De griep voorkomen en genezen. De vijf belangrijste vragen!
Jaarlijks is hij er weer, de griep. Jaarlijks krijgen gemiddeld zo'n 10% van de volwassenen en 30% van de kinderen te kampen met het virus. Het virus is zeer besmettelijk, alleen al praten kan genoeg zijn om het virus over te nemen van een besmet persoon. Mensen die vaak op druk bezochte plaatsen komen hebben dan ook het meeste kans om het virus op te lopen.
Antwoorden op de vragen:
Hoe kan het griepvirus opgelopen worden?
U kan het griepvirus niet enkel oplopen via bacteriën die zich door de lucht verspreiden. Ook direct contact zoals zoenen of een hand geven en indirect contact zoals een deurklink of telefoon kunnen het virus verspreiden. Zelfs airconditioning in grote gebouwen is erg gunstig voor de voortplanting van het griepvirus.
Hoe lang zit het griepvirus in mijn lichaam?
Het griepvirus zit, afhankelijk van persoon tot persoon, al enkele dagen in het lichaam alvorens de symptomen de kop beginnen opduiken. Voor de gemiddelde volwassene zal dit een dag zijn, jonge kinderen kunnen het virus zelfs bijna een week dragen alvorens het uitbreekt.
In welk stadium van de ziekte wordt het virus doorgegeven?
In de tijd dat ze het virus dragen maar nog niet ziek zijn kunnen ze ook het virus doorgeven. Volwassenen zijn één dag voor de symptomen en vijf dagen na de symptomen besmettelijk, kinderen zijn bijna een week ervoor besmettelijk en zo'n vijf dagen na de symptomen niet meer.
Hoe kan griep voorkomen worden?
Er is slechts één manier om griep te voorkomen en dat is een jaarlijkse vaccinatie. Zelfs dan is het nog mogelijk dat u slachtoffer wordt van één of ander griepvirus. De vaccinatie dekt namelijk niet alle soorten griep, een echte zekerheid is der dus nooit. Na vaccinatie zullen de symptomen ook minder prominent zijn en de complicaties veel minder erg. De vaccinatie wordt best jaarlijks toegediend in de maand november of december. Behalve de vaccinatie zijn er wel enkele richtlijnen die je kan volgen om de kans op het oplopen van het griepvirus te verkleinen.
Tips om griep te voorkomen:
- Zo vaak mogelijk de handen wassen met zeep
- Afgesloten ruimtes met veel mensen zo vaak mogelijk vermijden (trein, tram, bus, bioscoop)
- Ruimtes waar veel personen zijn goed verluchten
- Mondmasker dragen op drukbevolkte plaatsen
- Contact met zieke mensen vermijden
- Zorg voor een goede weerstand
- Geloof niet in antivirale geneesmiddelen om de griep te voorkomen
- Geen enkel plantaardig supplement of vitamine C kan de griep voorkomen
Ik heb de griep, wat nu?
Wanneer u de griep hebt dient u vooral niet te panikeren. Mits goede verzorging is er immers helemaal geen probleem. Neem allereerst contact op met uw huisarts, deze zal u begeleiden met de juiste geneesmiddelen. Probeer ook om zo weinig mogelijk andere mensen te besmetten. Maak ook steeds een onderscheid tussen de gewone griep en de buikgriep, hoewel deze ook griep genoemd wordt is de behandeling anders. Meer informatie omtrent de buikgriep kan u vinden in het artikel:
Symptomen en behandeling van buikgriep.
Besmet geen andere mensen:
- Mond en neus bedekken bij het niesen of hoesten
- Handen regelmatig wassen met zeep
- Papieren zakdoekjes gebruiken en dat slechts éénmaal
- Vermijd zoveel mogelijk contact met andere mensen, vooral kinderen en bejaarde mensen