Vertexpijn: Hoofdpijn boven op het hoofd (pijn aan kruin)

Vertexpijn: Hoofdpijn boven op het hoofd (pijn aan kruin) Vertex is de medische term voor de ‘top van het hoofd’ of de ‘kruin’. Vertexpijn verwijst naar hoofdpijn die specifiek bovenop het hoofd optreedt. Dit gevoel kan vaak worden omschreven als een drukkende of zware sensatie boven op de schedel. Deze vorm van hoofdpijn kan worden veroorzaakt door verschillende spieren, zoals de sternocleidomastoid en semispinalis capitis. Zowel aandoeningen als medische behandelingen, evenals omgevingsfactoren, kunnen bijdragen aan deze unieke vorm van hoofdpijn. In sommige gevallen kan het moeilijk zijn voor een arts om de specifieke oorzaak van vertexpijn vast te stellen, hoewel dit relatief zeldzaam is.

Aandoeningen en medische behandelingen die vertexpijn kunnen veroorzaken

Cardiale cefalalgie

Vertexpijn kan soms het gevolg zijn van cardiale cefalalgie. Dit type hoofdpijn is gerelateerd aan bepaalde hartaandoeningen waarbij de hartspier onvoldoende zuurstof krijgt, zoals bij myocardiale ischemie. De kenmerken omvatten ernstige hoofdpijn die vaak gepaard gaat met misselijkheid, vooral verergerd door lichamelijke inspanning. Het kan voorkomen dat hoofdpijn het enige symptoom is, waardoor de diagnose vertraging kan oplopen. De behandeling bestaat doorgaans uit het toedienen van medicatie om de onderliggende hartproblemen te behandelen.

Chirurgie bij akoestisch neurinoom

Een akoestisch neurinoom is een goedaardige tumor die de hersenzenuw beïnvloedt. Deze aandoening kan leiden tot diverse neurologische symptomen zoals evenwichtsstoornissen, verwardheid, oorsuizen (tinnitus) en lagoftalmie (onvermogen om de oogleden volledig te sluiten). Na chirurgische verwijdering van de tumor kan vertexpijn optreden als een mogelijke complicatie van de ingreep.
Chronische Hoofdpijn / Bron: Geralt, PixabayChronische Hoofdpijn / Bron: Geralt, Pixabay

Chronische hoofdpijn

Ongeveer één op de drie patiënten met chronische hoofdpijn meldt dat de pijn zich bovenop het hoofd manifesteert. Chronische hoofdpijn komt bij ongeveer één op de twintig volwassenen voor. Vaak ervaren deze patiënten een combinatie van migraine (met aura en/of eenzijdige hoofdpijn) en spanningshoofdpijn, maar vertexpijn kan ook een rol spelen.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn wordt gekenmerkt door plotselinge, ernstige hoofdpijn die meestal in en rond het ooggebied optreedt. Soms kan deze pijn zich echter ook boven op het hoofd manifesteren.

Idiopathische steken

Idiopathische pijn betekent dat er geen duidelijke medische oorzaak voor de pijn te vinden is. Patiënten met idiopathische steken kunnen plotseling scherpe pijn voelen op de vertex. Deze aanvallen zijn vaak ernstig van aard, maar zijn meestal onschadelijk, waardoor een medische behandeling vaak niet noodzakelijk is.

Migraine

Ongeveer één op de vijf patiënten met migraine ervaart hoofdpijn bovenop het hoofd. Deze migraineaanvallen kunnen variëren in intensiteit en frequentie.

Nek

Bij cervicogene hoofdpijn is de pijn afkomstig van de cervicale wervelkolom (nek). Dit type hoofdpijn komt meestal aan één kant van het hoofd voor en kan zich ook bovenop het hoofd manifesteren.

Slaapstoornissen

Slaapstoornissen kunnen soms leiden tot vertexpijn. Het handhaven van een regelmatig slaappatroon en voldoende slaap kan helpen om deze vorm van hoofdpijn te verminderen.

