Homeopatisch geneesmiddel: Mercurius,Natrium muriaticum

Mercurius vivus, de enkelvoudige elementaire vorm van mercurius en Mercurius solubilis, een oplosbaar mercuriuspreparaat gemaakt door Hahnemann, worden door de deskundigen in de homeopathische wereld als in wezen identieke medicijnen beschouwd. Ze worden gebruikt op basis van dezelfde indicaties, hoewel de chemische samenstelling van de twee geneesmiddelen verschillend is.

Mercurius,Het chemische element kwikzilver

Mercurius is meestal nodig bij acute aandoeningen die gekenmerkt worden door duidelijke ontstekingen van huid en sljmvliezen, waarbij pus wordt gevormd en rauwe, open plekken bestaan. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn onder andere ooginfecties waarbij dik pus wordt uitgescheiden; bacteriële oorinfecties waarbij pus achter het trommeivlies zit; een zere keel met veel pijn, pusvorming en zelfs open plekken; urineweginfecties en huidinfecties zoals steenpuisten en herpes.

Bij deze en andere aandoeningen volgt iemands totale ziektebeeld het kenmerkende patroon van de algemene symptomen van Mercurius. Hoewel soms de beslissing Mercurius te geven alleen gebaseerd kan zijn op de specifieke symptomen, kunt u zeker zijn van uw keus als de algemene sleutelsymptomen van het medicijn aanwezig zijn. Daartoe horen: hevige transpiratie, waardoor de patiënt zich nog slechter gaat voelen; sterk ruikende transpiratie, slechte adem en een lichaam dat helemaal sterk ruikt; veel speekselvorming, vaak zoveel dat de patiënt zijn hele kussen nat kwijit; verergering van de symptomen gedurende de nacht, vaak beginnend na zonsondergang.

Mercurius-patiënten voelen zich in feite door bijna elke invloed van buitenaf almaar zieker worden en voelen zich maar onder weinig omstandigheden echt lekker. Net als een kwikthermometer zijn ook zij heel gevoelig voor temperatuur en ze maken zich al druk, wanneer het maar enigszins te warm of te koud is. Ze kunnen niet tegen buitenlucht en tocht, maar ook door warme lucht of een warm bed voelen ze zich zieker.

Trillen is een ander algemeen Mercurius-symptoom. De handen, de tong, de ledematen of alle andere delen van het lichaam kunnen duidelijk trillen of spiertrekkingen vertonen, vooral wanneer wordt geprobeerd ze te gebruiken. De Mercurius-patiënt is meestal zwak en raakt al snel bij inspanning vermoeid. De vitale reacties van het lichaam zijn zwak en langzaam en de geïnfecteerde weefsels genezen langzaam en zien er ongezond uit.

Wat het geestelijke en emotionele niveau betreft valt er soms onredelijke kwaadheid, rusteloosheid en gejaagdheid waar te nemen naast snel praten en haasten om dingen gedaan te krijgen. De persoon in kwestie kan zich moeilijk concentreren, wat impulsief handelen tot gevolg heeft als er gedachten en ideeën opkomen. Soms kunnen die ideeën een gewelddadig karakter hebben; Mercurius-patiënten neigen soms tot zelfdoding of moord. Vaak zijn ze versuft en traag; de patiënt kan dus veel tijd nodig hebben om vragen te beantwoorden.

Welke specifieke aandoening de Mercurius-patiënt ook heeft, meestal zal er sprake zijn van gezwollen lymfeklieren als gevolg van de ontsteking. Naast het vele speeksel en het kwijlen is ontsteking en pijn in de mond ook heel typerend en vaak heerst er een metaalachtige smaak in de mond. Het tandvlees is gezwollen en sponsachtig en er komt bloed uit als erop wordt gedrukt of bij het eten. De tong is opgezet en er staan tandafdrukken in.

Vaak moeten Mercurius-patiënten niets hebben van zoetigheid, vlees, vet of boter, hoewel ze soms wel verlangen naar brood met boter. Ze kunnen dorstig zijn en dan graag koud drinken willen.

