Medicinale werking van manukahoning en manukaproducten

Medicinale werking van manukahoning en manukaproducten Er bestaan zeer veel honingsoorten. De meeste soorten zijn bekend als producten voor de consumptie. De verschillen hebben dan vooral betrekking op de kleur en de smaak welke afhankelijk zijn van de soort nectar die door zeer veel bijen uit bloemen is gehaald en de basis vormt voor de honing. Maar naast consumptiehoning bestaat er een speciale honingsoort die ook voor medische doeleinden gebruikt kan worden met als soortnaam manukahoning. De AMHA (Active Manuka Honey Association) heeft een groot aantal producten ontwikkeld die gebaseerd zijn op manukahoning.

Manuka van familie Leptospermum scoparium

Manukahoning komt van de nectar van de bloemen van de manuka, een struik of boom die normaal twee tot vijf meter hoog is. Als boom kan de manuka echter ook een hoogte van wel vijftien meter bereiken. De manuka behoort tot de familie Leptospermum scoparium en groeit vooral aan de oostkust van Nieuw-Zeeland. De bloemen van de manuka zijn roze of wit. De honing wordt ook wel het vloeibare goud uit Nieuw-Zeeland genoemd. De honing heeft als belangrijke kenmerken dat ze rijk is aan anti-oxidanten, mineralen en vitamines.

Manukahoning met medicinale werking

Manukahoning heeft een medicinale werking door sterke antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen die reeds in 1982 werden ontdekt door professor Peter Molan van de Universiteit van Waikato in Hamilton in Nieuw-Zeeland. In 2008 stelde professor Thomas Henle van de Technische Universiteit van Dresden vast dat methylglyoxal het voornaamste antibacteriële bestanddeel is van de manukahoning. Methylglyoxal bevindt zich overigens in alle honingsoorten maar de aanwezigheid van de stof in manukahoning is verreweg het grootst.

UMF- en MGO-aanduidingen

Maar ook in manukahoning kan de concentratie verschillend zijn. De AMHA (Active Manuka Honey Association) heeft daarom een methode ontwikkeld waarmee de concentratie kan worden aangegeven, genaamd UMF. Zo heeft Actieve Manuka Honey een factor UMF 10 of hoger en staat ook bekend als UMF Manuka Honey. Toen de werkzame stof methylglyoxal in 2008 bekend werd is daarnaast een nieuwe gradatie ontwikkeld onder de naam MGO waarmee de hoeveelheid van de stof kan worden aangegeven. Zo heeft bijvoorbeeld MGO100+ honderd gram methylglyoxal per kilogram honing. Op de producten van de AMHA zijn beide gradatiesystemen te vinden.

Manukahoning verslaat ziekenhuisbacterie

Manukahoning heeft wel een honderd keer sterkere antibacteriële werking dan normale honing. Die werking is zelfs zo sterk dat de ziekenhuisbacterie MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus aureus) ermee gedood kan worden. De producten met manukahoning zijn verkrijgbaar onder de Engelse soortnamen.

