De geneeskracht van purper leverkruid

De geneeskracht van purper leverkruid Purper leverkruid is een vaste plant met magentaroze-paarse bloemen en hij kan anderhalf tot tweeënhalve meter hoog worden. Purper leverkruid verspreidt een vanilleachtige geur die zeer aanlokkelijk is voor bijen en andere insecten. Deze beestjes zorgen voor de bevruchting. Purper leverkruid stamt oorspronkelijk uit Noord-Amerika maar sinds hij is meegenomen door kolonisten groeit hij in alle gebieden van de wereld waar een gematigd klimaat is. Het is een plant die je regelmatig in siertuinen aantreft. Hij heeft geneeskracht, met name voor de nieren en bij reumatische aandoeningen. Het is een vochtafdrijvend middel. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Purper leverkruid / Bron: biolib.de, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Purper leverkruid / Bron: biolib.de, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Naamgeving

De Latijnse naam van purper leverkruid is Eupatorium purpureum. Hepar betekent in het Latijn lever. Dat is later verbasterd tot eupar. Daarnaast werd de plant gebruikt door de Griekse koning Mithridates VI Eupator. Deze koning wendde planten uit de eupartorium familie aan als basis voor een antigif. Veel leverkruiden zijn gebruikt als antigif voor slangen en vergif gebrouwen uit kruiden omdat de lever het altijd het meest te verduren heeft tijdens een gifinname. Purpureum slaat op de kleur van de bloemen. Deze zijn magentaroze, een kleur die met een enigszins verouderd Nederlands woord als purper wordt aangeduid. In het Nederlands wordt de plant ook paars leverkruid genoemd. De plant is familie van waterhennep en koniginnenkruid, twee geneesplanten waarvan het eerste deel van de Latijnse naam Eupatorium is, net als bij purper leverkruid. Op sommige sites wordt koniginnenkruid en purper leverkruid als één plant gezien maar dat klopt niet. Er zijn in totaal 40 soorten eupatoriums.

Indianen uit Noord-Amerika gebruikten dikwijls leverkruid als geneesmiddel bij koorts en griep.

Belangrijke inhoudsstoffen

Van purper leverkruid wordt voornamelijk de wortelstok gebruikt. In deze wortel zit een aantal fytonutriënten met medicinale werking: etherische olie, resinen en flavonoïden zoals euparine.

Opvallend: purper leverkruid heeft geen medicinale werking voor de lever.

Goed voor blaas en urinewegen

De diuretische werking heeft in samenwerking met de verzachtende effecten op de slijmvliezen medicinale gevolgtrekkingen. Het zorgt ervoor dat bacteriën zich minder goed vasthechten aan de slijmvliezen. Daardoor is het een positief middel voor de blaas en urinewegen. Om deze medicinale kenmerken wordt purper leverkruid ingezet bij:
 • Blaasontsteking,
 • Urinebuisontsteking,
 • Prostaatontsteking,
 • Dysurie of pijnlijke urinelozing.

Lever purperkruid bij baarmoederproblemen

In de fytotherapie kent purper leverkruid enkel toepassing bij blaas, urinewegen, nierproblemen, waterzucht en jicht. Opvallend is dat purper leverkruid geen werking heeft voor de lever; het heeft enkel die naam omdat zijn nauwverwante kruiden wel goed voor de lever zijn. In de volksgeneeskunde wordt purper leverkruid aangewend voor allerlei vrouwenziekten zoals:
 • Chronische baarmoederproblemen,
 • Leucorrhee of witverlies,
 • Dysmenorhee of menstruatiepijn,
 • Endometriose, baarmoedervlies buiten de baarmoeder,
 • Verminderde functie van eierstokken,
 • Verminderde functie van uterus of baarmoeder.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eupatorium, een echte vlinder trekkerEupatorium, een echte vlinder trekkerEupatorium is een plant die niet mag ontbreken in de tuin van een vlinderliefhebber. De verzorging van de plant is niet…
Nierstenen: Hoe ze ontstaan en worden behandeldNierstenen: Hoe ze ontstaan en worden behandeldNierstenen kunnen gevormd worden wanneer de nieren teveel heeft van bepaald stoffen waardoor er ze gaan kristalliseren.…
De geneeskracht van boomhortensiaDe geneeskracht van boomhortensiaEen hortensia is een veel geziene plant in tuinen. Hij krijgt mooie, grote, bolvormige bloemen. Het is een grote struik…
Enkele ziekten van de nieren en urinewegenDe nieren liggen ter weerszijden van de wervelkolom achter de buikholte ter hoogte van de laatste twee borstwervels en d…

De geneeskracht van waterhennepDe geneeskracht van waterhennepWaterhennep is een vaste plant met witte bloemen die een meter tot anderhalve meter hoog kan worden. Waterhennep is nauw…
De geneeskracht van zeedruifDe geneeskracht van zeedruifZeedruif groeit in het zuiden van Europa en enkele delen van Azië. Het is een plant die 50 centimeter hoog kan worden. D…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kurt Stüber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • http://www.homeopathienetwerk.nl/eupatorium-purpureum-paars-purper-leverkruid/
 • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Afbeelding bron 1: biolib.de, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.