De geneeskracht van braaknoot

De geneeskracht van braaknoot De braaknootboom is een altijd groen blijvende loofboom die 25 meter hoog kan worden. Er komen vruchten aan de boom die vrij bitter zijn; in deze vruchten bevinden zich de braaknoten die voor therapeutische doeleinden kunnen worden ingezet. De boom komt van oorsprong voor in een gebied dat Zuid-Oost-Azië omvat; je ziet hem van India tot aan Noord-Australië. Op de Filipijnen, Java, Sri Lanka, Maleisië, Pakistan, China, Birma, Thailand, Laos en Sri Lanka. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening braaknoot / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening braaknoot / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Vergif voor de mens

De braaknoot bevat strychnine en is daarom een zwaar toxisch product; het is sterk af te raden om zelf te experimenteren met strychnine; slechts 30mg kan voor sommige mensen al dodelijk zijn. Voor slakken en neushoornvogels is de braaknoot echter niet giftig maar een voedselbron.

Naamgeving

In het Latijn wordt de braaknootboom Strychnos nux-vomica genoemd. Nux betekent ´noot´ en vomica staat voor ´braken´; vandaar de naam braaknoot in het Nederlands.

Werkzame stoffen

Van de braaknootboom wordt voor fytotherapeutische doeleinden het zaad oftewel de braaknoot gebruikt. Hierin zitten de volgende belangrijke werkzame inhoudsstoffen: indolalkaloïden zoals strychnine, brucine en de nevenalkaloïden colubrinen, icajine, vomicine, novacine, pseudostrychine en isostrychine.

Braaknoot, een tonicum voor zenuwstelsel en lichaam

De braaknoot heeft een stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel; het is een tonicum of versterkend middel voor het hele lichaam. Overigens kan het zo zijn dat mensen door een bepaalde ziekte vermoeid zijn; dan werkt braaknoot niet. Voor ouderen zou braaknoot een uitkomst zijn, of een gestandaardiseerde dosis van 2mg strychnine tot de mogelijkheden behoren om iemand aan te sterken. De zintuiglijke functies, de ademhaling en de bloedsomloop worden krachtiger door het gebruik van strychnine uit braaknoot. Verder neemt het geestelijk en lichamelijk welbevinden toe. Brucine is samen met strychnine verantwoordelijk voor een verbeterde prikkeloverdracht in het centrale zenuwstelsel. Deze stoffen of de braaknoot zelf zitten soms in een mix van versterkende middelen. In de fytotherapie zou het kunnen worden voorgeschreven bij:
 • Geestelijke vermoeidheid,
 • Lichamelijke uitputting,
 • Verminderde doorbloeding,
 • Verminderde ademhaling,
 • Lichamelijke zwakte door ouderdom.

Braaknoot, goed voor de spijsvertering

Braaknoot smaakt scherp bitter en is als dusdanig zoals vele bittere producten goed voor de spijsvertering. Het stimuleert de eetlust en verbetert de spijsvertering in het algemeen. Het kan worden ingezet bij de volgende ziekten:
Braaknoten / Bron: Lalithamba, Flickr (CC BY-2.0)Braaknoten / Bron: Lalithamba, Flickr (CC BY-2.0)
 • Atonie of verminderde tonus,
 • Nerveuze maagklachten,
 • Chronisch alcoholisme.

Sommige componenten uit braaknoot kunnen slangenvergif neutraliseren.

Dosis

Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken.
 • Poeder: driemaal daags 50mg, met een maximum van 100mg per keer en 300mg per dag.
 • Braaknootextract: driemaal daags 10mg per keer en 45mg per dag.
 • Tinctuur: Driemaal 500mg per keer.

Overwegingen

Bij de therapeutische doses zijn geen bijwerkingen bekend.
 • Het inzetten van braaknoot is vrijwel volledig verlaten vanwege de mogelijke, zeer ernstige gevolgen bij een overdosis.
 • Braaknootextract werkt beter dan geïsoleerde strychnine.
 • Hoge doseringen zijn mogelijkerwijs de oorzaak van vergiftigingsverschijnselen die gepaard gaan met angstervaringen, verhoogde gevoeligheid voor licht en geluid, spierstijfheid, stuipen en kunnen in het ergste geval leiden tot dood door verstijving van het middenrif en depressie van het ademhalingscentrum.
 • Braaknootpreparaten zijn niet verenigbaar met verbindingen die alkaloïden doen neerslaan zoals looistoffen en alkaliën.
 • Gebruik braaknoot nooit op eigen houtje maar volg de voorschriften van een fytotherapeut op.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderziektes genezen zonder apotheker: Overgeven en diarreeKinderziektes genezen zonder apotheker: Overgeven en diarreeOvergeven en diarree is een veel voorkomende aandoening bij kinderen. Maar zeker niet minder gevaarlijk want deze kinder…
Kinderziektes genezen zonder apotheker: slaapproblemenKinderziektes genezen zonder apotheker: slaapproblemenEr is een groeiende populariteit aan alternatieve geneeskunde en dit heeft geleid tot een belangrijke verandering in de…
Homeopatisch geneesmiddel: Nux vomicaNux-patiënten zijn geïrriteerde en licht ontvlambare personen die ziek worden na te veel eten, overmatig gebruik van alc…
Homeopathische middelen tegen StressHomeopathische middelen tegen StressStress en homeopathische middelen, specifiek afgestemd op jouw persoonskenmerken c.q. persoonlijkheidstype. Specifieke h…

De geneeskracht van braakwortel of ipecawortelDe geneeskracht van braakwortel of ipecawortelBraakwortel is een plant van een halve meter hoog met witte bloemetjes en rode besjes. Hij groeit in Nicaragua, Costa Ri…
De geneeskracht van boerenwormkruidDe geneeskracht van boerenwormkruidBoerenwormkruid komt van origine voor in heel Europa en een groot deel van Noord-Azië. De plant wordt 60 tot 120 centime…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Sklangenvergif: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3388772/
 • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Lalithamba, Flickr (CC BY-2.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.