De geneeskracht van hazelaar
De hazelaar is een boom of heester die van oorsprong in Europa groeit. Hij is familie van de berk. Deze boom wordt ook gekweekt om zijn hazelnoten. Zowel de hazelnoten als de bladeren van de hazelaar hebben geneeskracht. Het zou onder andere werken bij spataders en oedemen. Ook zou de hazelaar stoffen bieden die goed zijn voor de bloedvaten. Het zijn vooral de bladeren die een medicinale werking hebben.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Geneeskracht van het blad van de hazelnootstruik
De geneeskracht van hazelnoten en
hazelnootolie is onmiskenbaar. Niet alleen de noten van de hazelnootboom zijn bruikbaar, ook het blad van deze boom. De bladeren kunnen echter niet gegeten worden. Je kunt er een maceraat van maken; dat betekent in het geval van hazelaarblad dat je een liter water aan de kook brengt met 25 gram bladeren erin. Vervolgens laat je dit water 12 uur staan. De koude thee die je hebt verkregen kun je driemaal daags drinken om een therapeutisch effect te bereiken.
Naamgeving
De Latijnse naam van hazelaar is
Corylus avellana. In
het Nederlands wordt deze
geneesplant hazelaar of hazelnotenstruik genoemd. De werking van hazelaar is vergelijkbaar met die van
Amerikaanse toverhazelaar, behalve dat de hazelaar zwakker in werking is. Medicijnen op basis van hazelaar worden aangeboden als alternatief voor medicijnen op basis van de Amerikaanse toverhazelaar. De bomen zijn verwant en de medische aanwendingen vrijwel identiek.
Werkzame stoffen
Van de hazelaar kunnen zowel de noten, het schors als de bladeren medicinaal worden aangewend. Er is meer te lezen over hazelnoten in de link van de eerste alinea van dit artikel. Hier wordt verder enkel de geneeskracht van hazelaarbladeren en de schors van de jonge takken behandeld. In de bladeren zitten de volgende stoffen: de
flavonoïden myricitrine en proanthocyanidinen,
looistoffen of tanninen,
etherische olie, palmitinezuur, paraffine, betasitosterol, taraxerol en saccharose.
Hazelaar goed voor de bloedvaten
In de
fytotherapie worden natuurmedicijnen voorgeschreven bij de volgende indicaties:
- Spataders,
- Zwaartegevoel van de benen,
- Oedemen,
- Nachtelijke beenkrampen,
- Gezwollen enkels en onderbenen,
- Inwendige en uitwendige aambeien,
- Aderspatzweer,
- Ter preventie van flebitis of aderontsteking.
Hazelaarblad wordt vaak in een mengsel gebruikt te samen met andere lever- en galkruiden zoals:
boldo,
munt en
stinkende gouwe.
Uitwendig gebruik hazelaarblad en -schors
Hazelaarblad en -schors heeft een adstringerende werking. Dat houdt in dat het bloeden stelpt. Daarnaast geneest het wonden; in de geneeskunde spreekt men over een cicatriserende werking. De bloedvatvernauwende werking van haarvaten en kleiner aders draagt eveneens bij aan de bloedstelping. Door deze medicinale eigenschappen schrijven fytotherapeuten het voor bij de volgende uitwendige aandoeningen:
- Aambeien,
- Spataders,
- Mondslijmvliesontsteking,
- Gingivitis of tandvleesontsteking,
- Milde verwondingen.
- Niet helende wonden.
Dosis en veilgheid
Hazelaarblad en -schors is veilig in het gebruik zolang je onderstaande therapeutische dosis aanhoudt.
- Driemaal daags 30 druppels moedertinctuur.
- Eën tot driemaal daags vijf druppels glycerinemaceraat.
- Driemaal per dag een infuus of thee van 25 gram bladeren die aan de kook worden gebracht en vervolgens 12 uur lang in afgesloten pan worden gemacereerd. Door bladeren langdurig in water te weken zullen de werkzame stoffen in het infuuswater worden opgenomen.
Reacties
Anja, 06-10-2015
Zijn deze druppels in natuurwinkels verkrijgbaar?
Veel dank.
Reactie infoteur, 27-03-2016
Deze druppels zijn in ieder geval op internet te verkrijgen. Ook hebben natuurwinkels ze soms. Fytotherapeuten en natuurgeneeskundigen kunnen ze ook leveren. Het voordeel daaraan is dat je exact weet of dit voor jou het goede medicijn is.
Esther Philips-Sweet, 07-11-2014
Dit is een heel fraai en overzichtelijk artikel! Zelf zit ik op kruidencursus en zocht informatie voor mijn eindwerkstuk. Hier kom ik een heel eind mee. Hazelaar zat niet in het pakket van kruiden dat behandeld werd, maar ik was er zelf benieuwd naar. Dus, nogmaals bedankt.
Vriendelijke groet
Reactie infoteur, 07-11-2014
Graag gedaan :)