Kinderziektes genezen zonder apotheker: Middenoorontsteking

Kinderziektes genezen zonder apotheker: Middenoorontsteking Er zijn 2 vormen van oorontstekingen: de middenoorontsteking en de uitwendige oorontsteking. De middenoorontsteking komt het meeste voor bij kleine kinderen terwijl de uitwendige oorontsteking vooral voorkomt bij volwassenen die zich regelmatig in het zwembad begeven. De mogelijke oorzaken en de behandeling van een middenoorontsteking, wordt hier kort uiteengezet.

Mogelijke oorzaken van een middenoorontsteking (otitis media)

 • Oorpijn kan een teken zijn van gebitsproblemen.
 • Sommige kunnen in verband gebracht worden met voedselallergiën.
 • Men gelooft dat de vatbaarheid voor oorontstekingen erfelijk is.
 • Neus- en keelinfectie die zich verder zet tot een oorontsteking. Door de nog kleine, korte buis van Eustachius, wordt het vocht niet optimaal afgevoerd. Deze vochtophoping vormt een broedplaats voor bacteriën (Stafylokokken, Pneumokokken, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Streptokokken) en virussen. Er ontstaat druk op het trommelvlies door de opgehoopte etter. Meestal wordt de etter door het lichaam uiteindelijk opgelost maar soms verdwijnt de etter doorheen een gaatje dat in het trommelvlies is ontstaan. Er komt dan bloed en stinkend etter uit het oor. Dit noemt men een loopoor. De eerste en soms enige tekenen van loopoor, zijn een zekere mate van doofheid. Het gaatje hersteld zich van nature. Andere tekenen van oorontsteking zijn koorts, oorsuizingen , braken, en opgezwollen amandelen.
 • Middenoorontstekingen kunnen ook optreden tijdens het krijgen van de Mazelen en Roodvonk.
 • Verkoudheden worden vaak op de kribbe/crèche/school overgedragen van kind tot kind. Vooral kleinere kinderen hebben er last van omdat ze een verminderde afweersysteem hebben. Kinderen zijn gemiddeld 6 tot 10 maal verkouden op een jaar wat dus de kans op een oorontsteking sterk vergroten.

Gevolgen

 • Oorontstekingen moeten behandeld worden, zoniet kan ze chronisch worden en kunnen er zelfs spraak- en taalproblemen optreden.
 • Een onbehandelde oorontsteking kan blijvende gehoorschade aanrichten. De ontsteking kan zich ook naar andere delen van het hoofd verspreiden en kan in bepaalde gevallen levensbedreigend zijn.

Behandeling

Men raad zelfs het gebruik van antibiotica af omdat sommige het effect alleen nog maar kunnen verergeren.

Volksmiddel

 • Oordruppels: toverhazelaar + Sint Janskruidolie tegen de ontsteking
 • Honing + geperst teentje knoflook op en verbandje. Stop dit in het oor om de infectie tegen te gaan.
 • Drink honing met citroen. Dit versterkt het lichaam en helpt om de slijmen op te lossen.
 • Zwarte bessenthee helpt het immunsysteem op te peppen en de slijmen te verminderen.

Kruidengeneeskunde

 • Leg een compres van Sint Janskruid op de hals en oren.
 • Kamillethee drinken zal de pijn verzachten en het kind kalmeren.
 • Bij een acute aanval, gebruik dan Leptandra virginica en hop om de koorts te verlagen en de ontsteking te verminderen.

Aromatherapie

 • Lavendelolie op een watje en in het oor steken en smeer de hals in met lavendellie.
 • Een stoombad van eucalyptus, kamille of lavendel helpt de slijmen op te lossen en de ontsteking weg te nemen

Homeopathie

 • Hepar sulfuris calcareum (calsiumsulfaat) bij acute aanvallen.
 • Aconitum napellus (blauwe monnikskap, winterakoniet).
 • Lycopodium clavatum (grote wolfsklauw, vossestaart) en doofheid en suizingen.

Voedingstherapie

 • Vit. C (citrusvruchten) en levertraan om het immunsysteem aan te wakkeren.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Pijn in één oor of beide oren kan erg pijnlijk zijn. Kinderen worden vaak getroffen door oorpijn. Meestal wordt de pijn…
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
Middenoorontsteking: naar de dokter met een oorontsteking?Middenoorontsteking: naar de dokter met een oorontsteking?Een middenoorontsteking is een van de vervelendste soorten ontstekingen die je kunt hebben. Het doet pijn, en je kunt je…

Eetspelletjes en leuke hapjes voor kinderenEetspelletjes en leuke hapjes voor kinderenVeel jonge kinderen hebben een periode dat ze slecht eten. Dat is op zich geen probleem. Hoe drukker je je maakt als vad…
Mijn kind helpen met zijn gedrag in vijftien stappenMijn kind en gedrag: In een onderwijstijdschrift kwam ik een aritkel tegen wat gaat over een kinderen met gedragsproblem…
Bronnen en referenties
 • C. Noman shealy, Könemann 1999
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 21-03-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.