Whiplash / Bron: Unsplash, PixabayWhiplash / Bron: Unsplash, Pixabay

Whiplash

Na een whiplash (een blessure aan de nek door een plotselinge slingerbeweging van het hoofd) kunnen patiënten hoofdpijn ervaren die zich bovenop het hoofd kan bevinden, hoewel de pijn zich ook op andere delen van het hoofd kan verspreiden.

Omgevingsfactoren die vertexpijn kunnen veroorzaken

Warm bad

Bij het nemen van een warm bad kan het onderdompelen van het hoofd onder water leiden tot plotselinge vertexpijn bij sommige patiënten. Dit kan ontstaan door een vernauwing van de bloedvaten, ook wel vasoconstrictie genoemd.

Inspanning

Bij lichamelijke inspanning kan een lage druk in het hoofd ontstaan, wat bij sommige mensen vertexpijn kan veroorzaken.

Koude stimulus

Bij blootstelling aan extreme kou kan de pijn zich ook bovenop het hoofd manifesteren. Dit gebeurt soms bij patiënten met migraine, zelfs zonder directe blootstelling aan kou.

Paardenstaart

Het dragen van een paardenstaart kan leiden tot pijn op het hoofd bij ongeveer één op de tien vrouwen. De constante trek aan het hoofd door de haarband kan de vertexpijn verergeren.

Seksuele activiteit

Tijdens seksuele opwinding kan geleidelijk optredende hoofdpijn bovenop het hoofd ontstaan. Een andere vorm van hoofdpijn die bij seksuele opwinding kan optreden, is de donderslaghoofdpijn, die door vernauwing van de bloedvaten kan ontstaan.

Spanning

Kinderen, vooral jongens, kunnen milde tot matige hoofdpijn bovenop het hoofd ervaren. Dit kan worden omschreven als een druk of gewicht op het hoofd.

Symptomen

De symptomen van hoofdpijn bovenop het hoofd kunnen variëren, maar omvatten vaak geïrriteerde ogen of tranende ogen. De pijn kan constant zijn of met tussenpozen optreden, en kan zowel permanent als tijdelijk zijn. Soms kunnen ook de zijkanten van het hoofd of de nek aangetast zijn.

Gezonde Voeding / Bron: Jill111, PixabayGezonde Voeding / Bron: Jill111, Pixabay

Zelfzorgbehandeling bij vertexpijn

Voeding en gezonde levensstijl

Ongezonde voeding bevat vaak toxinen (gifstoffen) die hoofdpijnklachten kunnen verergeren. Sommige patiënten proberen toxinen te vermijden door over te schakelen op gezonde en evenwichtige voeding. Deze dieetverandering, gecombineerd met voldoende rust en lichaamsbeweging, kan helpen bij het verminderen van hoofdpijnklachten. Sommige artsen raden ook het consumeren van appels en citroenen, evenals kruiden zoals kaneel, aan vanwege hun mogelijke voordelen bij het verlichten van hoofdpijn.

Meditatie

Meditatie kan een effectieve manier zijn om om te gaan met vertexpijn. Tijdens een meditatiesessie sluit de patiënt de ogen en richt zich op de pijn boven op het hoofd, met als doel de pijn te accepteren in plaats van te bestrijden. Deze techniek vereist oefening en kan het beste worden begeleid door een specialist in meditatie.

Professionele medische zorg bij vertexpijn

Wanneer zelfzorgmaatregelen niet voldoende zijn of de pijn bijzonder ernstig is, kan medische hulp noodzakelijk zijn. Artsen kunnen spierverslappers of andere medicaties voorschrijven om de hoofdpijn te verlichten en de onderliggende oorzaken aan te pakken. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling, vooral als de pijn aanhoudend of verontrustend is.

Prognose

De prognose voor vertexpijn varieert afhankelijk van de oorzaak en de effectiviteit van de behandeling. Bij omgevingsfactoren of tijdelijke stress kan de pijn vaak worden verlicht door zelfzorgmaatregelen en het vermijden van de triggers. Bij chronische aandoeningen zoals migraine of cervicale problemen kan de prognose afhangen van de behandelingsopties en hoe goed de patiënt reageert op de therapieën.

