Kruiden en voedsel voor zwangere vrouwen
Er zijn kruiden en voedselsoorten die extra gezond zijn voor moeders en baby's. Als je in verwachting bent kan het verstandig zijn om enkele kruiden en groenten iets vaker in te nemen. Ook als je borstvoeding geeft kun je als moeder sommige theesoorten drinken waarbij zowel jij als de baby baat hebben. Weet jij welke kruiden en voedselsoorten je als zwangere vrouw veilig kunt eten en drinken? Deze kruiden en groenten hebben potentieel een positieve, medicinale werking voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Alle voedselsoorten zijn te koop in supermarkten, op de markt of in een biologische winkel.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Rooibos
Rooibos is een theesoort die de laatste jaren erg populair is geworden. Er zit geen theïne in. Rooibosthee komt uit Zuid-Afrika. Lokaal wordt het medicinaal gebruikt door aanstaande moeders. Rooibosthee drinken bevordert de melkvorming in de moederborst. Daarnaast word je rustig van rooibosthee. Het doet ook darmkolieken afnemen. Via de moedermelk komen deze stoffen terecht in de baby die vervolgens ook minder risico op maag- en darmkrampjes krijgt. Zo is rooibos rustgevend en gezond voor moeder en kind.
Venkel en venkelzaad
Venkel is een lekkere
groente. Ook
venkelzaad is lekker. Je kunt het eten na een maaltijd voor een frisse mond of je kunt het gebruiken om een thee van te zetten. Hij smaakt een beetje naar
anijs. Juist de stoffen, zoals anethol, die voor de anijssmaak zorgen zijn medicinaal van aard. Ze hebben diverse medicinale werkingen. Voor moeders is het belangrijk om te weten dat stoffen in venkel en venkelzaad de aanmaak van borstweefsel bevorderen. De borsten worden iets groter waardoor er meer melk wordt geproduceerd.
Fenegriek
Fenegriek is een kruid dat alleen na de 37e week van de zwangerschap mag worden gebruikt. Het is verstandig dit kruid slechts met mate te gebruiken. Er zijn een tweetal bijwerkingen van fenegriek, buiten het feit dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor een bepaald kruid of voedselsoort. De positieve kanten van fenegriek zijn dat het de bevalling vergemakkelijkt en dat het de aanmaak van moedermelk bevordert. Verder helpt het diabetes te voorkomen en is het een middel dat tot borstvergroting leidt op natuurlijke wijze. In fenegriek zitten stoffen die de aanmaak van bepaalde hormonen bevorderen. De twee bijwerkingen van fenegriek zijn dat ze en spontane abortus kunnen veroorzaken als je het voor de 37e week inneemt en dat je er misselijk van kan worden. Tegen dit laatste is de combinatie met
gember, een medicijn in de fytotherapie een aanrader.
Sesamolie
Sesamolie smeert gemakkelijk uit en trekt goed in de huid. Het bevat veel voedende stoffen voor de huid. In het algemeen is sesamolie veel beter dan baby-olie uit plasticflesjes. In sesamolie zitten allerlei
mineralen en
fytonutriënten die via de huid worden opgenomen. Sesamolie heeft een licht uv-beschermende werking van factor 4. Daarnaast kan sesamolie worden gebruikt als vaginale olie.
Artisjokken
Artisjokken is één van de weinige groenten die relatief veel foliumzuur bevat. Foliumzuur, in
Nederland ook wel vitamine B11 en in België vitamine B9 genoemd, is belangrijk voor een baby. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot een hersenafwijking maar dat is erg zeldzaam.
Twee gembersoorten /
Bron: Anna Frodesiak, Wikimedia Commons (Publiek domein)Als een baby Arabische ouders heeft, wordt er soms een druppel
mirre-olie op de babynavel gedaan na het afknippen. Dat is een traditionele manier om de navel sneller te doen helen.
Gember
De geneeskracht van gember is populair onder aanstaande moeders. Zwangerschapsmisselijkheid en -braken tijdens de zwangerschap zijn vervelende aandoeningen. Het kan zelfs ernstige vormen krijgen. In extreme gevallen kan wekenlang dagelijks zwangerschapsbraken tot een spontane abortus leiden. Gezond eten, dus geen snackvoer en veel verse producten, werkt op zich al goed tegen zwangerschapsmisselijkheid. Je kunt de misselijkheid extra tegen gaan door gemberthee te drinken en gember te verwerken in gerechten. Een andere manier is om
zwangerschapsmisselijkheid met water drinken te bestrijden.
Kamille
Kamille heeft diverse positieve, medicinale toepassingen. Het werkt bijvoorbeeld tegen maagzuur. Voor de baby is het van belang dat kamille werkt tegen galkolieken, darmkolieken, maagkolieken en maagkrampen. Baby's hebben hier soms last van. Kamillethee kan helpen baby's gezond te houden. Een moeder die borstvoeding geeft kan zelf kamillethee drinken zodat de stoffen vanzelf in de maag van de baby terechtkomen. Bij flesvoeding kun je een mengsel maken met een kwart kopje lauwe kamillethee. Maak de kamillethee niet sterk.