Is zeezout gezonder dan tafelzout?

Is zeezout gezonder dan tafelzout? Het is reeds algemeen bekend dat de inname van te veel zout kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Er is echter een groot verschil tussen tafelzout of geraffineerd zout en zeezout. Zeezout wordt verkregen na verdamping van zeewater en bevat essentiële mineralen en voedingsstoffen in tegenstelling tot tafelzout waar al deze stoffen werden verwijderd tijdens het raffinageproces. Wanneer je het gebruikelijke tafelzout in je dagelijkse voeding vervangt door zeezout heeft dit wel degelijk een positief effect op je algemene lichaamsgezondheid. Bovendien heeft zeezout meer smaak door zijn grotere kristallen.

Belang van zout voor ons lichaam

Zeezout wordt al sinds vele eeuwen gebruikt voor medische doeleinden. Dit is niet echt verwonderlijk aangezien ons lichaam zout nodig heeft om te kunnen overleven. Wanneer het lichaam te weinig zout kan opnemen zal het lichaam minder water aantrekken om het natuurlijk evenwicht tussen vocht en zouten in het lichaam op peil te houden. Op termijn kan dit resulteren in dehydratatie met mogelijk de dood tot gevolg.

We kennen allemaal reeds de voordelen voor de gezondheid wanneer je veel water drinkt maar wat velen niet weten is dat ons lichaam ook zout nodig heeft om optimaal te kunnen hydrateren. Bovendien heeft de combinatie van water en zout ook een grote invloed op de spijsvertering, het immuunsysteem en de bijnierfunctie.

Hydratatie

Bij inname van te weinig zuur dreigt het gevaar voor uitdroging wat een invloed heeft op alle lichaamsfuncties.

Spijsvertering

De inname van zout stimuleert de spijsvertering door een toename van de speekselproductie en helpt bij de productie van zoutzuur in de maag. Daarnaast stimuleert het zout ook de afgifte van gal in de lever en enzymen in de pancreas.

Immuunsysteem

De inname van zeezout zal het immuunsysteem versterken door het onderhouden van een goede balans van elektrolyten in het lichaam. Dit verkleint de kans op allergieën en ontstekingen.

Bijnierfunctie

Wanneer iemand lijdt aan bijnierinsufficiëntie betekent dit dat deze onvoldoende aldosteron produceren. Aldosteron in het hormoon dat natrium en kalium reguleert. Zeezout heeft een positieve invloed op de werking van deze bijnieren en zorgt bovendien voor de productie van energie.

Zeezout vs tafelzout

Er bestaat een groot verschil tussen geraffineerd tafelzout en ongeraffineerd zeezout. In tegenstelling tot tafelzout dat enkel natrium en chloride bevat, is zeezout rijk aan meer dan tachtig verschillende elementen waaronder veel essentiële mineralen. Wanneer we het geraffineerde zout gebruiken in onze dagelijkse bereidingen krijgt ons lichaam niet de juiste voedingsstoffen binnen die het eigenlijk nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het zijn juist die mineralen zoals magnesium, potassium en calcium die aanwezig zijn in zeezout die ons lichaam beter beschermen tegen hart- en vaatziekten. Een tekort aan deze mineralen kan al snel leiden tot gezondheidsproblemen. Je dagelijkse hoeveelheid tafelzout vervangen door ongeraffineerd zeezout zal je lichaam voeden met de nodige mineralen en dus voorkomen dat je gezondheid negatief zal worden beïnvloed door een tekort hieraan.

Zeezout in je dagelijkse voeding

De beste manier om optimaal van de voordelen van zeezout te kunnen genieten doe je door al het voedsel dat rijk is aan geraffineerde zouten te schrappen van je dagelijks menu. Vervang het tafelzout dat je normaal zou gebruiken in bereidingen door zeezout dat een grijze of bruine kleur hoort te hebben. Wanneer het zout witkleurig is mag je er zeker van zijn dat het reeds een raffinageproces heeft ondergaan.

Meng een halve theelepel ongeraffineerd zeezout met water en voeg dit vervolgens toe aan je bereiding. Wanneer je een dieet volgt dat bestaat uit onbewerkte voedingsmiddelen en ongeraffineerd zeezout is het belangrijk dat je voldoende jodium inneemt daar deze stof slechts in zeer kleine concentratie aanwezig is in zeezout. Dit is mogelijk door het eten van zeevissen en schaaldieren of met behulp van jodiumsupplementen.

Voor mensen die reeds te kampen hebben met nierproblemen is het toch aangeraden om eerst een arts te raadplegen alvorens deze wijzigingen in je eetpatroon door te voeren.

Zeezout kan misschien wel iets gezonder zijn dan tafelzout, overdaad is altijd schadelijk. Zeezout bevat meer mineralen dan tafelzout maar deze hoeveelheden zijn vrij klein waardoor de voordelen hiervan niet heel groot zijn. In principe verschillen beide zouten niet zoveel van elkaar.
© 2015 - 2020 Robin990, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten zout bestaan er?Welke soorten zout bestaan er?Zout heeft meerdere functies. Meestal wordt deze stof gebruikt als smaakversterker voor een gerecht. Dit heeft namelijk…
Zeezout als meststof; bemesten met Keltisch zeezoutZeezout is een gezonde bron van mineralen. Keukenzout of tafelzout is erg ongezond. Hoe zit dat? In Keltisch zeezout, ee…
Flor de sal, bloemenzout uit PortugalIn de Algarve van Portugal ligt een streek die van oudsher salinas wordt genoemd. Hier wist men dat er grote zoutvoorrad…
Jodium en gejodeerd zout, gevaren en voordelenJodium is een belangrijk element. Het regelt onder andere de waterhuishouding. Jodium staat vooral bekend omdat het het…
Waarom is vitamine A belangrijk?Waarom is vitamine A belangrijk?Iedereen weet wel dat vitamines belangrijk zijn en dat we er genoeg van moeten binnenkrijgen. Maar, waarom is vitamine A…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rkit, Pixabay
  • http://www.lekkerinmnvel.nl/zout
  • http://voedzo.nl/gezond-eten/de-kracht-van-water-en-zout/

Reageer op het artikel "Is zeezout gezonder dan tafelzout?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Robin990
Gepubliceerd: 04-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!