Homeopatisch geneesmiddel: Nux vomica

Nux-patiënten zijn geïrriteerde en licht ontvlambare personen die ziek worden na te veel eten, overmatig gebruik van alcohol of drugs en na te veel geestelijke arbeid. Hoewel u ertoe kunt besluiten Nux te gebruiken bij een acute ziekte alleen op basis van de specifieke kenmerken, kunt u zekerder zijn van uw keuze als de algemene sleutelsymptomen van de Nux-patiënt aanwezig zijn. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Nux vomica,Braaknoot

Een ongeduldige geïrriteerdheid kenmerkt de psyche van de Nux patiënt. Hij wil nogal eens snel ruzie maken over een vermeende aanval. Hij voelt zich gehaast en gejaagd om dingen af te maken. Hij kan niet op anderen wachten. Hij is vaak erg kritisch en wijst weleens snel iemand af die niet aan zijn veeleisende principes beantwoordt. Hij kan scherpe opmerkingen maken wanneer hij geïrriteerd is. Of hij houdt in plaats daarvan dat vervelende gevoel voor zichzelf, maar uit zijn onbehagen in zon geval in botte, ondiplomatieke taal en door de uitdrukking op zijn gezicht. Hij wil niets liever dan alleen worden gelaten en haat het afhankelijk te zijn van anderen die minder capabel zijn dan hijzelf. Hij vindt het vreselijk vragen te moeten beantwoorden.

De Nux-patiënt is uiterst netjes en maakt zich druk over kleine dingen. Hij heeft de neiging zijn omgeving in te richten volgens zijn eigen gevoel voor precisie en orde. Zijn zenuwstelsel is overgevoelig. Lichte geluiden, zoals het geluid van pratende mensen of zelfs het geluid van voetstappen, brengen hem al in verwarring en hij kan niet tegen helder licht of onplezierige geurtjes.

Nux-patiënten hebben het bijzonder koud en dat wordt nog verergerd door koud weer, vooral droog, koud weer (een symptoom dat ook voorkomt bij Hepar sulph.). Wanneer ze koorts hebben, krijgen ze hevige koude rillingen en kunnen uit zichzelf niet warm worden, zelfs niet wanneer ze bij een kachel zitten. Tijdens de koortsperiode kunnen ze er niet tegen zonder dekens te liggen of zich uit te kleden en elke lichte beweging van de dekens bezorgt hun opnieuw een reeks koude rillingen.

Slapen is moeilijk voor de Nux-patiënt. Hij kan moeite hebben met slapen wegens een overactieve geest of omdat hij elk miniem geluidje hoort. Of hij kan s ochtends vroeg wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen. Hij raakt vooral geïrriteerd wanneer hij in zijn slaap of middagdutje wordt gestoord.

Het spijsverteringskanaal is vaak een zwakke plek voor de Nuxpatiënt. Zelfs als het hoofdprobleem een aandoening van de luchtwegen of van een ander lichaamssysteem is, gaat dat meestal gepaard met enkele van de typische Nux-symptomen wat betreft het spijsverteringskanaal. Het spijsverteringsstelsel is over het algemeen zwak en de Nux-patiënt kan vaak niet tegen allerlei voedingsmidde len. Indigestie, brandend maagzuur, misselijkheid, opgeblazen gevoel en opboeren, gasvorming en obstipatie of diarree kunnen bij de Nux-patiënt in diverse combinaties voorkomen.

Veel Nux-patiënten hebben graag stimulerende middelen, alcohol en andere middelen. Vaak brengt het overmatige gebruik van dergelijke middelen de symptomen teweeg. Omdat het om ongeveer dezelfde symptomen gaat als bij een kater na te veel drinken, waarbij ook de typische hoofdpijn en spijsverteringsstoornis horen, is Nux een heel effectief middel voor mensen die dat echt hebben.We raden u wel aan, als u het in dergelijke omstandigheden neemt, dat niet zo vaak te doen.

Ook is van Nux-patiënten bekend dat ze dol zijn op vettigheden, gekruid voedsel en melk. Ze kunnen erg dorstig zijn, hoewel drinken een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Andere karakteristieke Nux-symptomen zijn trillingen of krampen van diverse spieren (bijvoorbeeld van de spieren van de oogleden, van de ledematen, van de rug en van de buikwand), hoofdpijn en lage rugpijn die vooral verergert als de zieke zich omdraait in bed.

Nux vomica-symptomen worden

Erger: door woede, door geestelijke inspanning, in de ochtend, door koude, door te eten of door te veel te eten, door specerijen, overdadig voedsel, stimulerende middelen, drugs, alcohol
Beter: door rust, in de avond
© 2008 - 2023 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van braaknootDe geneeskracht van braaknootDe braaknootboom is een altijd groen blijvende loofboom die 25 meter hoog kan worden. Er komen vruchten aan de boom die…
Kinderziektes genezen zonder apotheker: Overgeven en diarreeKinderziektes genezen zonder apotheker: Overgeven en diarreeOvergeven en diarree is een veel voorkomende aandoening bij kinderen. Maar zeker niet minder gevaarlijk want deze kinder…
Kinderziektes genezen zonder apotheker: slaapproblemenKinderziektes genezen zonder apotheker: slaapproblemenEr is een groeiende populariteit aan alternatieve geneeskunde en dit heeft geleid tot een belangrijke verandering in de…
Homeopathische middelen tegen StressHomeopathische middelen tegen StressStress en homeopathische middelen, specifiek afgestemd op jouw persoonskenmerken c.q. persoonlijkheidstype. Specifieke h…

Homeopatisch geneesmiddel: Phosphorus, sepiaPhosphorus is een diep werkend medicijn dat zelden aan het begin van een ziekte wordt gebruikt. Bij acute hulp wordt het…
Homeopatisch geneesmiddel: Mercurius,Natrium muriaticumMercurius vivus, de enkelvoudige elementaire vorm van mercurius en Mercurius solubilis, een oplosbaar mercuriuspreparaat…
Bronnen en referenties
  • Homeopathie en gezondheid
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.