De hik, een probleem aan het middenrif
De meesten onder ons hebben wel eens last van de hik. Over het algemeen hebben kinderen er sneller last van dan volwassenen. De hik kan op de meest vervelende momenten voorkomen. Meestal gaat de hik over na een paar minuten. Toch willen we dat het zo snel mogelijk weer weg is. Daardoor bestaan er veel trucjes om de hik te doen verdwijnen. Veel van deze trucjes werken niet echt. Geduld is dus de boodschap. Wanneer je last hebt van een chronische hik ga je beter toch eens langs bij de huisarts.
Wat is de hik?
De hik, ook wel singultus genaamd, is een storing bij de ademhalingsspieren. Tussen het middenrif en de spieren aan de ribben trekken de spieren met korte pauzes samen. Deze samentrekking wordt gevolgd door een sluiting van de stemspleet. Doordat de stemspleet sluit stopt de ademhaling heel even. Zo ontstaat het bekende hikgeluid.
De hik is onschuldig en heeft verder geen enkele functie voor het lichaam. Het verdwijnt meestal na een paar minuten. Toch wordt het door de meeste mensen als storend ervaren.
Ontstaan
De precieze oorzaak van de hik is nog niet gevonden. Wel veronderstelt men dat de hik wordt gevormd voor een prikkeling van het middenrif. Deze prikkeling ontstaat door een uitzetting van de maag. Daardoor wordt de hik vaak geassocieerd met het eetpatroon. Enkele voorbeelden waarbij je sneller de hik krijgt:
- Na een zware maaltijd
- Na snel eten en niet goed kauwen
- Door het drinken van koolzuurhoudende dranken
- Bij spijsverteringsstoornissen
- Na het eten van pikante voeding
- Bij spanningen en angst
- Na het drinken van grote hoeveelheden alcohol
- Bij het roken
- Als bijwerking van bepaalde medicatie
Hoe kan de hik voorkomen worden?
Het is heel moeilijk om de hik te voorkomen. Een algemene maatregel is om rustig te eten en te drinken.
Behandeling
Trucjes
Er bestaan verschillende trucjes om de hik te doen verdwijnen. Meestal zijn deze uitgevonden door leken en toevallig werkte het trucje. Door jaren deze tip door te vertellen, geloven velen er ook in. Toch werken de meeste van deze trucjes niet. Enkele voorbeelden van trucjes die niet werken:
- Je adem zo lang mogelijk inhouden
- Snel een glas water drinken
- Op je handen gaan staan
- Iemand laten schrikken
- Op ijs zuigen
- Drinken met een rietje
Wat helpt wel tegen de hik?
Dokters zijn er nog steeds niet over uit wat de hik juist doet stoppen. Ze zijn het er wel over eens dat het helpt om je op je ademhaling te concentreren en rustig te blijven. Verder kan je enkel geduldig wachten tot de hik vanzelf over gaat. Wanneer je je druk maakt, zal de hik langer duren.
Moet ik naar de arts?
Wanneer je de hik maar een paar minuten hebt, hoef je je geen zorgen te maken. Als de hik blijft aanhouden of vaak terugkomt, kan het een goed idee zijn om langs te gaan bij de arts. Deze hik is ook minder onschuldig. Door de hik kan er pijn in de borststreek ontstaan. Ook kan het wijzen op een onderliggende ernstige aandoening. Verder is een langdurige hik erg uitputtend. Deze soort hik wordt een chronische hik genoemd.
Symptomen chronische hik
Als een hik lang blijft duren kan je verschillende onaangename symptomen krijgen. Wanneer je zo nu en dan de hik krijgt, maar geen last hebt van deze symptomen hoef je je geen zorgen te maken. Symptomen van een chronische hik zijn:
- Eetmoeilijkheden en praatmoeilijkheden
- Ongewenst gewichtsverlies
- Slaapproblemen
- Ademhalingsproblemen
- Brandend maagzuur
- Pijn op de borst
- Depressie (in uitzonderlijke gevallen)
Chronische hik behandelen
De arts kan de hik niet doen verdwijnen. Bij een chronische hik zal de arts een middel voorschrijven dat het middenrif verdooft. Daardoor kan je meer ontspannen en heb je minder last van de hik. Wanneer de hik afkomstig is van een onderliggende aandoening, zal deze onmiddellijk aangepakt worden. Ook wordt er medicatie voorgeschreven om de hik onder controle te krijgen. Meestal wordt hier medicatie om epilepsie te bestrijden of medicatie om psychoses te bestrijden voor gebruikt. Verder kan het goed zijn om hypnotherapie te volgen. Hier zijn al een aantal goede resultaten uit gekomen. Acupunctuur wordt zo nu en dan ook toegepast bij een chronische hik. In uitzonderlijke gevallen kan de arts beslissen om je middenrif te verlammen door de toevoerende zenuwen naar het middenrif door te snijden.