Sclerotherapie: Behandeling van spataders via injectie

Sclerotherapie: Behandeling van spataders via injectie Sclerotherapie is een behandeling waarbij een arts medicijnen in bloedvaten of lymfevaten injecteert, die ervoor zorgen dat deze krimpen. De arts gebruikt sclerotherapie vaak voor de behandeling van spataderen, maar ook andere ader-, bloed- en lymfevataandoeningen zijn te behandelen via sclerotherapie. Sclerotherapie gebruikt een irriterende oplossing (sclerosant) die de arts rechtstreeks in een ader of lymfevat injecteert. De chemicaliën irriteren het vat waardoor het opzwelt. Deze zwelling snijdt de bloedstroom of het lymfevocht af waardoor het bloedvat krimpt. Deze niet-chirurgische procedure is eenvoudig, snel, effectief en gaat gepaard met beperkte bijwerkingen of potentiële risico's.

Wat zijn spataderen?

Sclerotherapie zet de arts het vaakst in voor het behandelen van spataders (chronische veneuze insufficiëntie). Spataderen ontstaan wanneer de aderen in meestal de benen opzwellen (gezwollen benen). Deze zwelling gebeurt door zwakke aderwanden die op hun beurt de aderkleppen verzwakken. Hierdoor zwelt het bloed in de aderen waardoor de aderen opzwellen en dan een ander uiterlijk krijgen. Spataderen veroorzaken mogelijk pijn en een zichtbare huiduitslag bij de patiënt. Sclerotherapie verkleint de aderen, waardoor de effecten van aderbeschadiging minder zichtbaar en minder pijnlijk zijn.

Indicatie van sclerotherapie

Aandoeningen

Sclerotherapie zet de arts in om volgende aandoeningen te behandelen:
 • aambeien: Aambeien komen tot stand wanneer bloedvaten, die het rectum omringen, opzwellen en geïrriteerd raken, pijn veroorzaken en de stoelgang ongemakkelijk maken.
 • flebolieten (aderstenen): Aderstenen zijn verkalkte bloedstolsels in de aderen.
 • hydrocèles. Een hydrocèle is een abnormale ontwikkeling van vocht in een lichaamsholte. Hydrocèles komen vaak voor in de testikels.
 • hydrosalpinx: Bij hydrosalpinx ontstaat een verstopte eileider door een vochtophoping.
 • hygroma colli: Een hygroma colli is een goedaardig gezwel in de hals bij een foetus of baby
 • lymfangioom: Een lymfangioom is een aangeboren aandoening waarbij een goedaardig gezwel ontstaat in het hoofd, de nek of de mond van een baby of kind jonger dan twee jaar.
 • misvormde lymfevaten: Misvormde lymfevaten zijn bloedvaten die lymfevocht of lymfe bevatten, waarmee het immuunsysteem infecties kan bestrijden.
 • seroom: Een seroom is een verzameling van vloeistof dat in het lichaam terechtkomt na een operatie of verwonding.
 • spataders: Patiënten met spataderen hebben zichtbare donkerpaarse tot blauwe aderen op de benen en voeten.
 • spermatocèle: Een spermatocèle is een zakje met spermabevattend vocht dat zich in de bijbal bevindt.
 • teleangiëctasieën: Teleangiëctasieën is een huidaandoening waarbij een patiënt verwijde bloedvaten heeft.

Overwegingen

Niet altijd gebruikt de arts sclerotherapie als eerste behandeling. Patiënten bespreken de symptomen en behandelingsmogelijkheden steeds met de arts. Andere behandelingen zijn mogelijk meer betaalbaar en minder invasief. Aambeien reageren bijvoorbeeld vaak goed op levensstijlveranderingen, zoals het eten van meer vezels en niet persen bij het maken van een stoelgang.

