Cervicogene hoofdpijn: Eenzijdige pijn afkomstig uit nek

Cervicogene hoofdpijn: Eenzijdige pijn afkomstig uit nek Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat in de nek, maar voelbaar is in het hoofd. Deze vorm van secundaire hoofdpijn is het gevolg van een onderliggende aandoening, zoals een nekletsel, een infectie of een ernstige hoge bloeddruk. De pijn veroorzaakt door cervicogene hoofdpijn begint in de nek en de achterkant van het hoofd en straalt naar de voorkant van het hoofd uit. Indien onbehandeld verergert cervicogene hoofdpijn mogelijk hetgeen slopend is voor de patiënt. Dankzij enkele huisremedies is het mogelijk om de hoofdpijn te verlichten, maar soms zijn daarnaast ook therapeutische, chirurgische en/of medicamenteuze behandelingen nodig.

Oorzaken van cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn is het gevolg van structurele problemen in de nek. Meestal is sprake van problemen met wervels aan de bovenkant van de wervelkolom (de cervicale wervels) en dan vooral met de C2-3 wervel.

Risicofactoren

Aandoeningen

Enkele medische aandoeningen resulteren mogelijk in cervicogene hoofdpijn:
 • artritis (gewrichtsontsteking) van de bovenste wervelkolom
 • een whiplash of een andere verwonding aan de nek
 • fracturen
 • infecties
 • tumoren

Baan

Sommige patiënten ontwikkelen cervicogene hoofdpijn, omdat ze een baan uitvoeren waarbij ze hun nek aanspannen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij haarstylisten, handarbeiders en chauffeurs.

Trauma

Patiënten ervaren mogelijk ook cervicogene hoofdpijn na een verwonding aan de nek zoals een whiplash.

Symptomen: Eenzijdige hoofdpijn

Patiënten met cervicogene hoofdpijn hebben hoofdpijn in combinatie met nekpijn en nekstijfheid. Bepaalde nekbewegingen veroorzaken cervicogene hoofdpijn. In de meeste gevallen ontwikkelen de symptomen zich aan één kant van het hoofd (eenzijdige hoofdpijn). De symptomen beginnen vanaf de achterkant van het hoofd en de nek en stralen uit naar de voorkant toe.

Enkele andere symptomen van cervicogene hoofdpijn zijn onder andere:

Alarmsymptomen

Patiënten moeten contact opnemen met de arts als ze hoofdpijn ervaren in combinatie met één of meer van volgende tekenen:

Patiënten verwarren cervicogene hoofdpijn mogelijk met migraine en spanningshoofdpijn, die beiden soms nekpijn veroorzaken. Sommige patiënten ervaren ook daadwerkelijk cervicogene hoofdpijn in combinatie met migraine of spanningshoofdpijn, waardoor het lastig is om te weten wat er precies aan de hand is.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
Omdat er veel soorten hoofdpijn zijn, vormt het voor de arts vaak een uitdaging om zeker te zijn dat cervicogene hoofdpijn de oorzaak is van de symptomen. De arts stelt vragen over de gezondheid. Hij wil bijvoorbeeld weten wat de patiënt doet als de patiënt pijn krijgt en ook waar de pijn aanwezig is. Vervolgens moet de patiënt de nek en het hoofd op een bepaalde manier laten bewegen zodat de arts kan zien wanneer pijn optreedt en op welke plaats dit dan gebeurt. De arts drukt voorts op bepaalde delen van de nek om te zien of de hoofdpijn dan optreedt.

Diagnostisch onderzoek
Een röntgenfoto, CT-scan en MRI-scan zijn belangrijke beeldvormende onderzoeken die de arts mogelijk inzet om andere oorzaken van hoofdpijn uit te sluiten. De arts stelt soms ook een 'zenuwblokkade' voor. Hierbij plaatst de arts verdovende medicijnen in de zenuwen in het achterhoofd. Als de pijn weggaat door het zenuwblok, betekent dit dat de hoofdpijn waarschijnlijk het gevolg is van een probleem met zenuwen in de nek. Een zenuwblok is ook een behandeloptie van cervicogene hoofdpijn. De patiënt krijgt voorts een bloedonderzoek om een andere ziekte of infectie uit te kunnen sluiten.

Huismiddeltjes

Diepe ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, yoga en vrij verkrijgbare medicijnen verlichten mogelijk de tekenen van hoofdpijn die begint in de nek en voelbaar is aan één kant van het hoofd.