Manukaproducten met manukahoning: crème, olie, reiniger en balsem

 • Active Manuka Honey Cream. Met de Active Manuka Honey Cream kunnen verschillende huidaandoeningen worden verzorgd. De crème is zeer geschikt voor de behandeling van eczeem en andere huidaandoeningen zoals allergische reacties, koortslip, psoriasis en schimmelinfecties. Active Manuka Honey Cream kan ook gebruikt worden voor de verzorging van rode en schrale billetjes van de baby en bij luieruitslag.
 • Almond, Peach and Manuka Honey Moisturiser. Dit is een hydraterende en voedende crème voor het hele lichaam en kan gebruikt worden na een bad of douche om de huid te voeden en te herstellen.
 • Collagencream. Deze crème wordt gewonnen uit de papayaplant en heeft een voedende en hydraterende werking. Tevens verstevigt de crème de huid en draagt bij aan de vochtbalans waardoor rimpels verminderen.
 • East Cape Manuka Olie. Deze olie is een krachtige bestrijding van bacteriën, huidschimmelinfecties en voetschimmel. Ook kunnen positieve resultaten worden bereikt door gebruik bij de behandeling van wintertenen. Heel speciaal is dat de olie zeer effectief hoofdluis bestrijdt en daarbij geen nare bijwerkingen heeft. Verder is de olie goed voor de aanpak van acne, koortslip, jeuk bij insectenbeten, behandelen van wratten en zwemmerseczeem.
 • Exfoliant Scrubcrème. Ook deze crème bevat manukahoning en tevens fijngemalen druivenpitten die helpen om de overtollige dode huidcellen te verwijderen voor een gezonde en stralende huid. De scrubcrème zorgt voor diepe reiniging en is zacht voor de huid.
 • Facial Cream Cleanser. Een gezichtsreiniger met manukahoning die goed is voor de gevoelige huid en verzorgend werkt. Vuildeeltjes en make-up worden op een zachte manier maar wel grondig verwijderd. De cleaner werkt tot diep in de poriën. De reiniger is ook geschikt voor bijvoorbeeld acne en rosacea. De Facial Cream Cleanser is met vingertoppen of tissue op de huid aan te brengen en te masseren.
 • Honey Face Cream. Honey Face Cream is een zachte en voedende crème die als dagcrème en nachtcrème aangewend kan worden voor het gezicht. Naast manukahoning bevat de crème bijenwas, zoete amandelolie, abrikozenpitolie en rozenwater.
 • Hypoallergenic Cream. Deze crème is eveneens als dagcrème en nachtcrème te gebruiken en is vooral bedoeld voor de zeer gevoelige huid en dus ook voor de babyhuid. In de crème zijn ook amandelolie, abrikozenpitolie, sesamolie en rozenwater verwerkt.
 • Joint en Muscle Balm. Deze kruidig geurende balsem met manukahoning en manuka-olie verlicht spierpijn en pijnlijke gewrichten. Pijnlijke plekken kunnen meerdere malen per dag worden ingesmeerd. Naast manukahoning bevat de balsem ook eucalyptusolie, bijenwas, citroenella-olie, kaneelolie, calendula-extract en kamferolie.
 • Manuka Honey Lip Balm. Ook deze balsem heeft manukahoning als een van de ingrediënten en is heel geschikt voor de verzorging van een koortslip en kloofjes.
 • Manuka Magic. Deze soort crème bevordert het herstel bij brandwonden, huidirritaties, schaafwonden en snijwonden. Tevens helpt de crème bij insectenbeten en is ook geschikt voor kinderen.
 • Natural Beetox. Zoals alle manukaproducten is ook in de Natural Beetox manukahoning verwerkt. De gezichtscrème voedt en geeft een beschermend masker. Natural Beetox kan gezien worden als een natuurlijk antwoord op botoxbehandelingen.
 • Placenta and Manuka Honey Cream. Deze crème stimuleert de doorbloeding van de huid, hydrateert en zorgt voor versteviging en bevat naast manukahoning ook een extract van pure Nieuw-Zeelandse schapenplacenta, pure natuurlijke oliën van avocado en zoete amandel. Deze niet-vettige crème is heilzaam bij veel huidproblemen.
 • Royal Jelly Cream. Een crème die gebruikt kan worden als dagcrème of nachtcrème en die veroudering van de huid moet verminderen. Deze rijke koninklijke crème is naast manukahoning samengesteld met Royal Jelly, bijenwas, jojoba-olie en abrikozenpitolie. De crème helpt ook om de gevoelige rosacea huid in goede conditie te houden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manukahoning voor uw gezondheid, let wel op het UMF gehalteManukahoning voor uw gezondheid, let wel op het UMF gehalteManukahoning oftewel honing afkomstig van de Leptospermum scoparium, heeft een unieke eigenschap het is een van de sterk…
Manuka of Leptospermum scopariumManuka, een traditioneel medicijn van de Maori, is ook in Europa, vooral als etherische olie en als honing aan een opmar…
Manuka honing en de helende eigenschappenManuka honing en de helende eigenschappenDe Manuka honing is een donkere bijproduct van de manuka plant. Deze honing heeft een andere smaak dan de traditionele h…
Wat te doen met een koortslipEen branderig en zurend gevoel ergens op de lip. Vaak het slechte en weinig plezierige voorteken van een aankomende koor…

Natuurlijke middelen tegen aarsmadenNatuurlijke middelen tegen aarsmadenHet hebben van aarsmaden zal de meerderheid van de Nederlanders en Belgen minimaal een keer in hun leven meemaken. Velen…
Misselijkheid en gemberMisselijkheid en gemberMisselijkheid is een van de vervelendste kwaaltjes die er zijn, en iedereen heeft er wel eens last van. Er zijn verschil…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cegoh, Pixabay
 • http://www.manuka-huidverzorging.nl/nl/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Manuka
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Manukahoning
 • http://voedzo.nl/gezond-eten/manuka-honing-wat-is-daar-speciaal-aan/
 • http://starremedies.nl/manukahoning.php
 • http://www.honingland.nl/manuka-honing.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 15-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.