Kersen, lekkere en gezonde vruchten
Zodra het kersentijd is, zie je heel veel mensen kersen eten. De kers is een mateloos populaire vrucht. Hoewel dit kleine bolvormige vruchtje een pit bevat, wat immers niet altijd als prettig wordt ervaren, storen we ons er niet aan en wordt de kers door veel mensen gegeten. Rechtstreeks bij de boer of in de winkel. We eten kersen voor een groot deel zonder wat voor combinatie dan ook. Gewoon vers met het steeltje er nog aan. Het eet gemakkelijk weg en toch staan we er lang niet altijd bij stil, hoe gezond dit kleine vruchtje met pit is.
De basis van de kers
Er is niet veel bekend over de historie van de kers. Men heeft echter een sterk vermoeden dat de kers al ruim 600 jaar voor Christus in China voorkwam, maar dit is nergens gedocumenteerd. De kers als vrucht wordt voor het eerst opgetekend even voor onze huidige jaartelling. Een Romein brengt de vrucht voor het eerst vanuit Pontus, gelegen aan de zuidzijde van de Zwarte Zee, mee naar het westen. Het continent Noord-Amerika krijgt er vervolgens pas mee te maken op het moment dat de Engelse natie haar intrede op het continent doet. Dit is in de 17e eeuw.
Veel soorten kersen zijn er niet, we onderscheiden slechts de zoete kers, prunus avium, en de zure kers, prunus cerasus. Bij ons nuttigen we met name de zoete kers. Zure kersen wordt vaker gebruikt als vrucht in een bakproduct, zoals een taart of cake. Meestal worden hier kersen in blik voor gebruikt. Helaas is de echte kersentijd niet erg lang. De kersentijd ligt tussen pakweg half juni en begin augustus. Bovendien is de verse kers, eenmaal geplukt, niet echt lang goed te houden. Leg kersen niet op de fruitschaal, maar in het groente- en fruitgedeelte van de koeling. Kersen zijn meestal maar twee tot drie dagen goed te houden.
Bron: Hans, Pixabay Waar vinden we de kers?
De kers is lang met name in de Betuwe geteeld. Dit nam vanwege het intensieve werk in de Nederlandse streek af en het telen nam in het buitenland (meer zuidelijke gebieden) sterk toe. Inmiddels willen we weer graag kersen van eigen bodem eten en neemt de lokale teelt weer toe. De meest productieve landen zijn echter:
- Turkije
- Griekenland
- Italië
- Frankrijk
- België
- Duitsland
Turkije is veruit het grootste kersenproducerende land. Voor wat betreft Duitsland geldt dat de kers voornamelijk in het zuiden van het land verbouwd wordt. Per saldo eten we kersen inmiddels wereldwijd.
De gezonde vrucht
Zoals het meeste fruit is ook de kers gezond en bovendien passen kersen goed in een caloriearm dieet. Er zitten geen vetten in de kersen en de koolhydraten zijn beperkt. Als je een bakje met zo’n 200 gram kersen eet, dan krijg je de volgende voedingsstoffen binnen:
- Energie; 108 kilocalorieën
- (Verzadigd) vet; 0 gram
- Eiwit; 1,8 gram
- Koolhydraten; 23 gram
- Vezels; 1,8 gram
- Zout; 0,01 gram
Bron: Werner22brigitte, Pixabay Vitaminen en mineralen
Hoe klein de kers ook is, deze is ruim voorzien van vitaminen en mineralen. Zure of zoete kersen verschillen niet noemenswaardig als het om de vitaminen gaat. Vitaminen en mineralen die in de kers zitten, zijn:
- Vitamine A / B6, B11, B12 / C / D / E / K
- Ascorbinezuur
- Calcium
- Foliumzuur
- IJzer
- Kalium
- Koper
- Magnesium
- Mangaan
- Zink
De mineralen in de kers hebben een positieve invloed op kinderen, want de kers ondersteunt de vorming en versterking van botten en tanden.
Bron: Ponce Photography, Pixabay Gezondheidsaspecten
De kers past in ieder geval in een gedegen dieetplan. Verder is de kers goed voor de weerstand en voor onze darmen. Er zitten namelijk vezels in kersen. Eet overigens niet meer dan 200 tot 250 gram per dag. Dit heeft er mee te maken dat je anders wellicht veelvuldig naar het toilet moet.
Het sap van de kers is ontstekingsremmend en verlicht chronische ontstekingsziektes. Te denken valt aan artritis en jicht. Verder verlicht het spierpijn die de man of vrouw tijdens bijvoorbeeld sporten of andere intensieve beweging heeft opgelopen. De verlichting van pijn komt door een antioxidant in de kers.
De kers bevat ook melatonine, dat de nachtrust weer kan bevorderen. Eet een bakje kersen ongeveer een half uur voor het avondeten of drink wat vers sap als het bekende 'slaapmutsje' even voor het slapen gaan. Dit werkt ook op een andere manier door. Immers, door een betere kwalitatieve slaap, maak je minder van het hongerhormoon aan. Dat is weer goed voor een betere stofwisseling.
Zure kersen hebben nog een positief effect en wel de op de regulering van glucose in het lichaam. Dit heeft als resultaat dat de kans op diabetes kleiner wordt. Het aanwezige kalium (dat ook in de zoete kers zit) kan ook positief werken voor de bloeddruk.
Tot slot
Dat de kers tot ons reguliere voedingspatroon mag of moet behoren, is wel duidelijk. De kers zit boordevol goede voedingsstoffen. Maar de kers is vooral ook een lekkere vrucht die je zo, in een verse fruitmix, met wat zuivel of als sapje, prima enkele keren per week tot je kunt nemen.