…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 16-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.