Het ontbijt overslaan, brengt grote risico's met zich mee!

Ontbijt overslaan vergroot kans op een hartaanval
Meerdere studies hebben al doen vermoeden dat het overslaan van het ontbijt zeer ongezond zou zijn. Zo hebben wetenschappelijk onderzoeken verbanden gelegd tussen het overslaan van het ontbijt en het krijgen of hebben van:- obesitas,
- hoge bloeddruk,
- diabetes.
Veel van deze gezondheidsklachten kunnen ook van invloed zijn op eventuele hartklachten. Deze onderzoeksresultaten waren tot op heden vaak gericht op inzichten op de korte termijn.
Hartaanval op latere leeftijd
Onderzoekers verbonden aan de Amerikaanse universiteit Harvard hebben in juli 2013 onderzoeksresultaten gepubliceerd in het magazine Circulation. De onderzoeksresultaten gaven aan dat het overslaan van het ontbijt ook op latere leeftijd zeer fatale lichamelijke gevolgen kan hebben. Uit de onderzoeksresultaten blijkt namelijk dat mannen die regelmatig hun ontbijt overslaan een grotere kans hebben (+27%) op het krijgen van een hartaanval op middelbare leeftijd. Deze onderzoeksresultaten zouden te verklaren zijn, omdat wanneer men het ontbijt overslaat, vaak later op de dag gaat snoepen of grotere maaltijden tot zich neemt. Dit heeft als gevolg dat de suikerspiegel enorm gaat fluctueren. Hierdoor is de kans op verstopte aderen vele malen groter, dan wanneer men kan zorgen voor een stabiele stand van de suikerspiegel.
Vrouwen
Doordat dit onderzoek zich speciaal gericht heeft op mannen, is het nog niet bekend of het overslaan van het ontbijt op vrouwen het zelfde effect zou kunnen hebben.
Gezond ontbijten
Wanneer men gezond wil ontbijten moet men een ontbijt samenstellen, waarbij producten uit verschillende categorieën voedingsmiddelen worden gegeten. Hiervoor kunnen de categorieën worden onderverdeeld in verplichte categorieën en categorieën die de voorkeur hebben. Een gezond ontbijt zou altijd moeten bestaan uit:[OLIST]een warme drank,
een melkproduct
een product dat granen bevat. [/OLIST]
De warme drank zorgt ervoor dat het organisme wordt gehydrateerd. Het melkproduct zorgt voor voldoende calcium en de granen leveren energie. Met deze keuze krijgt men voldoende krachten om het vol te houden tot de volgende maaltijd. Na het nuttigen van een ontbijt krijgt men dus geen hongerklop of behoefte om onnodige tussendoortjes te gaan eten.
Indeling ontbijtproducten
De indeling van de te gebruiken ontbijtproducten kan worden verdeeld in verplichte ontbijtproducten en ontbijtproducten die de voorkeur van een persoon heeft.
Verplicht | Voorkeur |
---|---|
Een warme drank: koffie, thee of warme chocolademelk | Een stuk fruit of een glas vers geperst vruchtensap |
Een zuivelproduct, zoals melk, yoghurt, kwark of kaas | Suiker: in de koffie op de boterham in de vorm van jam of honing. |
Granen: brood, beschuit, ontbijtgranen | Vetstof: Hiermee kan men denken aan het besmeren van het brood met boter |
Naast het samenstellen van een ontbijt met producten uit verschillende categorieën is het belangrijk, dat men ervoor zorgt dat het ontbijt voldoende calorieën bevat. Een gezond ontbijt bevat 20 tot 25% van de dagelijkse calorie-inname. Wanneer we uitgaan van de gemiddelde calorie-inname van 2.000 calorieën (kcal) per dag voor een vrouw en gemiddeld 2.500 kcal per dag voor een man, dan zou dat betekenen dat een gezond ontbijt voor een gemiddeld voor een vrouw 400 tot 500 calorieën moet bevatten. Een ontbijt van een man zou dan 500 tot 625 calorieën moeten hebben.