In volgende gevallen is sclerotherapie bij patiënten met spataders mogelijk nuttig:

Sclerotherapie is voor zwangere vrouwen niet aanbevolen; de procedure gebeurt dan het best na de bevalling / Bron: PublicDomainPictures, PixabaySclerotherapie is voor zwangere vrouwen niet aanbevolen; de procedure gebeurt dan het best na de bevalling / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Voor de procedure

De arts beoordeelt de problematische ader of het beschadigde lymfevat via een lichamelijk onderzoek en vaak ook via een echografie. De arts heeft een medische geschiedenis en een lijst met gebruikte medicijnen, voedingssupplementen en kruidenremedies nodig. De arts moet verder op de hoogte zijn van een (eventuele) zwangerschap en of een vrouw borstvoeding geeft. De arts adviseert deze vrouwen namelijk om de behandeling pas te laten uitvoeren na de bevalling. Voor de arts is het ook nuttig om op de hoogte te zijn van eventuele allergieën. Soms moet een patiënt op voorhand stoppen met het gebruik van lotions, oliën en/of medicijnen. De patiënt tot 24 uur voor de ingreep de benen niet scheren. Tot slot draagt de patiënt losse en comfortabele kledij, zoals een korte broek.

Tijdens de behandeling

De procedure duurt ongeveer 15 tot 45 minuten. Het aantal aderen dat de arts in één sessie injecteert, hangt af van de grootte en locatie van de aderen, evenals van de algemene medische toestand. Tijdens de behandeling ligt de patiënt op zijn rug met de benen omhoog. De arts reinigt het gebied en steekt vervolgens een kleine naald in de ader hetgeen mogelijk wat drukkend aanvoelt. De arts injecteert de ader met een irriterende oplossing. Soms gebruikt de arts voor het behandelen van een grotere ader een schuimende versie van de oplossing. De keuze van het chemische scleroserende middel en de fysische vorm ervan hangt af van de grootte van het te behandelen gebied. De patiënt voelt een brandend gevoel, een tintelend gevoel of een licht stekend gevoel, maar soms voelt hij ook helemaal niets. De irriterende oplossing zorgt ervoor dat de ader verschrompelt, waardoor het bloed gedwongen wordt om door gezondere aderen te gaan. De verschrompelde ader wordt opnieuw opgenomen in lokaal weefsel en verdwijnt uiteindelijk. Wanneer de injectie voltooid is, masseert de arts het gebied zodat het bloed niet opnieuw in de ader terechtkomt.

De blootstelling aan zonlicht is meteen na sclerotherpie afgeraden / Bron: Blueeve, PixabayDe blootstelling aan zonlicht is meteen na sclerotherpie afgeraden / Bron: Blueeve, Pixabay

Na de injectie

De patiënt moet mogelijk een drukverband of compressiekousen in het gebied dragen. Mogelijk is een nabehandeling vereist zodat de ader helemaal verschrompeld is. Heeft een patiënt verschillende spataderen, dan zijn mogelijk diverse behandelingen nodig om hiervan verlost te zijn. De patiënt mag na de injectie zelf naar huis rijden en de normale dagelijkse activiteiten hervatten. Na de behandeling blijven patiënten het best actief zodat zich geen bloedstolsels vormen dus opstaan en rondlopen is belangrijk. De meeste patiënten moeten ook zonlicht vermijden, omdat dit donkere vlekken op het behandelde gebied (hyperpigmentatie) veroorzaakt. Douches zijn toegestaan, maar het water moet koeler zijn dan normaal. De injectieplaatsen mag de patiënt wassen met een milde zeep en lauw water.

Resultaten van behandeling via sclerotherapie

Sclerotherapie is bij 75-90 procent van de patiënten effectief voor het verwijderen van spataders, maar mogelijk zijn wel meerdere behandelingen vereist. Na sclerotherapie verdwijnen de behandelde aderen meestal binnen een paar weken, hoewel de volledige resultaten af en toe pas na één maand of langer zichtbaar zijn. Wanneer sclerotherapie niet effectief is, zijn aanvullende behandelingen (waaronder een operatie) nodig.

Risico's van sclerotherapie

Sclerotherapie is een veilige procedure. Een operatie is namelijk invasiever en vaak ook daarnaast zijn meer risico’s verbonden aan een chirurgische ingreep, omdat hierbij anesthesie nodig is.

Allergische reactie

Minder vaak ontstaan allergische reacties op de geïnjecteerde oplossing, een brandend gevoel in de ader en veranderingen in de huidskleur.

