Artritis en artrose, behandelingen en oorzaken

Artritis en artrose, behandelingen en oorzaken Er is haast niks vervelender dan pijn in de knie en jammer genoeg komt dit veel voor in de vorm van artritis of artrose. Wat dat precies zijn kun je lezen in dit artikel. Ook worden verschillende behandelingen en oorzaken genoemd.

Artritis en artrose

Als je artritis hebt, is er een ontsteking in één of meerdere van jouw gewrichten. Artritis komt ook veel voor in de knieën en de meest voorkomende artritis in de knie is artrose. Artrose vindt plaats in het kraakbeen van gewrichten en wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose is een progressieve aandoening, naarmate de tijd vordert wordt de pijn erger.

Artritis in de knie ontwikkelt zich vooral bij mensen die ouder dan vijftig jaar zijn. Mensen met overgewicht hebben ook meer kans om artritis te krijgen. Het is zelfs bewezen dat gewichtsverlies de pijn kan verminderen. De ziekte is ook genetisch bepaald en dus overdraagbaar in families. Zo zul je dus families hebben waarin meerdere mensen last van artritis hebben. Andere factoren die invloed hebben zijn opgelopen blessures aan de knie, spierbeschadigingen of breuken of barsten in de omliggende botten.

Artrose symptomen

Zoals al eerder gezegd worden de symptomen van artrose erger naarmate de aandoening vordert. Dit kan heel onregelmatig gaan. Zo kan je maanden hebben waarin de symptomen niet erger worden, maar ook maanden waarin het in snelle stappen erger wordt.

De meest voorkomende symptomen in de knie zijn de volgende:

  • Pijn bij beweging
  • Vastzitten
  • Stijfheid
  • Zwelling
  • Gevoelig
  • Op slot slaan

Het vaststellen van artrose puur op basis van dit rijtje afgaan is niet voldoende, er moet zeker een onderzoek gedaan worden en röntgenfoto's moeten worden gemaakt.

Behandeling

Er zijn veel behandelingen voor artrose van kleine maatregelen die zelf te treffen zijn, tot operaties. Niet alle behandelingen zijn geschikt voor iedereen, bespreek dit dus eerst met een deskundige. Je kunt zo maar aan een behandeling of maatregel beginnen. Als de artrose al te ver ontwikkeld is, is soms een operatie nog de enige optie.

Afvallen

Afvallen is één van de eerste stappen die je moet ondernemen. Dit geldt natuurlijk niet voor mensen met ondergewicht of een goed gewicht, maar bij hen komt artrose niet zo veel voor. Hoe minder gewicht jouw gewrichten hoeven te dragen, hoe minder pijn bewegen zal doen. Bespreek eerst met een deskundige of het in jouw geval verstandig is om af te vallen, voor je hier aan begint.

Bewegingsschema

Het is belangrijk bij te houden hoeveel je beweegt. Bepaalde activiteiten zullen misschien niet meer mogelijk zijn en het is heel erg belangrijk dat je niet te veel beweegt. Overbelasting kan de artrose verergeren en dit wil je natuurlijk voorkomen. Helemaal niet meer bewegen is ook geen oplossing, dus maak een mooi schema met een fysiotherapeut en hou je hier ook aan.

Steun

Het zoeken van steun bij bijvoorbeeld krukken of zelfs maar één kruk kan de pijn heel erg verlichten. Hoe minder druk er op jouw gewrichten komt, hoe minder pijn je zult ervaren. Met behulp van krukken is het toch mogelijk om goed in staat te blijven dagelijkse bezigheden uit te voeren, zonder al te veel te ervaren.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan ook heel erg helpen met het versterken van de spieren in jouw knie. Hoe sterker jouw spieren zijn, hoe minder druk er komt te liggen op het gewricht zelf. Daarbij kan een fysiotherapeut jouw oefeningen leren die de knie soepel kunnen houden. Het is verstandig om daar veel tijd in te steken, je zult er zeker profijt van hebben.

Hyaluronzuur

Injecties met Hyaluronzuur worden soms door een huisarts gegeven om de soms brandende pijn te verlichten. Dit kan ook echt enkel op doktersadvies gedaan worden en moet dan ook door een bevoegd iemand uitgevoerd worden. Deze injecties kunnen soms erg verlichtend zijn.

Operatie

Soms is het zo erg dat er een operatie uitgevoerd moet worden, één waarbij de hele knie vervangen moet worden. Er wordt dan een metalen of plastic inplant in de knie geplaatst. Dit is een best ingrijpende operatie, maar wel één van de meest zinvolle behandelingen die je kan ondergaan. Er kunnen ook minder heftige operaties worden uitgevoerd, waarbij bijvoorbeeld maar een deel van de knie wordt behandeld.
© 2011 - 2024 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijnPijn in de knieën bij trap af lopen of traplopen; kniepijnPijn bij het lopen is erg vervelend, je mobiliteit gaat achteruit en je kunt soms niet meer doen wat je altijd hebt geda…
Kniepijn oorzaken en behandelingenKniepijn oorzaken en behandelingenEen veel voorkomend frustratie punt is knie pijn, een probleem dat vele oorzaken kan hebben. Het is belangrijk een goede…
Artrose: de symptomen en de behandelingArtrose: de symptomen en de behandelingIedereen heeft wel eens last van pijnlijke knieën, heupen of handen. In de meeste gevallen is de pijn van korte duur en…
Pijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijn in vingerkootjes of knokkels; oorzaak en behandelingPijnlijke vingerkoortjes of pijn in de vinger gewrichten/knokkels komt veel voor. Pijnlijke knokkels of vingerkootjes ku…

Pijn in onderbuik: links & rechts, oorzaken en behandelingPijn in onderbuik: links & rechts, oorzaken en behandelingPijn in onderbuik oorzaken en pijn in onderbuik links en rechts symptomen. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van pi…
Dikkedarmkanker: oorzaak en behandeling tumoren dikke darmDikkedarmkanker: oorzaak en behandeling tumoren dikke darmDikkedarmkanker komt vrij vaak voor. Omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van darmkanker, evena…
Sfinx (51 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.