Het ontbijt overslaan, brengt grote risico's met zich mee!

Het ontbijt overslaan, brengt grote risico's met zich mee! Veel mensen op aarde slaan regelmatig het ontbijt over. Men doet dit uit haast, uit het niet hebben van trek, het niet hebben van eten in huis of om bang te zijn dik te worden. Regelmatig denken mensen ook dat het overslaan van het ontbijt gezond is. Immers men krijgt dan ook geen ongezonde suikers en vetten binnen. Dat het niet ontbijten gezond zou zijn, is dan ook echter een zeer grote missvatting. Het overslaan van het ontbijt brengt grote risico's met zich mee. Uit onderzoeksresultaten, die gepubliceerd zijn in Juli 2013, is gebleken dat het overslaan van het ontbijt zelfs de kans op een hartaanval op latere leeftijd kan vergroten.

Ontbijt overslaan vergroot kans op een hartaanval

Meerdere studies hebben al doen vermoeden dat het overslaan van het ontbijt zeer ongezond zou zijn. Zo hebben wetenschappelijk onderzoeken verbanden gelegd tussen het overslaan van het ontbijt en het krijgen of hebben van:
  • obesitas,
  • hoge bloeddruk,
  • diabetes.
Veel van deze gezondheidsklachten kunnen ook van invloed zijn op eventuele hartklachten. Deze onderzoeksresultaten waren tot op heden vaak gericht op inzichten op de korte termijn.

Hartaanval op latere leeftijd

Onderzoekers verbonden aan de Amerikaanse universiteit Harvard hebben in juli 2013 onderzoeksresultaten gepubliceerd in het magazine Circulation. De onderzoeksresultaten gaven aan dat het overslaan van het ontbijt ook op latere leeftijd zeer fatale lichamelijke gevolgen kan hebben. Uit de onderzoeksresultaten blijkt namelijk dat mannen die regelmatig hun ontbijt overslaan een grotere kans hebben (+27%) op het krijgen van een hartaanval op middelbare leeftijd. Deze onderzoeksresultaten zouden te verklaren zijn, omdat wanneer men het ontbijt overslaat, vaak later op de dag gaat snoepen of grotere maaltijden tot zich neemt. Dit heeft als gevolg dat de suikerspiegel enorm gaat fluctueren. Hierdoor is de kans op verstopte aderen vele malen groter, dan wanneer men kan zorgen voor een stabiele stand van de suikerspiegel.

Vrouwen

Doordat dit onderzoek zich speciaal gericht heeft op mannen, is het nog niet bekend of het overslaan van het ontbijt op vrouwen het zelfde effect zou kunnen hebben.

Gezond ontbijten

Wanneer men gezond wil ontbijten moet men een ontbijt samenstellen, waarbij producten uit verschillende categorieën voedingsmiddelen worden gegeten. Hiervoor kunnen de categorieën worden onderverdeeld in verplichte categorieën en categorieën die de voorkeur hebben. Een gezond ontbijt zou altijd moeten bestaan uit:
  1. een warme drank,
  2. een melkproduct
  3. een product dat granen bevat.
De warme drank zorgt ervoor dat het organisme wordt gehydrateerd. Het melkproduct zorgt voor voldoende calcium en de granen leveren energie. Met deze keuze krijgt men voldoende krachten om het vol te houden tot de volgende maaltijd. Na het nuttigen van een ontbijt krijgt men dus geen hongerklop of behoefte om onnodige tussendoortjes te gaan eten.

Indeling ontbijtproducten
De indeling van de te gebruiken ontbijtproducten kan worden verdeeld in verplichte ontbijtproducten en ontbijtproducten die de voorkeur van een persoon heeft.
VerplichtVoorkeur
Een warme drank: koffie, thee of warme chocolademelkEen stuk fruit of een glas vers geperst vruchtensap
Een zuivelproduct, zoals melk, yoghurt, kwark of kaasSuiker: in de koffie op de boterham in de vorm van jam of honing.
Granen: brood, beschuit, ontbijtgranenVetstof: Hiermee kan men denken aan het besmeren van het brood met boter

Calorieën

Naast het samenstellen van een ontbijt met producten uit verschillende categorieën is het belangrijk, dat men ervoor zorgt dat het ontbijt voldoende calorieën bevat. Een gezond ontbijt bevat 20 tot 25% van de dagelijkse calorie-inname. Wanneer we uitgaan van de gemiddelde calorie-inname van 2.000 calorieën (kcal) per dag voor een vrouw en gemiddeld 2.500 kcal per dag voor een man, dan zou dat betekenen dat een gezond ontbijt voor een gemiddeld voor een vrouw 400 tot 500 calorieën moet bevatten. Een ontbijt van een man zou dan 500 tot 625 calorieën moeten hebben.
© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontbijt overslaanOntbijt overslaanIndien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waa…
Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk? Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch wordt het ontbijt door ve…
Gewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtGewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtEen gezond ontbijt zorgt voor gewichtsverlies. Lees hier hoe je gewicht gaat verliezen door gezond te ontbijten. Naast g…
Ontbijt overslaan: ongezonde levensstijl of geen probleem?Ontbijt overslaan: ongezonde levensstijl of geen probleem?Het ontbijt. Volgens sommigen de belangrijkste maaltijd op een dag. Er wordt zelfs beweerd dat je dik wordt wanneer je j…

De geneeskracht van hazelnootolieDe geneeskracht van hazelnootolieDe hazelnoot komt als één van de weinige noten oorspronkelijk uit Europa. Vrijwel alle andere nootsoorten komen elders u…
De geneeskracht van druivenpitolieDe Latijnse naam voor de druivenstruik of wijnrank is Vitis Vinifera. Druiven zijn lekker en beschikken over een prima v…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • www.gezondheisblog.be
Reactie

Geert Depuydt, 17-10-2013
Dit is wel wat kort door de bocht. Een mogelijke confounding factor (verborgen causale variabele) zou kunnen zijn dat mensen die vaak het ontbijt overslaan een heel erg stressvol leven leiden. Toegegeven, de aangegeven verklaring voor het gevonden verband is best aannemelijk, dit blijft enkel een interessante speculatie gemaakt door de vorsers zonder dat ze dit ook echt hebben aangetoond. Uit dergelijk artikel mag men eigenlijk niet besluiten dat het niet nemen van het ontbijt causaal verbonden zou zijn aan het verhoogde risico op een hartaanval. Dit is slechts een correlatie, de rest enkel speculatie. Reactie infoteur, 04-11-2013
Beste Geert,

In de genoemde correlatie en speculatie kan ik me bestvinden.

Ties

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 06-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.