De geneeskracht van Canadese fijnstraal

De geneeskracht van Canadese fijnstraal Deze plant heeft iedereen wel eens gezien zonder er zich bij af te vragen wat voor plant het eigenlijk is. Hij groeit in steden tussen de tegels omhoog en je vindt hem vaak op braakliggende terreinen. De Canadese fijnstraal is een plant die ongeveer anderhalve meter hoog kan worden. De bloemetjes kunnen wit, rood of geel zijn maar meestal zijn ze wit met een geel hartje. Hij groeit het liefst in zanderige grond op een beschutte plek. Hij doet het goed op arme grond maar kan ook op grond met veel voedingsstoffen groeien. De plant heeft in de ogen van de meeste mensen geen sierwaarde. Het wordt betiteld als onkruid maar helaas voor hartstochtelijke tuiniers kan de plant niet door onkruidvernietigende middelen worden bestreden. De plant heeft belangrijke medicinale werkingen die in de fytotherapie worden toegepast. Daaronder vallen: de diuretische werking, genezende werking op aambeien en de werking tegen artrose en artritis. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening Canadese fijnstraal / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening Canadese fijnstraal / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Verspreiding

Oorspronkelijk komt deze plant alleen in Noord Amerika voor maar omdat hij is meegenomen door reizigers in de 17e eeuw is de plant in Europa aanwezig. Hij heeft een sterke verspreidingskracht want de vruchtpluizen zijn licht en worden door de wind ver meegenomen. Een enkele plant kan in een jaar 25.000 tot 250.000 pluiszaden produceren. Inmiddels groeit de Canadese fijnstraal volop in heel Europa en Azië. Het feit dat deze plant overal op voedingsarme grond kan groeien draagt bij aan zijn grote verspreiding, net als het feit dat hij immuun blijkt te zijn voor alle bestaande onkruidverdelgingsmiddelen. En waarom zou je hem eigenlijk willen verdelgen? Het is een eetbare plant; de blaadjes zijn klein maar kun je als groente of kruid nuttigen.

Naamgeving

De Latijnse naam van Canadese fijnstraal is Conyza canadensis. Canadensis komt uiteraard van het feit dat deze geneesplant van oorsprong in Canada is te vinden. In het Nederlands wordt deze plant Canadese fijnstraal genoemd en heeft het geen andere naam. De plant heeft wel een alternatieve Latijnse naam: Erigeron canadensis.

Geschiedenis gebruik

De Navajo Indianen gebruikten het kruid van de Canadese fijnstraal om puisten mee te behandelen. Verder werd het gebruikt als medicijn tegen slangengif. De Chippewa Indianen gebruikten het bij menstruatiepijn. In 1665 werd het door Europese reizigers meegenomen naar Europa. Men was in die tijd zeer geïnteresseerd in uitheemse planten en de eventuele sierwaarde en medicinale
Canadese fijnstraal / Bron: Michael Becker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Canadese fijnstraal / Bron: Michael Becker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
aspecten. Al snel kreeg Canadese fijnstraal faam in Europa omdat een thee van dit kruid goed werkt bij menstruatiepijn, baarmoederbloeding en diarree. In Duitsland wordt dit kruid tot op de dag van vandaag gebruikt in kruidenboter, kruidenzout en kruidenmengsels. Het kruid heeft een licht bittere smaak en wordt geoogst van april tot juli.

In de fytotherapie wordt er niet genoeg bewijs gezien dat deze geneesplant zou helpen bij baarmoederbloedingen.

Werkzame stoffen

Van deze plant wordt het bovengronds groeiende kruid gebruikt. Daarin zitten de volgende werkzame stoffen: gallotanninen, o-benzyl-benzoëzuur, etherische olie zoals d-limoneen en trans-a-bergamoteen, terpineol en derivaten hiervan, citronellal, p-cymol, linalool, de flavonoïden scutellaroside en glucoronide van scutellareïne, de fytosterolen stigmasterol, stigmastadienol, spinasterol en sitosterol, polyïnen, matricariaester en dehydromatricariaester.

Urinedrijvend

Canadese fijnstraal is niet alleen urinedrijvend maar ook urinezuurdrijvend. Bovendien heeft het ontstekingsremmende werking. Urinezuur is de belangrijkste oorzaak van het voorkomen van reumatische aandoeningen waaronder in feite ook lumbago of lage rugpijn en jicht vallen. Door deze medicinale werkingen wordt Canadese fijnstraal in de fytotherapie toegepast bij de volgende
Canadese fijnstraal / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Canadese fijnstraal / Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
indicaties:
  • Artritis,
  • Artrose,
  • Jicht,
  • Lumbago,
  • Albuminurie of eiwit in de urine,
  • Ter preventie van cystitis of blaasontsteking.

Conyza canadensis heeft een bewezen bloeddrukverlagende werking.

Dosis en veiligheid conyza

Wie zich aan de voorgeschreven dosis houdt heeft geen kans op bijwerkingen; althans, deze zijn nooit eerder beschreven. Er zijn enkele manieren om van de geneeskracht van Canadese fijnstraal gebruik te maken:
  • Driemaal daags 30 druppels moedertinctuur.
  • Twee koffielepels per dag van een vloeibaar extract.
  • ´s Morgens drie koppen van een decoct of afkooksel van 150 gram van het kruid per liter water. Zorg dat het water met het kruid vijf minuten doorkookt.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van paardenbalsemDe geneeskracht van paardenbalsemPaardenbalsem is een vaste plant die oorspronkelijk alleen in Noord-Amerika groeit. Deze plant is familie van de muntpla…
Artrose bij de hondArtrose bij de hondArtrose klinkt bij de meeste mensen niet helemaal onbekend in de oren. Het komt heel veel voor bij de mens, maar ook bij…
Knobbels (noduli) van Heberden en BouchardKnobbels (noduli) van Heberden en BouchardKnobbels aan de vingergewrichten worden ook wel noduli van Heberden en Bouchard genoemd. Bij de noduli van Heberden zijn…
Artritis en artrose, behandelingen en oorzakenArtritis en artrose, behandelingen en oorzakenEr is haast niks vervelender dan pijn in de knie en jammer genoeg komt dit veel voor in de vorm van artritis of artrose.…

De geneeskracht van hazelaarDe geneeskracht van hazelaarDe hazelaar is een boom of heester die van oorsprong in Europa groeit. Hij is familie van de berk. Deze boom wordt ook g…
De geneeskracht van lelietje-van-dalenDe geneeskracht van lelietje-van-dalenLelietje-van-dalen is een vaste plant die ongeveer 30 cm hoog wordt en hij groeit in alle noordelijke delen van de hemis…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.