Pijn op de borst is een alarmsymptoom / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is een alarmsymptoom / Bron: Pexels, Pixabay

Bloedstolsel

Zeer zelden vormt zich een bloedstolsel in de behandelde ader. Bloedstolsels reizen naar lichaamsdelen en zijn onbehandeld levensbedreigend. Als een bloedstolsel beweegt, veroorzaakt dit een embolie. Patiënten hebben een spoedbehandeling nodig als ze na sclerotherapie last hebben van pijn op de borst, moeite met ademhalen of duizeligheid.

Luchtbelletjes

Kleine luchtbelletjes uit de naald komen af en toe in de bloedbaan terecht, waardoor wijzigingen in het gezichtsvermogen, hoofdpijn en misselijkheid tot stand komen.

Problemen op injectieplaats

De meest voorkomende negatieve reacties op sclerotherapie zijn blauwe plekken, roodheid, kleine huidzweren, jeuk en pijn in de buurt van de geïnjecteerde ader. Verder ontstaan soms kleine donkere lijntjes of vlekken of meerdere kleine rode bloedvaten rondom de geïnjecteerde ader. Verder ontstaat soms een ontsteking rond de injectieplaats, met zwelling, warmte en ongemak tot gevolg. Deze symptomen verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot weken. Af en toe duurt het meerdere maanden of jaren voordat deze bijwerkingen volledig verdwenen zijn.

Alternatieven voor verschrompelen van ader via injectie

Niet alle misvormde aders vereisen een behandeling. Een patiënt zonder andere klachten heeft baat bij een afwachtend beleid, waarbij de arts de aderen regelmatig controleert. Wijzigingen in de levensstijl zijn nodig zodat de adermisvormen niet verergeren en er geen nieuwe spataders ontstaan.

Andere behandelingsopties voor spataders zijn:
 • aderablatie: met behulp van warmte een misvormde ader verwijderen
 • cryotherapie: bevriezing van de aderen
 • een operatieve sluiting of verwijdering (ernstige gevallen) van een ader
 • lasertherapie: het gebruik van licht om de aderen te doen krimpen

Prognose

Sclerotherapie is meestal een niet-invasieve procedure om aderproblemen te herstellen. De vooruitzichten voor patiënten na sclerotherapie zijn goed, omdat ernstige bijwerkingen zeldzaam zijn en de behandeling effectief is.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spataderen: oorzaak en behandelingSpataderen: oorzaak en behandelingKronkelige, gezwollen aderen vlak onder de huid, worden spataderen genoemd (varices). De aderen of venen voeren het bloe…
Spataderen verwijderenSpataderen verwijderenVeel mensen denken dat het hebben van spataderen slechts een schoonheidsfout is waarmee te leven valt. Een fatale vergis…
Informatie over spataderenInformatie over spataderenSpataderen, in de medische wereld varices genoemd is een verwijding van de aderen die het meest voorkomt in de benen. De…
Spataderen behandelen volgens de VNUS Closure procedureSpataderen behandelen volgens de VNUS Closure procedureDe VNUS Closure procedure is een relatief nieuwe methode om spataderen mee te behandelen. Spataderen zijn gezwollen en v…

Gezwollen handen: Oorzaken van zwelling van hand of handenGezwollen handen: Oorzaken van zwelling van hand of handenDe handen zijn essentieel om dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Sommige patiënten merken een zwelling van (ee…
Costochondritis: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseCostochondritis: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseCostochondritis is een ontsteking van het kraakbeen in de ribbenkast of ribkraakbeen. Bij costochondritis is meestal het…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 16 oktober 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How Sclerotherapy Works to Remove Spider Veins, https://www.veinclinics.com/blog/how-sclerotherapy-works-to-remove-spider-veins/
 • Overview, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/sclerotherapy/about/pac-20384592
 • Sclerotherapy, https://metroderm.org/sclerotherapy/
 • Sclerotherapy, https://www.medicinenet.com/sclerotherapy/article.htm
 • Skin and Sclerotherapy, https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/sclerotherapy#1
 • What Is Sclerotherapy? Is It Safe For Treating My Varicose and Spider Veins?, https://www.zwivel.com/blog/sclerotherapy-treatment/
 • What is sclerotherapy?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320282.php
 • What is sclerotherapy?, https://www.northwell.edu/cardiovascular-thoracic-services/vascular-surgery/treatments/Sclerotherapy
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Blueeve, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.