Kruiden en voedsel voor zwangere vrouwen

Kruiden en voedsel voor zwangere vrouwen Er zijn kruiden en voedselsoorten die extra gezond zijn voor moeders en baby's. Als je in verwachting bent kan het verstandig zijn om enkele kruiden en groenten iets vaker in te nemen. Ook als je borstvoeding geeft kun je als moeder sommige theesoorten drinken waarbij zowel jij als de baby baat hebben. Weet jij welke kruiden en voedselsoorten je als zwangere vrouw veilig kunt eten en drinken? Deze kruiden en groenten hebben potentieel een positieve, medicinale werking voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Alle voedselsoorten zijn te koop in supermarkten, op de markt of in een biologische winkel.
Rooibos in bloei / Bron: Winfried Bruenken (Amrum), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Rooibos in bloei / Bron: Winfried Bruenken (Amrum), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Inhoud:


Rooibos

Rooibos is een theesoort die de laatste jaren erg populair is geworden. Er zit geen theïne in. Rooibosthee komt uit Zuid-Afrika. Lokaal wordt het medicinaal gebruikt door aanstaande moeders. Rooibosthee drinken bevordert de melkvorming in de moederborst. Daarnaast word je rustig van rooibosthee. Het doet ook darmkolieken afnemen. Via de moedermelk komen deze stoffen terecht in de baby die vervolgens ook minder risico op maag- en darmkrampjes krijgt. Zo is rooibos rustgevend en gezond voor moeder en kind.

Venkel en venkelzaad

Venkel is een lekkere groente. Ook venkelzaad is lekker. Je kunt het eten na een maaltijd voor een frisse mond of je kunt het gebruiken om een thee van te zetten. Hij smaakt een beetje naar anijs. Juist de stoffen, zoals anethol, die voor de anijssmaak zorgen zijn medicinaal van aard. Ze hebben diverse medicinale werkingen. Voor moeders is het belangrijk om te weten dat stoffen in venkel en venkelzaad de aanmaak van borstweefsel bevorderen. De borsten worden iets groter waardoor er meer melk wordt geproduceerd.

Veldje fenegriek / Bron: Ravi Khemka, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Veldje fenegriek / Bron: Ravi Khemka, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Fenegriek

Fenegriek is een kruid dat alleen na de 37e week van de zwangerschap mag worden gebruikt. Het is verstandig dit kruid slechts met mate te gebruiken. Er zijn een tweetal bijwerkingen van fenegriek, buiten het feit dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor een bepaald kruid of voedselsoort. De positieve kanten van fenegriek zijn dat het de bevalling vergemakkelijkt en dat het de aanmaak van moedermelk bevordert. Verder helpt het diabetes te voorkomen en is het een middel dat tot borstvergroting leidt op natuurlijke wijze. In fenegriek zitten stoffen die de aanmaak van bepaalde hormonen bevorderen. De twee bijwerkingen van fenegriek zijn dat ze en spontane abortus kunnen veroorzaken als je het voor de 37e week inneemt en dat je er misselijk van kan worden. Tegen dit laatste is de combinatie met gember, een medicijn in de fytotherapie een aanrader.

Sesamolie

Sesamolie smeert gemakkelijk uit en trekt goed in de huid. Het bevat veel voedende stoffen voor de huid. In het algemeen is sesamolie veel beter dan baby-olie uit plasticflesjes. In sesamolie zitten allerlei mineralen en fytonutriënten die via de huid worden opgenomen. Sesamolie heeft een licht uv-beschermende werking van factor 4. Daarnaast kan sesamolie worden gebruikt als vaginale olie.

Artisjokken

Artisjokken is één van de weinige groenten die relatief veel foliumzuur bevat. Foliumzuur, in Nederland ook wel vitamine B11 en in België vitamine B9 genoemd, is belangrijk voor een baby. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot een hersenafwijking maar dat is erg zeldzaam.

Twee gembersoorten / Bron: Anna Frodesiak, Wikimedia Commons (Publiek domein)Twee gembersoorten / Bron: Anna Frodesiak, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Als een baby Arabische ouders heeft, wordt er soms een druppel mirre-olie op de babynavel gedaan na het afknippen. Dat is een traditionele manier om de navel sneller te doen helen.

Gember

De geneeskracht van gember is populair onder aanstaande moeders. Zwangerschapsmisselijkheid en -braken tijdens de zwangerschap zijn vervelende aandoeningen. Het kan zelfs ernstige vormen krijgen. In extreme gevallen kan wekenlang dagelijks zwangerschapsbraken tot een spontane abortus leiden. Gezond eten, dus geen snackvoer en veel verse producten, werkt op zich al goed tegen zwangerschapsmisselijkheid. Je kunt de misselijkheid extra tegen gaan door gemberthee te drinken en gember te verwerken in gerechten. Een andere manier is om zwangerschapsmisselijkheid met water drinken te bestrijden.

Kamille

Kamille heeft diverse positieve, medicinale toepassingen. Het werkt bijvoorbeeld tegen maagzuur. Voor de baby is het van belang dat kamille werkt tegen galkolieken, darmkolieken, maagkolieken en maagkrampen. Baby's hebben hier soms last van. Kamillethee kan helpen baby's gezond te houden. Een moeder die borstvoeding geeft kan zelf kamillethee drinken zodat de stoffen vanzelf in de maag van de baby terechtkomen. Bij flesvoeding kun je een mengsel maken met een kwart kopje lauwe kamillethee. Maak de kamillethee niet sterk.

Lees verder

© 2016 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: venkel of foeniculum vulgareKruiden: venkel of foeniculum vulgareVan venkel kun je de knollen als groente gebruiken en het blad en het zaad als kruid. De knollen kunnen op een heleboel…
De geneeskracht van venkelzaadDe geneeskracht van venkelzaadVenkelzaad zit in sommige brood- en kaassoorten. Etherische olie op basis van venkelzaad komt voor in in vele farmaceuti…
Vrouw en voeding: Zwanger, zwangerschap en borstvoedingVrouw en voeding: Zwanger, zwangerschap en borstvoedingHet is tijdens de zwangerschap van groot belang dat de vrouw zeer bewust met haar voeding omgaat. De embryo moet alle be…
Venkel, goed voor ogenVenkel, goed voor ogenVenkel is een knolgewas dat verwant is aan dille en anijs, wat ook te ruiken valt. Deze selderijachtige wintergroente he…

Zika-virus: gevolgen voor zwangere vrouw en babyZika-virus: gevolgen voor zwangere vrouw en babyWat is zika, wat zijn de zika symptomen en wat betekent besmetting met het zika-virus voor zwangere vrouwen en ongeboren…
Sporten tijdens je zwangerschap: de 13 gouden regelsSporten en oefeningen (blijven) doen tijdens je zwangerschap heeft grote voordelen. Het kan je helpen voorbereiden op de…
Bronnen en referenties
  • http://www.momjunction.com/articles/benefits-and-side-effects-of-fenugreek-during-pregnancy_00107122/
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Weston Price: Voeding en fysieke degeneratie
  • Afbeelding bron 1: Winfried Bruenken (Amrum), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 2: Ravi Khemka, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Anna Frodesiak, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Kruiden en voedsel voor zwangere vrouwen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 13-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Special: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!