Cervicogene hoofdpijn: Eenzijdige pijn afkomstig uit nek

Cervicogene hoofdpijn: Eenzijdige pijn afkomstig uit nek Cervicogene hoofdpijn is een specifieke vorm van hoofdpijn die zijn oorsprong vindt in de nek, maar voelbaar is in het hoofd. Deze secundaire hoofdpijn ontstaat als gevolg van een onderliggende aandoening, zoals nekletsel, infecties, of ernstige hoge bloeddruk. De pijn bij cervicogene hoofdpijn begint meestal in de nek en de achterkant van het hoofd en straalt uit naar de voorkant van het hoofd. Indien onbehandeld kan cervicogene hoofdpijn verergeren, wat bijzonder slopend kan zijn voor de patiënt. Hoewel huisremedies enige verlichting kunnen bieden, kunnen soms ook therapeutische, chirurgische en/of medicamenteuze behandelingen nodig zijn.

Oorzaken van cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn wordt doorgaans veroorzaakt door structurele problemen in de nek, vaak gerelateerd aan de bovenste wervels van de wervelkolom, vooral de C2-3 wervels.

Risicofactoren

Aandoeningen

Enkele medische aandoeningen kunnen cervicogene hoofdpijn veroorzaken:
  • Artritis (gewrichtsontsteking) van de bovenste wervelkolom
  • Whiplash of andere verwondingen aan de nek
  • Fracturen
  • Infecties
  • Tumoren

Baan

Bepaalde beroepsactiviteiten waarbij de nek langdurig wordt belast kunnen bijdragen aan cervicogene hoofdpijn. Dit komt vaak voor bij mensen die veel tijd besteden aan werkzaamheden waarbij ze hun nek moeten aanspannen, zoals haarstylisten, handarbeiders, en chauffeurs.

Trauma

Patiënten kunnen ook cervicogene hoofdpijn ervaren na een nektrauma, zoals een whiplash.

Symptomen: Eenzijdige hoofdpijn

Patiënten met cervicogene hoofdpijn ervaren vaak hoofdpijn in combinatie met nekpijn en nekstijfheid. Bepaalde nekbewegingen kunnen de hoofdpijn verergeren. Meestal ontwikkelen de symptomen zich aan één kant van het hoofd (eenzijdige hoofdpijn). De pijn begint vaak aan de achterkant van het hoofd en de nek en straalt uit naar de voorkant van het hoofd.

Andere symptomen van cervicogene hoofdpijn kunnen zijn:

Alarmsymptomen

Patiënten moeten onmiddellijk medische hulp zoeken als zij hoofdpijn ervaren samen met één of meer van de volgende symptomen:

Cervicogene hoofdpijn kan soms worden verward met migraine en spanningshoofdpijn, die ook nekpijn kunnen veroorzaken. Het is mogelijk dat patiënten zowel cervicogene hoofdpijn als migraine of spanningshoofdpijn ervaren, wat de diagnose bemoeilijkt.

Diagnose en onderzoeken

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek
Het vaststellen van cervicogene hoofdpijn kan uitdagend zijn door de variëteit aan hoofdpijnsoorten. De arts begint met een gedetailleerd vraaggesprek over de symptomen en de medische geschiedenis van de patiënt. Er wordt gevraagd naar het patroon van de pijn en de bijbehorende activiteiten. Vervolgens voert de arts een lichamelijk onderzoek uit waarbij de patiënt specifieke nek- en hoofdbewegingen moet maken om te observeren wanneer en waar de pijn optreedt. Druk op bepaalde delen van de nek kan helpen bij het identificeren van de oorzaak van de pijn.

Diagnostisch onderzoek
Om andere oorzaken van hoofdpijn uit te sluiten, kan de arts röntgenfoto's, CT-scans en MRI-scans van de nek en hoofd aanvragen. In sommige gevallen kan een 'zenuwblokkade' worden uitgevoerd waarbij verdovende middelen in de zenuwen van het achterhoofd worden geïnjecteerd. Als de pijn vermindert door deze blokkade, kan dit bevestigen dat de hoofdpijn gerelateerd is aan een probleem met de nekzenuwen. Bloedonderzoek kan ook worden uitgevoerd om andere ziekten of infecties uit te sluiten.

Huismiddeltjes

Er zijn verschillende huismiddeltjes die verlichting kunnen bieden bij cervicogene hoofdpijn. Deze omvatten:
  • Diepe ademhalingstechnieken
  • Ontspanningsoefeningen
  • Yoga
  • Vrij verkrijgbare pijnstillers

Professionele medische behandeling van hoofdpijn veroorzaakt door de nek

De behandeling van cervicogene hoofdpijn varieert op basis van de oorzaak, ernst en individuele kenmerken van de patiënt. Enkele behandelingsopties zijn:

Acupunctuur

Acupunctuur kan voor sommige patiënten effectief zijn in het verlichten van cervicogene hoofdpijn door het stimuleren van specifieke acupunctuurpunten die de pijn kunnen verminderen.

