Hygroma colli: Goedaardig gezwel in hals bij foetus of baby

Hygroma colli: Goedaardig gezwel in hals bij foetus of baby Ongeveer 0,2 tot 3% van alle foetussen en baby’s lijdt aan hygroma colli. Dit zijn abnormale met vocht gevulde blaasjes die meestal op de hals van een baby verschijnen, al zijn ze ook op andere lichaamsdelen mogelijk. De groeiende gezwellen bestaan uit één of meer cysten. Deze goedaardige aandoening ontwikkelt zich meestal terwijl de baby zich nog in de baarmoeder bevindt, maar soms ontstaat de afwijking ook na de geboorte. De pijnloze zwelling veroorzaakt af en toe (ernstige) symptomen zoals ademnood en bewegingsproblemen. Diverse behandelingsopties zijn mogelijk om de baby van de zwelling te verhelpen. De vooruitzichten voor baby's met deze aandoening zijn erg variabel en gaan van een normaal leven tot een foetale dood.

Oorzaken: Verstopping lymfestelsel

Hygroma colli is het gevolg van een verstopping in het lymfestelsel. Door een vertraagde ontwikkeling is het lymfestelsel namelijk niet in staat om te communiceren met het veneuze systeem van de hals. De vorming van de hygroma colli gebeurt tussen de negende en zestiende zwangerschapsweek. Ongeveer zestig procent van alle foetussen met hygroma colli heeft een chromosomale afwijking. Ontwikkelt hygroma colli zich echter na de twintigste zwangerschapsweek, dan gaat dit zelden gepaard met chromosale afwijkingen en spelen omgevingsfactoren een rol.

Genetische aandoeningen

Hygroma colli is vaak geassocieerd met genetische aandoeningen zoals:


Omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren van hygroma colli zijn:
 • de blootstelling aan drugs of alcohol tijdens de zwangerschap
 • virale infecties doorgegeven van de moeder aan de baby tijdens de zwangerschap

Symptomen: Goedaardig, pijnloos gezwel in hals

80% van de patiënten heeft één of meer gezwellen die ontstaan in de hals, maar soms ontstaan deze ook in het hoofd, de oksels, de liezen, de balzak of andere lichaamsdelen. De aandoening is bij de geboorte niet altijd zichtbaar. Wel zijn de gezwellen zichtbaar wanneer ze groeien en het kind veroudert. Meestal zijn de gezwellen tegen tweejarige leeftijd van het kind duidelijk waar te nemen. Het gezwel voelt zacht en sponsachtig aan en kent een variabele grootte. Een groot gezwel, in 85% van de gevallen zelfs groter dan het hoofd van de baby, veroorzaakt mogelijk wel bewegings- en ademhalingsproblemen en andere symptomen. Andere aanwezige symptomen bij baby’s zijn koorts, pijn, kortademigheid, infecties of bloedingen.

Een zwangere vrouw krijgt grondige onderzoeken / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen zwangere vrouw krijgt grondige onderzoeken / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Diagnose en onderzoeken bij foetus of baby

De arts voert een prenatale echografie uit en bemerkt dan hygroma colli. Hij ziet dit reeds vanaf de tiende zwangerschapsweek. Wanneer een vrouw vijftien à twintig weken zwanger is, krijgt ze een bloedonderzoek waarbij hygroma colli aan het licht komt. Bij ongeveer de helft van de foetussen met deze afwijking is namelijk een verhoogd alfafoetoproteïneniveau waar te nemen in het bloed, wat ook duidt op een chromosale afwijking. Een ander diagnostisch onderzoek is een vruchtwaterpunctie waarbij een zwangere vrouw en een arts te weten komen of de foetus lijdt aan een genetische afwijking. Andere diagnostische instrumenten en beeldvormende onderzoeken zoals een CT-scan, een echografie en een röntgenfoto van de borstkas (thoraxfoto) zijn nuttig wanneer de diagnose nog niet bevestigd is na de geboorte van het kind.

Behandeling gezwellen

Voor de geboorte

Een behandeling van hygroma colli is niet mogelijk wanneer de baby zich nog in de baarmoeder bevindt. De arts controleert dan wel nauwlettend de gezondheid van de baby. De bevalling gebeurt veelal in een gespecialiseerd of universitair ziekenhuis omdat deze settings beter voorbereid zijn op complicaties die vaak optreden tijdens de geboorte. Wanneer de baby namelijk uit de baarmoeder komt, is er steeds kans op verstikking van de baby. Is de zwelling bij de foetus groot, dan is een keizersnede veelal noodzakelijk. Verloopt de geboorte succesvol, dan is een dringende operatie nodig om de zwelling te verwijderen.

