Zwanger en misselijk, wat kan je doen?

Zwanger en misselijk, wat kan je doen? Vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen er last van: misselijkheid. Tussen de zestig en tachtig procent van alle zwangere vrouwen is gedurende de eerste vier maanden van de zwangerschap geregeld misselijk. Vanaf de vierde maand verminderen de misselijkheidsklachten, al is er een kleine groep die er gedurende de gehele zwangerschap last van blijft houden. Wanneer je last hebt van extreme misselijkheid, spreekt men van hyeremesis gravidarum. Gelukkig blijft dit de meeste vrouwen bespaard. Wat kan je doen om de misselijkheid te verminderen?

Gember

Gember verlicht maagproblemen en vermindert misselijkheid. Het kan dus helpen om bij iedere maaltijd wat gember te gebruiken. Je kan dan denken aan een stukje gemberkoek of een diner met gember. Gember is lekker door de nasi en ander Indisch eten bijvoorbeeld door de saté. Drink ook eens een kopje gemberthee of een glas ginger-ale om de misselijk te verminderen.

Pepermunt

Naast de pepermuntsnoepjes kan je ook kauwgom met pepermuntsmaak proberen om de misselijkheid te verminderen. Veel zwangere vrouwen worden ook misselijk wanneer ze eten ruiken en dat is heel vervelend wanneer je aan het koken bent. Soms kan het helpen om een flesje pepermuntolie bij de hand te houden. Af en toe even ruiken aan de pepermuntolie helpt om invloed van de etensluchtjes te verminderen en hopelijk houdt dit de misselijkheid tegen.

Veel drinken

Het kan helpen om geregeld wat slokjes te drinken, zodat je in ieder geval wat in je maag hebt. Probeer koffie hierbij te vermijden omdat dit de maag irriteert. Kies liever voor water, thee of bouillon. Om een te vol gevoel na een maaltijd te voorkomen kan je beter niet tijdens de maaltijd drinken, maar drink tussen de maaltijden door.

Niet te vet eten

Vet eten en dan met name de verzadigde vetten uit vet eten kunnen misselijkheid veroorzaken. Vermijd in deze periode dan ook liever de frituur. Soms kunnen volle melkproducten en kaas ook misselijkheid veroorzaken.

Acupressuur

Sommige vrouwen hebben baat bij acupressuur om de misselijk te verminderen. Dit kan door middel van een armband zoals de SEA-BAND of Reliefband. Breng de armband goed aan (liefst aan beide armen), zodat de druk op de Nei-Kuan drukpunten van beide polsen (of één pols) wordt uitgeoefend. Sommige mensen hebben hier baat bij, maar het werkt helaas niet voor iedereen even goed.

Kleinere maaltijd meerdere keren per dag

Misselijkheid wordt vaak veroorzaakt door een lege maag. Meerdere keren per dag kleinere maaltijden eten kan helpen om een lege maag en dus misselijkheid te voorkomen. Eet dan geen snacks of snoep, maar kies voor soep, fruit, komkommer, tomaat of een yoghurtje. Dit helpt ook wanneer je vaak misselijk wordt na het eten. Soms is het zo dat je maag even geen grote hoeveelheden eten aankan.

Misselijk door stress

Wanneer je zwanger bent, moet je iets rustiger aan gaan doen. Vooral in de eerste maanden van de zwangerschap zijn veel zwangeren hier nog niet aan toe. Ze willen de zwangerschap nog even geheim houden en bovendien zie je nog niets dus waarom zou je rustiger aan gaan doen? Toch is het handig om wat meer rekening met jezelf te houden. Ga af en toe wat vroeger naar bed en neem wat meer tijd om tot rust te komen met een warm bad, muziek of een goed boek. Wanneer je op je werk veel zit, kan het ook helpen om tussen de middag een wandeling te gaan maken. Je vermijdt hiermee de kantine vol eten en etensluchtjes en de beweging en frisse lucht kan stress verminderen.

IJzertabletten

Veel vrouwen die zwanger zijn, hebben ook last van bloedarmoede. Hiervoor krijgen ze vaak ijzertabletten voorgeschreven. Het vervelende van ijzertabletten is dat je er misselijk van wordt. Bespreek dit met de arts of verloskundige. Er kan bijvoorbeeld Losferron voorgeschreven worden. Dit zijn bruistabletten en vaak wordt je hier minder misselijk van. Helaas geldt het minder misselijk worden van Losferron niet voor iedereen. Neem de tabletten kort na het eten in. Ook dit kan misselijkheid voorkomen.

Foliumzuur

Ook van foliumzuur is bekend dat sommige zwangere vrouwen hier misselijk van worden. Het is natuurlijk wel belangrijk om foliumzuur te slikken. Het kan helpen om in plaats van de foliumzuurtablet een multivitamine te nemen met minimaal 400 microgram foliumzuur. Er zijn bij de drogist genoeg multivitamines te vinden met in de naam Compleet mama, multi zwanger, puur mama, Elke dag mama, zwangerschap of mama fit. Deze kunnen zonder problemen gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Met een multivitamine is het ook niet meer nodig om los extra vitamine D tabletten te slikken.
© 2017 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Foliumzuur tijdens de zwangerschapFoliumzuur tijdens de zwangerschapTegenwoordig is foliumzuur een hot item: was er tot een aantal jaar geleden nog vrij weinig bekend over foliumzuur, nu w…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Extra vitamines en mineralen tijdens de zwangerschapExtra vitamines en mineralen tijdens de zwangerschapGezond eten is natuurlijk altijd belangrijk. Zeker tijdens de zwangerschap. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, heb je…
Voedsel en zwangerschapVoedsel en zwangerschapAls je zwanger bent moet je altijd rekening houden met wat je wel mag eten en wat niet. Ook heeft tijdens de zwangerscha…

Zwangerschapspiercing navel: comfortabel en veiligZwangerschapspiercing navel: comfortabel en veiligEen zwangerschapspiercing voor de navel is een piercing die je kunt gaan dragen wanneer tijdens je zwangerschap je gewon…
Zwangerschap, gevaren van afgeraden producten etenZwangerschap, gevaren van afgeraden producten etenTijdens de zwangerschap zijn er een aantal producten die beter niet gegeten kunnen worden, omdat ze mogelijk schadelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tasha, Pixabay
  • https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapskwaaltjes/misselijkheid-zwangerschap/
  • https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/wat-helpt-tegen-misselijkheid/sea-band-armband-tegen-misselijkheid/item116407
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.