Medicijnen kunnen verlichting bieden bij cervicogene hoofdpijn. / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen kunnen verlichting bieden bij cervicogene hoofdpijn. / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Een arts kan medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten. Dit kan omvatten:
Antidepressiva
Anti-epileptica
Spierverslappers

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan bijzonder effectief zijn bij cervicogene hoofdpijn. Een fysiotherapeut zal de oorzaak van de pijn identificeren en technieken gebruiken om het gevoelige weefsel te behandelen en de nekgewrichten te bewegen om pijnlijke symptomen te verlichten.

Neuromodulatie

Neuromodulatie is een techniek waarbij elektroden op de achterkant van het hoofd of de nek worden geplaatst. Deze elektroden zijn verbonden met een pulsgenerator die de zenuwen in de nek stimuleert. Deze behandeling kan nuttig zijn voor patiënten bij wie andere behandelingen niet effectief zijn gebleken.

Radiofrequente ablatie

Bij radiofrequente ablatie (radiofrequentie-neurolyse) gebruikt de arts radiogolven om een naald op te warmen die op de zenuw wordt geplaatst. De hitte breekt de zenuw af en stopt het doorsturen van pijnsignalen naar de hersenen. Dit kan vooral nuttig zijn voor patiënten met chronische hoofdpijn.

Transcutane Elektrische Zenuwstimulatie (TENS)

TENS-apparaten gebruiken kleine elektroden die op de huid worden geplaatst om elektrische signalen te sturen die de zenuwen in de buurt van de pijnbron stimuleren. Deze methode kan enige verlichting bieden, hoewel de effecten meestal tijdelijk zijn.

Zenuwblokkers

Een arts kan pijnverdovende medicijnen in de zenuwen en gewrichten van het hoofd en de nek injecteren. Deze zenuwblokkers kunnen verlichting bieden van de pijn en helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de hoofdpijn.

Complicaties van eenzijdige hoofdpijn die ontstaat in de nek

Onbehandelde cervicogene hoofdpijn kan verergeren en bijzonder belastend zijn voor de patiënt. Sommige patiënten kunnen chronische of terugkerende cervicogene hoofdpijn ervaren, wat een aanzienlijke impact kan hebben op hun kwaliteit van leven.

Preventieve maatregelen en zelfzorg

Hoewel het niet altijd mogelijk is om cervicogene hoofdpijn volledig te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen helpen om de frequentie en ernst van de symptomen te verminderen:
  • Houding en ergonomie: Let op een goede houding tijdens het zitten en staan om nekbelasting te minimaliseren.
  • Regelmatige oefeningen: Voer regelmatig nek- en schouderoefeningen uit om spanning te verminderen en de nekspieren te versterken.
  • Stressmanagement: Gebruik technieken zoals meditatie of ontspanningsoefeningen om stress te verminderen, wat kan bijdragen aan het voorkomen van nekpijn.
  • Gezonde leefstijl: Zorg voor een gezonde levensstijl met voldoende beweging en een uitgebalanceerd dieet om de algehele gezondheid te ondersteunen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is cervicogene hoofdpijn?Wat is cervicogene hoofdpijn?Hoofdpijn is wereldwijd een zeer veel voorkomende klacht. Het is een zeer belangrijk probleem wat bestreden moet worden,…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Van hoofdpijn tot kopzorgenVan hoofdpijn tot kopzorgenWe hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Dit is vaak een zeurend gevoel in je hoofd, die met een paracetamol wel te verhel…
Hoofdpijn en misselijk of brakenHoofdpijn en misselijk of brakenHoofdpijn kan tezamen met misselijkheid of braken voorkomen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De meeste oorzaken zijn o…

Femoralis neuropathie: Schade aan dijbeenzenuw met pijnFemoralis neuropathie: Schade aan dijbeenzenuw met pijnFemoralis neuropathie (femorale zenuwstoornissen) is een aandoening waarbij schade ontstaat aan de femorale zenuw (dijbe…
Pijnlijke hoofdhuid: Oorzaken van pijn en gevoeligheidPijnlijke hoofdhuid: Oorzaken van pijn en gevoeligheidEen pijnlijke hoofdhuid, ook wel bekend als trichodynie, is een vrij veel voorkomende klacht die kan voortkomen uit vers…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RobinHiggins, Pixabay
  • Geraadpleegd op 12 januari 2019:
  • Cervicogenic Headache: A Review of Diagnostic and Treatment Strategies, http://jaoa.org/article.aspx?articleid=2093083
  • Cervicogenic Headache, https://www.healthline.com/health/headache/cervicogenic-headache
  • Cervicogenic Headache, https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/cervicogenic-headache/
  • Cervicogenic Headaches, https://www.webmd.com/migraines-headaches/cervicogenic-headache-facts_#1
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • What is a cervicogenic headache?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324108.php
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 27-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.