De geneeskracht van purper leverkruid
Purper leverkruid is een vaste plant met magentaroze-paarse bloemen en hij kan anderhalf tot tweeënhalve meter hoog worden. Purper leverkruid verspreidt een vanilleachtige geur die zeer aanlokkelijk is voor bijen en andere insecten. Deze beestjes zorgen voor de bevruchting. Purper leverkruid stamt oorspronkelijk uit Noord-Amerika maar sinds hij is meegenomen door kolonisten groeit hij in alle gebieden van de wereld waar een gematigd klimaat is. Het is een plant die je regelmatig in siertuinen aantreft. Hij heeft geneeskracht, met name voor de nieren en bij reumatische aandoeningen. Het is een vochtafdrijvend middel.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving
De Latijnse naam van purper leverkruid is
Eupatorium purpureum. Hepar betekent in het Latijn lever. Dat is later verbasterd tot eupar. Daarnaast werd de plant gebruikt door de Griekse koning Mithridates VI Eupator. Deze koning wendde planten uit de eupartorium familie aan als basis voor een antigif. Veel leverkruiden zijn gebruikt als antigif voor slangen en vergif gebrouwen uit kruiden omdat de lever het altijd het meest te verduren heeft tijdens een gifinname. Purpureum slaat op de kleur van de bloemen. Deze zijn magentaroze, een kleur die met een enigszins verouderd
Nederlands woord als purper wordt aangeduid. In het Nederlands wordt de plant ook paars leverkruid genoemd. De plant is familie van waterhennep en
koniginnenkruid, twee
geneesplanten waarvan het eerste deel van de Latijnse naam Eupatorium is, net als bij purper leverkruid. Op sommige sites wordt koniginnenkruid en purper leverkruid als één plant gezien maar dat klopt niet. Er zijn in totaal 40 soorten eupatoriums.
Indianen uit Noord-Amerika gebruikten dikwijls leverkruid als geneesmiddel bij koorts en griep.
Belangrijke inhoudsstoffen
Van purper leverkruid wordt voornamelijk de wortelstok gebruikt. In deze wortel zit een aantal
fytonutriënten met medicinale werking: etherische olie, resinen en
flavonoïden zoals euparine.
Opvallend: purper leverkruid heeft geen medicinale werking voor de lever.
Goed voor blaas en urinewegen
De diuretische werking heeft in samenwerking met de verzachtende effecten op de slijmvliezen medicinale gevolgtrekkingen. Het zorgt ervoor dat bacteriën zich minder goed vasthechten aan de slijmvliezen. Daardoor is het een positief middel voor de blaas en urinewegen. Om deze medicinale kenmerken wordt purper leverkruid ingezet bij:
- Blaasontsteking,
- Urinebuisontsteking,
- Prostaatontsteking,
- Dysurie of pijnlijke urinelozing.
Lever purperkruid bij baarmoederproblemen
In de
fytotherapie kent purper leverkruid enkel toepassing bij blaas, urinewegen, nierproblemen, waterzucht en jicht. Opvallend is dat purper leverkruid geen werking heeft voor de lever; het heeft enkel die naam omdat zijn nauwverwante kruiden wel goed voor de lever zijn. In de volksgeneeskunde wordt purper leverkruid aangewend voor allerlei vrouwenziekten zoals:
- Chronische baarmoederproblemen,
- Leucorrhee of witverlies,
- Dysmenorhee of menstruatiepijn,
- Endometriose, baarmoedervlies buiten de baarmoeder,
- Verminderde functie van eierstokken,
- Verminderde functie van uterus of baarmoeder.