Mercurius-symptomen worden

Erger. door warmte, kou, vochtigheid, warme lucht of warmte van het bed, in de buitenlucht, tussen zonsondergang en zonsopgang, door zweten, zoetigheid, beweging, door op de rechterzij te liggen
Beter: door gematigde temperatuur

Natrium muriaticum,Zeezout
Bij een acute ziekte kan Natriurn muriaticum het aangewezen middel zijn door de specifieke lichamelijke symptomen, zelfs als de algemene symptomen niet zo duidelijk aanwezig zijn. Als de psychische of lichamelijke algemene symptomen er echter wel zijn, maakt dat uw keuze voor dit medicijn des te zekerder.

Natrium muriaticum-patiënten worden vaak ziek nadat ze een of ander emotioneel trauma hebben opgelopen. Ze hebben met name moeite om te gaan met verlies of afwijzing het verbreken van een relatie of de dood van een geliefde wat hun afweersysteem doet verzwakken en een ziekte de kans geeft toe te slaan. Ze vertonen ook de betreffende symptomen als ze een uitbrander krijgen.

Hoewel deze mensen emotioneel heel gevoelig zijn en ze gemakkelijk gekwetst kunnen worden, hebben ze moeite hun emoties te uiten. Ze houden verdriet, kwaadheid, teleurstelling en frustraties binnen en huilen zelden waar anderen bij zijn. Als ze echter alleen zijn storten ze in en huilen luidkeels. De Natrium muriaticum-patiënt kan intimiteit vermijden om te voorkomen dat hem pijn wordt gedaan. Hij wil alleen zijn als hij ziek is en hij voelt zich niet op zijn gemak en geïrriteerd wanneer anderen hem proberen te troosten.

Plotselinge geluiden, zoals het rinkelen van de telefoon of het dichtslaan van een deur, kunnen de Natrium muriaticum-patiënt hevig doen opschrikken en hij kan zich zelfs een hele tijd daarna nog zwak en ziek voelen. Ook muziek kan diep op hem ingrijpen.

De persoon in kwestie heeft het vaak warm en kan niet tegen hitte. Hij is vaak gevoelig voor de zon, die uitputting kan veroorzaken of hem hoofdpijn bezorgen. Hij voelt zich beter in de buitenlucht of wellicht na een koud bad.

De klassieke Natrium muriaticum-patiënt vindt zout vaak erg lekker, net als zout voedsel en mogelijk ook brood. Soms echter heeft hij een afkeer van brood of zout, en in de meeste gevallen wil hij ook niets weten van vet of kleverig voedsel.

Een droge huid en droge slijmviezen komen vaak voor, maar het gezicht en de harige delen van het lichaam kunnen vet zijn. De ontlasting is ook vaak droog, wordt hard en verloopt dus moeilijk.

Natrium muriaticum-symptomen worden

Erger. door verdriet, warmte, de zon, omstreeks 10 uur s ochtends, door geluid, muziek
Beter: in de buitenlucht, door koude baden, door te vasten
© 2008 - 2023 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziektes genezen zonder apotheker: verkoudheidKinderziektes genezen zonder apotheker: verkoudheidKleine kinderen zijn vatbaarder voor infecties dan volwassen. Een kind dat een verkoudheid oploopt is dan ook geen uitzo…
Is zeezout gezonder dan tafelzout?Is zeezout gezonder dan tafelzout?Het is reeds algemeen bekend dat de inname van te veel zout kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals een hoge…
Horoscoop: planeet MercuriusHoroscoop: planeet MercuriusSterrenbeeld is een bekend begrip. Planeten, hun betekenis en invloed in de horoscoop zijn minder bekend. Zon, Maan, Mer…
Jupiter en je innerlijke geneeskrachtJupiter en je innerlijke geneeskrachtJupiter is de planeet van groei en expansie, in de horoscoop laat Jupiter onder andere zien waar je innerlijke geneeskra…

Homeopatisch geneesmiddel: Nux vomicaNux-patiënten zijn geïrriteerde en licht ontvlambare personen die ziek worden na te veel eten, overmatig gebruik van alc…
Homeopatisch geneesmiddel: Lachesis,LycopodiumSymptomen die erger zijn bij het wakker worden, tijdens de slaap of aan de linkerkant van het lichaam zijn, samen met ee…
Bronnen en referenties
  • Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.