Feitjes uit de Supersize Me documentaire
In 2004 kwam de documentaire Supersize Me uit waarin Morgan Spurlock de uitdaging aangaat om 30 dagen lang niets anders te eten dan McDonald's-voedsel. Tijdens zijn McDonald's-dieet doet hij onderzoek naar de obesitas epidemie die tegenwoordig voorkomt in de Westerse wereld (en met name in Amerika). Hier wordt een overzicht gegeven van belangrijke feitjes gegeven in de documentaire over de fast food industrie en de huidige voedselmaatschappij waarin wij leven.
De documentaire
In de documentaire Supersize Me duikt Morgan Spurlock in
In deze maand tijd mag hij enkel eten bij de McDonald's, waar hij niets anders dan fastfood mag bestellen. Ook geen salades of fruitmixen, maar enkel friet, burgers en gefrituurde snacks. Al in het begin zie je hoeveel moeite Spurlock heeft met het nuttigen van deze enorme supersize maaltijden die hij elke dag op gaat halen bij de Drive-in. Niet alleen propt hij zich vol met junk food, maar ook probeert hij verder op onderzoek uit te gaan in de wereld van gewichtstoename, gezondheidsproblemen en fastfood. Hij spreekt met deskundigen op het gebied van gezondheid en obesitas en probeert te achterhalen hoe de obesitas epidemie in elkaar steekt.
Voor dertig dagen leeft Morgan Spurlock van het "McDonald's only" dieet en mag dus nergens anders eten dan in dit bekende fastfood restaurant, met op een gegeven moment zo'n 5.000 calorieën per dag. Ook mag hij niet meer gaan sporten en doet niets meer dan wat lopen dat nodig is om op een bepaalde plaats te komen. Spurlock doet het natuurlijk niet zonder medische raadpleging.
Feiten uit Supersize Me
Overgewicht
Overgewicht ontstaat door een te hoge input van calorieën. Een calorie is een eenheid van energie en één calorie is de hoeveelheid die nodig is om een liter water te verhogen met één graden Celsius
Veranderingen in portiegrootte
Eén grote bagel zoals verkocht door fastfoodketens is gelijk aan vijf sneetjes brood
Originele verpakking friet, die nu wordt gezien als een kleine portie, bevat ongeveer 200 calorieën, maar er bestaan inmiddels ook supersize porties die wel zo'n 600 calorieën bevatten.
In de eerste instantie werden bekers frisdrank verkocht van ongeveer 0,35 liter als een kleine beker en 0,47 liter als een grote beker frisdrank. De laatste wordt tegenwoordig verkocht als klein en daarboven zijn dus nog vele grotere bekers, zelfs tot bijna twee liter, welke zelfs tot 1.600 calorieën kan bevatten, en 84 theelepels suiker. De kleine beker wordt nu gezien als een hoeveelheid voor kinderen.
Hoewel 0,08 kilogram wordt voorgeschreven als hoeveelheid vlees dat men moet eten, is dit vaak meer in restaurants, tussen de 0,10 en 0,15 kilogram.
Nummer één van doodsoorzaken
Het lijkt erop dat obesitas een groter te voorkomen probleem gaat worden dan roken, leidend tot de dood. Het is echter nog niet acceptabel om iemand met dit risico aan te spreken, hoewel dit wel kan bij rokers. Het wordt als respectloos ervaren om te zeggen "stop met eten, stop met het volproppen van jezelf."
Gevolgen van overgewicht
In de afgelopen twintig jaar is een verdubbeling te zien van kinderen en adolescenten met overgewicht. Dit leidt op latere leeftijd tot verhoogde bloeddruk, hartinfarcten en hartaanvallen, galblaasziektes, artritis, apnoe, ademhalingsproblemen, allerlei vormen van kanker, problemen met hormonen die belangrijk zijn voor de reproductie en diabetes. Minstens 17 miljoen Amerikanen (1:22) hebben Diabetes type 2.
McDonald's
McDonald's probeert vooral kinderen te trekken, zodat ouders dan daarmee meegaan. Dit doen zij op verschillende manieren:
- Speelplaatsen
- Verjaardagsfeestjes
- Happy Meals met cadeautjes
- De clown, Ronald McDonald
Daarnaast wordt er voortdurend reclame gemaakt voor de fastfood keten, waarbij kinderen zo'n 10.000 reclames zien per jaar, waarvan 95% bestaat uit reclames voor frisdrank, snoep en fastfood. Reclames voor fruit en groente komen veel minder voor en besteden veel minder geld aan hun reclame. Maar ook fructose in fruit gaat over suiker!
Er zijn slechts enkele producten op het menu van McDonald's die geen suiker bevatten, namelijk:
- Frietjes
- IJsthee
- Cola light
- Chicken Mc Nuggets
- Hash browns (gebakken aardappeltjes)
- Koffie
- Worstjes
Illusies over gezonde voeding
Een beker yoghurt bij de McDonald's zou relatief gezond zijn om te nemen. Het gaat hierbij echter wel om de "snacksize" (0,15 liter). Een grotere beker, die als normale grootte wordt beschouwd, bevat al evenveel calorieën als een Sundae met aardbei, zelfs zonder de cruesli. Met de cruesli/muesli is dit alweer meer calorieën dan de chocolade of karamel Sundae.
Morgan Spurlock
- Spurlock kwam zo'n 11 kilogram aan, en had een toename van 11-15% lichaamsvet
- Zijn lever zette zich om in vet
- Zijn cholesterol ging omhoog met 65 punten
- Hij verdubbelde zijn risico op een hartaanval
- Hij raakte depressief en uitgeput en vertoonde meer slecht humeur
- Zijn seksleven bereikte het nulpunt
- Hij had erg hoofdpijn en sterke eetzucht
- Hij at bijna 5,5 kilogram vet in de 30 dagen
- Hij at ruim 13,5 kilogram suiker in de 30 dagen