Complicaties

Vertexpijn kan complicaties met zich meebrengen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Bijvoorbeeld:
  • Chronische pijn: Bij langdurige hoofdpijn kan de pijn verergeren of leiden tot bijkomende klachten zoals slapeloosheid of verminderde levenskwaliteit.
  • Medische complicaties: Bij ernstige onderliggende aandoeningen zoals cardiale cefalalgie of een akoestisch neurinoom kunnen complicaties optreden die verdere medische interventie vereisen.

Preventie

Preventieve maatregelen kunnen helpen om de frequentie en ernst van vertexpijn te verminderen. Enkele aanbevelingen zijn:
  • Gezonde levensstijl: Het handhaven van een gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan het voorkomen van hoofdpijn.
  • Stressmanagement: Technieken zoals meditatie en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om spanning en stress te verminderen, wat kan bijdragen aan het voorkomen van hoofdpijn.
  • Voorkom triggers: Identificeer en vermijd persoonlijke triggers zoals specifieke voedselmiddelen of omgevingsomstandigheden die hoofdpijn kunnen veroorzaken.

Door deze richtlijnen te volgen en indien nodig professionele medische hulp te zoeken, kan vertexpijn effectief worden beheerd en verminderd.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn op kruin: oorzaken van drukkende pijn op kruinHoofdpijn op kruin: oorzaken van drukkende pijn op kruinHoofdpijn op de kruin is een vervelende klacht. Hoofdpijn op de kruin of op de bovenkant van het hoofd of schedel, is ee…
Cervicogene hoofdpijn: Eenzijdige pijn afkomstig uit nekCervicogene hoofdpijn: Eenzijdige pijn afkomstig uit nekCervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat in de nek, maar voelbaar is in het hoofd. Deze vorm van sec…
Haarpijn: oorzaak pijn op de hoofdhuid of pijn op de kruinHaarpijn: oorzaak pijn op de hoofdhuid of pijn op de kruinPijn op de hoofdhuid, met name pijn op de kruin, kan wijzen op haarpijn. De medische benaming van haarpijn is 'trichodyn…
Hypnische hoofdpijn: Ontwaken tijdens nacht door hoofdpijnHypnische hoofdpijn: Ontwaken tijdens nacht door hoofdpijnOuderen die ’s nachts ontwaken van hoofdpijn aan beide kant van het hoofd, lijden mogelijk aan hypnische hoofdpijn (slaa…

Gezwollen enkels en voeten: Oorzaken en behandelingenGezwollen enkels en voeten: Oorzaken en behandelingenIn een aantal omstandigheden treedt een zwelling van de enkels en voeten op. Veelal gebeurt dit door omgevingsfactoren,…
Knobbeltje (gezwel) in borst door infectie, letsel of tumorKnobbeltje (gezwel) in borst door infectie, letsel of tumorEen knobbeltje in de borst is zowel bij mannen als vrouwen mogelijk. Mensen denken meteen aan ‘borstkanker’ wanneer ze d…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 7 augustus 2017:
  • 10 Causes of Headache On Top Of Head, http://www.overfitt.com/10-causes-of-headache-on-top-of-head/
  • Cardiac Cephalgia: an Underdiagnosed Condition?, http://www.revespcardiol.org/en/cardiac-cephalgia-an-underdiagnosed-condition/articulo/13082925/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Headache on Top of Head — A Skullcap of Pain, http://www.natural-solutions-for-muscle-pain.com/headache-on-top-of-head.html
  • Headache on Top of Head - Symptoms, Causes, Relief, http://www.all4naturalhealth.com/headache-on-top-of-head.html
  • Headache on top of head: Causes and treatment, http://www.belmarrahealth.com/headache-top-head-causes-treatment/
  • Relieve headaches at the top of the head, https://www.muscle-joint-pain.com/pain/headaches/headache-on-top-of-head/
  • The 34 Causes of Headache on Top of the Head, https://www.severe-headache-expert.com/headache-top-of-head/
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.