Homeopatisch geneesmiddel: Lachesis,Lycopodium

Symptomen die erger zijn bij het wakker worden, tijdens de slaap of aan de linkerkant van het lichaam zijn, samen met een unieke ‘vulkanische’ toestand van de psyche, de belangrijkste aanwijzingen voor Lachesis.Lycopodium is een veel gebruikt middel bij een breed scala van acute en chronische ziekten.

Lachesis, Gif van de Lachesisslang

Tot de acute aandoeningen waarbij dit middel thuis kan worden gebruikt, horen een zere keel, steenpuisten, abcessen en menstruatiepijn.

Wanneer de symptomen van een van deze aandoeningen het hevigst zijn bij het ontwaken of tijdens de slaap, kan Lachesis het juiste medicijn zijn. In feite kunnen mensen die dit middel nodig hebben, zelfs bang zijn om te gaan slapen, omdat ze verwachten weer zo vervelend wakker te zullen worden.

Even kenmerkend is dat pijn of een ontsteking veel erger is aan de linkerkant van het lichaam of links begint en dan naar rechts verschuift.

De psychische toestand van de Lachesis-patiënt wordt wel omschreven als ‘vulkanisch’. De persoon in kwestie is heel babbelziek, jaloers en achterdochtig. Heel kenmerkend zijn prikkelbaarheid en een levendige verbeeldingskracht en het almaar praten dat de patiënt doet. Hij springt daarbij van de hak op de tak, soms nog voordat hij zijn zin heeft afgemaakt. Plotseling kunnen er gevoelens van ongegronde achterdocht of jaloezie bij de patiënt opkomen. Hij kan ervan overtuigd zijn dat anderen zich tegen hem hebben gekeerd of dat zijn geliefde ontrouw is. Droefheid komt ‘s ochtends opzetten, met name als hij wakker wordt, en ook dat is een kenmerkend symptoom voor Lachesis.

De zintuigen reageren heel overgevoelig. Een klassiek Lachesissymptoom is dat de patiënt niet tegen de druk van kleding kan, vooral niet rond de keel of het middel. Zelfs het geringste contact met kleding kan uitermate veel stress oproepen; soms verergert zelfs de druk van de dekens de symptomen van een bedlegerige Lachesis-patiënt. De ogen zijn gevoelig voor licht, geluid is irriterend en een lichte aanraking doet de symptomen verergeren, hoewel stevige druk wel vaak goed doet.

Lachesis-patiënten snakken meestal naar buitenlucht, dus zelfs bij koud weer zetten ze de ramen open. Ze prefereren lage temperaturen en willen slechts weinig kleding of dekens. Uiterste van zowel warmte of kou kan verzwakking tot gevolg hebben.

Ontstoken gebieden, of ze nu in de keel, op de huid of ergens anders voorkomen, zien er donkerblauw of paars van kleur uit. Ook het gezicht kan tijdens de koorts of een andere acute ziekte een ietwat paarse kleur hebben.

Lachesis-symptomen worden

Erger. tijdens de slaap, bij het wakker worden, door aanraken, druk, kleding, hitte, door de warmte van de zon, in warme kamers, door te gaan liggen.
Beter: hete kompressen, buitenlucht, na ontlasting, stevige druk, koude drank,het losmaken van kleding

Lycopodium,Wolfsklauw

Hoewel u niet moet proberen thuis chronische ziekten te behandelen, kan Lycopodium het aangewezen middel zijn bij thuissituaties als oorpijn,zere keel, spijsverterings- en urinewegproblemen

Verschillende algemene sleutelsymptomen van Lycopodium wijzen op het gebruik ervan, ongeacht om welk specifiek probleem het gaat. Aandoeningen die duidelijk het ergst zijn aan de rechterkant of die rechts beginnen en dan naar links gaan, wijzen sterk in de richting van Lycopodium.

De symptomen verergeren vaak tussen 4 en 8 uur in de namiddag. Veel zin hebben in zoetigheid is ook een kenmerk, evenals het verlangen naar warme dranken waardoor de symptomen wat worden verlicht. Het kan dan gaan om symptomen als hoesten, zere keel of maagklachten.