Professionele medische behandeling van hoofdpijn veroorzaakt door nek

De behandeling van cervicogene hoofdpijn is afhankelijk van de patiënt, de ernst en de oorzaak van de symptomen.

Acupunctuur

Acupunctuur is voor sommige patiënten zeer nuttigen voor het verlichten van cervicogene hoofdpijn.

Medicijnen verlichten de symptomen / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen verlichten de symptomen / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Een arts schrijft mogelijk medicatie voor om de symptomen te verlichten zoals onder andere antidepressiva, anti-epileptica en spierverslappers.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is een effectieve behandeling voor cervicogene hoofdpijn, omdat een structureel probleem in de nek meestal de oorzaak is van dit type hoofdpijn. Bij de eerste afspraak identificeert een fysiotherapeut de oorzaak van de pijn. Van daaruit stimuleert hij het gevoelige weefsel en beweegt hij de gewrichten rond de nek om pijnlijke symptomen te verlichten.

Neuromodulatie

Neuromodulatie is een operatietechniek waarbij de arts elektroden op de achterkant van het hoofd of de nek plaatst. Bij aansluiting op een pulsgenerator via een dunne draad, stimuleren deze elektroden de achterhoofdzenuw, die van de bovenkant van het ruggenmerg naar het hoofd loopt. Deze therapie verlicht cervicogene wanneer andere behandelingen niet hebben gewerkt.

Radiofrequente ablatie

Patiënten met chronische hoofdpijn hebben baat bij radiofrequente ablatie (radiofrequentie-neurolyse). Bij deze procedure gebruikt de arts radiogolven om de punt van een naald te verwarmen. Een arts brengt deze naald dan aan op de zenuw die de pijn veroorzaakt. De hitte van de naald breekt de zenuw effectief af en onderbreekt het vermogen van de zenuw om pijnsignalen naar de hersenen te sturen.

Transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS)

TENS-apparaten gebruiken kleine elektroden die op de huid worden geplaatst. Deze zenden kleine elektrische signalen om zenuwen te stimuleren in de buurt van de pijnbron. TENS is nuttig voor sommige patiënten met cervicogene hoofdpijn, maar de verlichting duurt meestal niet lang.

Zenuwblokkers

Een arts injecteert mogelijk pijnverdovende medicijnen in de zenuwen en gewrichten in het hoofd en de nek. Deze zenuwblokkers zorgen vaak voor een verlichting van de pijn en helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de pijn.

Complicaties van eenzijdige hoofdpijn die ontstaat in nek

Indien onbehandeld verergert cervicogene hoofdpijn hetgeen voor de patiënt slopend is. Sommige patiënten ervaren bovendien chronische of terugkerende cervicogene hoofdpijn.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is cervicogene hoofdpijn?Wat is cervicogene hoofdpijn?Hoofdpijn is wereldwijd een zeer veel voorkomende klacht. Het is een zeer belangrijk probleem wat bestreden moet worden,…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Van hoofdpijn tot kopzorgenVan hoofdpijn tot kopzorgenWe hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Dit is vaak een zeurend gevoel in je hoofd, die met een paracetamol wel te verhel…
Hoofdpijn en misselijk of brakenHoofdpijn en misselijk of brakenHoofdpijn kan tezamen met misselijkheid of braken voorkomen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De meeste oorzaken zijn o…

Femoralis neuropathie: Schade aan dijbeenzenuw met pijnFemoralis neuropathie: Schade aan dijbeenzenuw met pijnFemoralis neuropathie (femorale zenuwstoornissen) is een aandoening waarbij schade ontstaat aan de femorale zenuw (dijbe…
Pijnlijke hoofdhuid: Oorzaken van pijn en gevoeligheidPijnlijke hoofdhuid: Oorzaken van pijn en gevoeligheidEen pijnlijke hoofdhuid (trichodynie) is een vrij veel voorkomende klacht, die mogelijk te wijten is aan diverse aandoen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: RobinHiggins, Pixabay
 • Geraadpleegd op 12 januari 2019:
 • Cervicogenic Headache: A Review of Diagnostic and Treatment Strategies, http://jaoa.org/article.aspx?articleid=2093083
 • Cervicogenic Headache, https://www.healthline.com/health/headache/cervicogenic-headache
 • Cervicogenic Headache, https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/cervicogenic-headache/
 • Cervicogenic Headaches, https://www.webmd.com/migraines-headaches/cervicogenic-headache-facts_#1
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What is a cervicogenic headache?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324108.php
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.