Informatie over spataderen

Informatie over spataderen Spataderen, in de medische wereld varices genoemd is een verwijding van de aderen die het meest voorkomt in de benen. De aderen lopen vaak kronkelig zijn blauwpaars van kleur en zijn duidelijk zichtbaar. Spataderen is een veel voorkomende aandoening en staat in de top tien van redenen waarom mensen naar de huisarts gaan. Hieronder meer over spataderen, de verschijnselen, hoe ze te voorkomen en de behandelingen.

Wat zijn aderen?

Aderen zijn bloedvaten die ervoor zorgen dat het bloed terugstroomt naar het hart. De slagaderen zorgen dat het bloed via het hart naar de benen stroomt en de aderen zorgen dat het bloed weer terugstroomt richting het hart. Deze aderen zijn voorzien van kleppen die ervoor zorgen dat het bloed moeiteloos vanuit de benen naar het hart kan stromen. Als men de beenspieren gebruikt worden de aderen als het ware leeg geknepen en de kleppen zorgen ervoor dat het bloed maar een kant op kan, naar het hart. Als deze kleppen niet goed meer functioneren spreken we over spataderen.

Hoe ontstaan spataderen?

Naarmate een mens ouder wordt bestaat de kans dat de kleppen in de aderen minder goed gaan werken. Vaak sluiten de kleppen niet meer goed wat ervoor zorgt dat het bloed niet goed kan terugstromen naar het hart. Dit zorgt voor druk en stuwing in de aderen, de aderen worden wijder waardoor er meerdere kleppen niet goed zullen sluiten en dus meer spataderen zullen ontstaan.

Verschijnselen

De verschijnselen van spataderen zijn vaak zware vermoeide benen, jeuk of pijn in de benen. Spataderen die dicht onder de huid liggen zijn duidelijk zichtbaar. Doordat het bloed niet goed kan terugstromen naar het hart kunnen de benen vocht gaan vasthouden. Niet iedereen met spataderen ondervind hier klachten aan. Vaak hebben mensen wel spataderen maar geen klachten.

Verschillende factoren bij het ontstaan van spataderen

 • Aanleg: Vaak zijn spataderen erfelijk. Het steunweefsel van de aders is wat zwakker aangelegd.
 • Zwangerschap: Door de veranderende hormoonspiegel van de vrouw bij zwangerschap kunnen er zich spataderen voor gaan doen.
 • Hormonale verandering: Zoals bijv. de anticonceptiepil of andere hormonale medicatie.
 • Overgewicht: Mensen die lijden aan zwaarlijvigheid hebben een grotere kans op spataderen.
 • Een staand beroep: Iemand met een staand beroep loopt meer risico.
 • Leeftijd: Iemand op hoge leeftijd heeft meer kans om spataders te ontwikkelen.

Voorkomen van spataderen

 • Beweging: fietsen, joggen, zwemmen, lopen zijn allemaal goede sporten om de bloedsomloop te stimuleren.
 • Loop niet teveel op hoge hakken.
 • Een gezonde en gevarieerde voeding, bètacaroteen, zink, selenium, vitamine E en C zijn zeer aan te raden. Deze vitaminen dragen bij aan een gezond steunweefsel en cellen.
 • Draag elastische steunkousen.
 • Vermijd langdurig zitten of staan.

Behandelingsmogelijkheden

Sclerocompressie (Dichtspuiten)

Deze behandeling wordt vooral gebruikt bij de kleine en de middelgrote spataderen. De ader wordt als het ware dicht gespoten met een soort lijm waardoor de ader afgesloten word. Het lichaam ruimt uiteindelijk zelf de ader op. Na het dichtspuiten moet er +/- 1 a 2 weken een drukverband om het been worden gedragen. Dermatologen of chirurgen voeren deze behandeling uit.

Operatie (strippen)

Deze behandeling komt vaker voor bij de grotere spataderen. De spataderen worden door middel van operatie verwijderd. Op twee plaatsen of meer wordt in het verloop van de spatader het bloedvat blootgelegd. Hierdoor wordt een draad getrokken en de spatader word binnenstebuiten uit het been getrokken. Deze behandeling wordt verricht onder algehele narcose of een ruggenprik. Na de behandelingen moet er een paar weken een elastische kous gedragen worden.

Endoveneuze lasertherapie

Deze behandeling is vrij nieuw. De spatader wordt van binnenuit dichtgelaserd. Er wordt een kleine insnede in de huid gemaakt en vervolgens wordt er een dun laserdraad in het bloedvat aangebracht. Door het laserlicht wordt het bloedvat afgesloten. Het niet meer functionerende bloedvat wordt door het lichaam zelf opgeruimd.

Transcutane lasertherapie

Deze behandeling is vooral bedoeld voor de allerkleinste spataderen die niet verwijderd kunnen worden door sclerocompressie. Door middel van lasertherapie kunnen deze kleintjes goed behandeld worden.
© 2011 - 2024 Marie897, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spataderen verwijderenSpataderen verwijderenVeel mensen denken dat het hebben van spataderen slechts een schoonheidsfout is waarmee te leven valt. Een fatale vergis…
Spataders of spataderenSpataders of spataderenSpataderen, of spataders, zijn bloedvaten die door de huid heen schijnen als kronkelende blauwpaarse, soms gezwollen ade…
Spataders: oorzaken, behandeling & tips bij spataderenSpataders: oorzaken, behandeling & tips bij spataderenSpataders kunnen een erg irritante aandoening zijn, en gaan vaak samen met het gevoel van "zware benen". Spataderen wijz…
Spataderen, wat nu?Spataderen, wat nu?Spataderen. Een groot probleem als je mooie benen wil hebben. Maar wat zijn spataderen eigenlijk? En hoe kom je er aan?…

Hooikoorts: oorzaak, symptomen, medicatie, immunotherapieHooikoorts: oorzaak, symptomen, medicatie, immunotherapieEen loopneus met neusverstoppingen, tranende ogen met roodheid en branderigheid. Voor mensen met hooikoorts breken de la…
Blaasontsteking bij mannen en vrouwen: oorzaken en symptomenBlaasontsteking bij mannen en vrouwen: oorzaken en symptomenEen blaasontsteking kan zowel vrouwen als mannen treffen, alhoewel vrouwen er veel vaker last van hebben. Een blaasontst…
Marie897 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.