LycopodiumPatiënten zijn bijzonder gevoelig voor storingen van het spijsverteringsstelsel, waarbij meestal darmgassen en boeren ontstaan, samen met allerlei andere daarmee verwante symptomen. Het opgezette gevoel en de gasvorming worden doorgaans erger na het eten en de buik is gevoelig voor de druk van kleding. De eetlust is in de war.

De Lycopodium-patiënt is wellicht hongerig als hij aan tafel gaat, maar door een enkel hapje kan hij alweer een vol gevoel krijgen. Of hij heeft na een grote maaltijd alweer snel een enorme honger (dit symptoom komt ook bij Phosphorus voor). Soms wordt de Lycopodium-Patiënt wakker wegens een intense honger en kan hoofdpijn krijgen als hij niets eet. Lycopodium-Patiënten hebben vaak een afkeer van vlees en hebben een opgeblazen gevoel na het eten van oesters, uien, kool of na het drinken van melk.

Lycopodium-patiënten kunnen het warm of koud hebben, hoewel ze meestal wel erg van de buitenlucht en niet van warme ruimten houden. Soms is de ene voet warm en de andere koud. Hoewel ze liever warme dranken hebben, zijn ze meestal niet erg dorstig.

De Lycopodiumpsyche wordt gekenmerkt door onzekerheid en lafheid. De persoon in kwestie wordt angstig en twijfelt eraan of hij nieuwe of uitdagende taken wel aan kan. Hij is bijzonder nerveus in gezelschap en maakt zich zorgen over wat de mensen van hem zullen denken. Hij vreest afgewezen te worden en denkt soms dat men hem heel kritisch bekijkt. Vaak probeert hij die onzekerheid door bluf en veel bravoure te verbergen of door dominant gedrag te vertonen, vooral ten aanzien van jongere, zwakkere of minder intelligente mensen dan hij. Hij is niet graag in gezelschap van anderen, maar kan ook bang zijn alleen te zijn; heel klassiek is dat de Lycopodiumpatiënt wel iemand in de buurt wil hebben, maar niet in dezelfde ruimte.

De Lycopodium-Patiënt kan ook bang zijn in het donker, voor grote menigten en voor de dood. Vaak voelt hij die angst in zijn maag. Hij kan humeurig en knorrig zijn, vooral wanneer hij ‘s ochtends wakker wordt. Angst, kwaadheid of teleurstelling kunnen zijn ziekte teweegbrengen.


Lycopodium-symptomen worden

Erger: tussen 4 en 8 uur in de namiddag, bij het wakker worden, in warme ruimten, door de druk van kleding, door eten, vooral van uien, oesters, kool, fruit; door het drinken van melk; door koud eten en drinken
Beter: door warm eten of drinken, rond middernacht en de uren daarna, door koele lucht of in de buitenlucht, door het onbedekt laten van het hoofd

Lycopodium mag niet meteen na Suiphur gegeven worden.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van grote wolfsklauwDe geneeskracht van grote wolfsklauwGrote wolfsklauw kun je vinden in Europa, Azië, Amerika en de bergen van Afrika. Eigenlijk zie je het op alle continente…
Homeopathische middelen tegen StressHomeopathische middelen tegen StressStress en homeopathische middelen, specifiek afgestemd op jouw persoonskenmerken c.q. persoonlijkheidstype. Specifieke h…
Kinderziektes genezen zonder apotheker: MiddenoorontstekingKinderziektes genezen zonder apotheker: MiddenoorontstekingEr zijn 2 vormen van oorontstekingen: de middenoorontsteking en de uitwendige oorontsteking. De middenoorontsteking komt…
Griekse mythologie: De nakomelingen van Titanide ThemisGriekse mythologie: De nakomelingen van Titanide ThemisDe Titanide Themis was een dochter van de godin Gaia (de aarde) en haar man Ouranos (de hemel). Volgens de Oude Grieken…

Homeopatisch geneesmiddel: Mercurius,Natrium muriaticumMercurius vivus, de enkelvoudige elementaire vorm van mercurius en Mercurius solubilis, een oplosbaar mercuriuspreparaat…
Homeopathie: Snij- en schaafwondenHomeopathische behandeling van verwondingen is gemakkelijk in vergelijking met die van verschillende soorten acute ziekt…
Bronnen en referenties
  • Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.