Na de geboorte

Wanneer hygroma colli na de geboorte optreedt, voert de arts een operatie uit om het goedaardige gezwel of de gezwellen te verwijderen. Dit is nodig omwille van cosmetische redenen, ademnood of terugkerende infecties. Kleine gezwellen verwijdert de arts operatief. Een groot hygroma colli is niet altijd goed te verwijderen via een chirurgische ingreep, omdat de arts het gezond weefsel hierrond niet wil beschadigen. Hij past dan mogelijk één van volgende behandelingsopties toe:

Prognose: Soms slecht bij chromosomale afwijking

Verschijnt hygroma colli voor de geboorte, dan is de prognose veelal slecht, hoewel heel af en toe de aandoening verbetert in de baarmoeder. De meeste baby’s met hygroma colli hebben een goede prognose wanneer de gezwellen na de geboorte verschijnen en de arts deze volledig heeft verwijderd. Is de arts niet in staat om deze te verwijderen, dan keert hygroma colli terug of verspreidt dit zich naar andere gebieden. De vooruitzichten op lange termijn hangen af van de eventueel aanwezige chromosomale of aangeboren afwijkingen.

Complicaties hygroma colli

Een ouder of verzorger mag nooit zelf proberen om hygroma colli te verwijderen; dit leidt mogelijk tot ernstige bloedingen of een infectie.

Andere complicaties als gevolg van een hygroma zijn:
 • ademhalingsproblemen door farynxoedeem (zwelling van de keel)
 • bloedingen (soms ook spontaan)
 • een infectie in het getroffen gebied
 • schade aan de spieren, de zenuwen of de weefsels als gevolg van een operatie om de hygroma te verwijderen
 • terugkerende gezwellen

De aanwezigheid van het goedaardige gezwel verhoogt tevens het risico op een miskraam en is voor de baby mogelijk zelfs levensbedreigend bij een erg groot gezwel voor het derde trimester. Daarom gebeurt de bevalling meestal in een gespecialiseerd of universitair ziekenhuis.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pulmonale hypoplasie (onderontwikkelde longen): OorzakenPulmonale hypoplasie (onderontwikkelde longen): OorzakenPulmonale hypoplasie is een aandoening waarbij de longen van een baby zich niet goed ontwikkelen tijdens de ontwikkeling…
Sclerotherapie: Behandeling van spataders via injectieSclerotherapie: Behandeling van spataders via injectieSclerotherapie is een behandeling waarbij een arts medicijnen in bloedvaten of lymfevaten injecteert, die ervoor zorgen…
Caput succedaneum (geboortegezwel): Zwelling op hoofd babyCaput succedaneum (geboortegezwel): Zwelling op hoofd babyHet caput succedaneum is een vaak voorkomende tijdelijke afwijking waarbij een zwelling op het hoofd van een pasgeboren…
Gepakt & Gezakt: wie is de beste verhuizer?Met een worp met de dobbelsteen bepaal je welke lading je met jouw vrachtwagen moet vervoeren. Daarna kies je zo snel mo…

De hik, een probleem aan het middenrifDe hik, een probleem aan het middenrifDe meesten onder ons hebben wel eens last van de hik. Over het algemeen hebben kinderen er sneller last van dan volwasse…
Vasculitis: Ontsteking van bloedvat door ziekte of medicatieVasculitis: Ontsteking van bloedvat door ziekte of medicatieVasculitis is de medische term voor een ontsteking van de wand van de bloedvaten. Hierdoor verdikken, verzwakken, vernau…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TawnyNina, Pixabay
 • Geraadpleegd op 2 april 2017:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Cystic Hygroma, http://www.childrenshospital.vanderbilt.org/services.php?mid=8705
 • Cystic Hygroma, http://www.healthline.com/health/cystic-hygroma
 • Cystic hygroma, https://medlineplus.gov/ency/article/000148.htm
 • Cystic hygroma, https://radiopaedia.org/articles/cystic-hygroma-1
 • Cystic Hygroma: An Overview, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3047730/
 • Wat u moet weten wanneer het hygroma van de nek van de foetus detecteert?, http://med-handbook.com/nl/pages/941262
 • Your Baby and Cystic Hygromas, http://healthtools.aarp.org/health/cystic-hygroma
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.