De herfst gezond doorkomen volgens de oosterse geneeskunst

De herfst gezond doorkomen volgens de oosterse geneeskunst Wat hoort er allemaal bij de herfst? De blaadjes gaan verkleuren, de zon is niet meer zo sterk. ís Ochtends kan de wereld ineens in een mysterieuze sluier van mist gehuld zijn. Dat kan er prachtig uitzien. Toch worden de mensen wat melancholiek. Het afscheid van de zomer valt zwaar. Een periode van steeds meer kou en donker staat voor de deur. Verkoudheden en griepjes liggen op de loer. Het hoort er allemaal bij. De natuur bevindt zich in een eeuwigdurende cyclus van opbouw en afbraak. Wij mensen denken vaak dat wij daar niet aan mee hoeven doen, maar dat is absoluut niet waar. Wij worden net zo goed door de seizoenen beïnvloed als alle andere levende wezens op de aarde. Dat gevoel met de natuur zijn we in de westerse wereld helaas kwijtgeraakt. Gelukkig biedt de oosterse geneeskunst ons de mogelijkheid om weer te leren hoe we in harmonie kunnen leven met de natuur en het seizoen: de herfst in dit geval.

Seizoenscyclus

5000 jaar terug wisten de Chinezen en Japanners al hoe de cyclus van de natuur verloopt en hoe de mens daarin wordt beïnvloed. De fase van opbouw begint in de lente. Planten botten uit en krijgen knoppen, vogels zijn druk in de weer om nesten te bouwen en mensen worden onrustig. Dit is de tijd om van alles te ondernemen. Daarna wordt het tijd voor de zomer. Alles op is op zín hoogtepunt. De zon staat hoog aan de hemel, gewassen schenken hun vruchten en mensen zijn vrij en leven buiten. In de nazomer wordt de rijke oogst binnengehaald en opgeslagen voor de winter. Daarna begint de periode van afbraak. De bomen laten hun bladeren vallen in voorbereiding op de winter. De mensen worden melancholiek en trekken zich meer terug in hun huis. Daarna volgt een periode van stilte en rust: de winter. De bomen zijn kaal, het gras is grauw. Het lijkt alsof alles levenloos is. Mensen hebben meer slaap nodig (maar nemen dat vaak niet). Maar gelukkig ligt de kiem voor een nieuwe lente alweer klaar. Het is goed voor je fysieke en mentale gezondheid om mee te bewegen met de seizoenen en er rekening mee te houden.

Hoe houd je rekening met de herfst?

De herfst is de periode van afbraak. De uitbundigheid van de lente en de zomer zijn tot een einde gekomen. Dat betekent dat je in de herfst geen nieuwe veeleisende dingen moet gaan doen. Het is de tijd om stil te worden. Naar binnen te keren om jezelf tegen te komen. Melancholie, en in zwaardere mate depressie, heeft als functie om terug te keren naar je kern. Alle oude dingen op te ruimen en los te laten. Alleen dan wordt er weer ruimte gemaakt voor nieuwe dingen. Als de blaadjes niet van de bomen zouden vallen, zouden er geen frisse nieuwe blaadjes aangemaakt kunnen worden. Bij mensen werkt dat precies hetzelfde.

Organen onder druk in de herfst

De organen die extra worden belast in de herfst zijn de longen en de dikke darm. Verdriet en depressie zijn de emoties die bij de long horen. Als je te lang teveel verdriet hebt en het niet kunt uiten of loslaten, is dat slecht voor je longen. De dikke darm werkt energetisch samen met de long. Haar functie is om fysiek en mentaal los te laten. Natuurlijk zijn er ook invloeden van buitenaf die de longen beïnvloeden. Denk maar eens aan het feit dat er veel mensen verkouden en grieperig worden in de herfst of erg gaan hoesten. De longen en de dikke darm spelen een grote rol in de weerstand die je lichaam heeft tegen indringers. Het is dus niet verwonderlijk dat juist in de herfst de weerstand soms niet goed genoeg is omdat dan de longen en dikke darm extra belast zijn.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om zo gezond mogelijk de herfst door te komen. Allereerst natuurlijk proberen om de hectiek in je leven wat te laten afnemen. Neem je bezigheden eens onder de loep en kijk of je met wat minder activiteiten toe kunt. Neem wat meer rust en ga vroeger naar bed. Je kunt je longen en dikke darm ondersteunen met wat pittig eten zoals bijvoorbeeld wat prei, uien en knoflook, maar niet teveel. Bruine rijst van de natuurwinkel is een uitstekend middel om je longen te ondersteunen. Een goede multivitamine en vitamine C of kruiden zoals enchina c zijn ook middelen om je weerstand te verhogen. Verder kun je speciale strekoefeningen doen. Deze oefeningen komen uit een Japanse bewegingsleer do-in genoemd. Do-in-strekkingen zorgen ervoor dat de energie in je lichaam goed gaat stromen. Dit heeft direct invloed op je organen.

Do-in-strekking voor de longen en dikke darm

Ga met je voeten schouderbreedte staan. Breng je arm zijwaarts omhoog tot 45°. Probeer hem zoveel mogelijk naar achter te bewegen, maar houdt je schouders recht en laag. Nu probeer je je hand zover mogelijk naar achter te draaien zodat je duim naar achter wijst. Blijf vijf diepe ademhalingen zo staan en voel wat er in je arm gebeurt. Breng nu langzaam je arm naar beneden en voel even het verschil tussen je twee armen. Doe daarna de andere kant. Doe deze oefening drie keer per dag.

Even wennen

Het is misschien even wennen om mee te bewegen met de seizoenen. Maar als je erop gaat letten en er rekening mee gaat houden, zal je zien dat je ervan gaat genieten. De natuur draagt alles in zich wat nodig is, ze is overvloedig en fenomenaal en jij bent daar onderdeel van!
© 2015 - 2024 Shiatsusan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spijsvertering in de dikke darmSpijsvertering in de dikke darmDe dikke darm heeft vele belangrijke functies. Het speelt een belangrijke rol in de opname van belangrijke stoffen en vo…
Wat is een blindedarmontsteking?Blindedarmontsteking kan plotseling optreden, of langzaam verlopen. De acute blindedarmontsteking heeft meestal een voor…
Campto kuur: cytostatica bij dikke darm,- of endeldarmkankerCytostatica worden gebruikt bij de behandeling van kanker. Dikke darm,- of endeldarmkanker is een van de meest voorkomen…
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…

Misselijkheid en gemberMisselijkheid en gemberMisselijkheid is een van de vervelendste kwaaltjes die er zijn, en iedereen heeft er wel eens last van. Er zijn verschil…
Slapeloosheid oplossen met oosterse geneeskunst en kruidenSlapeloosheid oplossen met oosterse geneeskunst en kruidenChronische slapeloosheid is een hardnekkig probleem dat je leven kan ontwrichten. Als je niet slaapt, kun je nauwelijks…
Bronnen en referenties
Shiatsusan (4 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.