De geneeskracht van rooibos

De geneeskracht van rooibos Rooibosthee wordt steeds populairder. Het Khoisanvolk in Zuid-Afrika plukten van oudsher de twijgen en bladeren en hakten deze fijn om ze te laten fermenteren en drogen. De Zweedse botanicus Carl Humberg maakte in de 17e eeuw als één van de eerste westerlingen kennis met rooibosthee doordat hij bij de Khoisan een kop rooibosthee te drinken kreeg. Er waren destijds al vermoedens dat rooibos gezond en geneeskrachtig was. Daarna verspreidde het gebruik van rooibos over heel Zuid-Afrika. Nederlandse boeren die in de 18e eeuw verhuisden naar Zuid-Afrika begonnen rooibosthee te zetten, in plaats van zwarte thee die uit India en China komt. De boeren van Nederlandse afkomst begonnen vervolgens te handelen in rooibos, wat een lucratief landbouwproduct bleek; het werd naar Europa vervoerd. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Rooibosplant / Bron: Winfried Bruenken (Amrum), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Rooibosplant / Bron: Winfried Bruenken (Amrum), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Inhoud:


Rooibos in de afgelopen 100 jaar

In de 20e eeuw raakten steeds meer mensen overtuigd van de medicinale eigenschappen van rooibos. Er werden wetenschappelijke onderzoeken verricht en de warme rooibosdrank bleek inderdaad diverse helende eigenschappen te bezitten. Deze ontdekking kwam niet alleen door de wetenschap. In 1968 deed een Zuid-Afrikaanse vrouw, Annique Theron, per ongeluk rooibosthee in de papfles van haar kind. De baby had last van allergie en was zeer rusteloos. Na van de rooibosthee gedronken te hebben sliep het kind voor het eerst in 14 maanden drie uur aaneen. Na wetenschappelijk onderzoek werd de medicinale werkzaamheid bevestigd. De teeltmethoden van rooibos werden hierna geprofessionaliseerd; er werden standaarden opgericht. Vanaf 1993 is er een standaardwijze om rooibosthee te produceren en Zuid Afrika dat inmiddels bevrijd was van Apartheid en handelsboycotten kon er volop in gaan handelen.

Glas rooibosthee / Bron: 4028mdk09, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Glas rooibosthee / Bron: 4028mdk09, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Voedingsstoffen rooibos

Naast de bekende rode rooibos bestaat er ook groene rooibosthee. Beide zijn erg gezond; er zitten veel antioxidanten in. Vele onderzoeken, maar niet alle, wezen uit dat in groene rooibosthee meer gezonde stoffen zitten dan in de bekende roodachtige rooibos. In rooibos zitten diverse fytonutriënten. Zo zitten er de flavonoïden quercetine, rutine, isoquercitrine en luteoline in. Het bevat vitamine C en de mineralen kalium, natrium, magnesium, calcium, koper, zink, fluoride, mangaan en ijzer..

Een gezonde drank zonder contra-indicaties

Rooibos is een gezonde theedrank die geschikt is voor dagelijks gebruik. Zelfs baby's kunnen er goed tegen. Het helpt mee allerlei aandoeningen te voorkomen. Er zijn geen contra-indicaties of omstandigheden waarin het niet gedronken kan worden bekend en er zijn geen interacties met medicijnen bekend. Het is een onschadelijke drank. Er zit geen cafeïne in zoals bij koffie en zwarte thee en het bevat slechts een laag percentage looistoffen.

Haal het beste uit rooibos

De enige bedenking die je kan maken is dat voor de teelt van rooibos pesticiden worden gebruikt waardoor de plant niet meer geneeskrachtig is. Je kunt daarom het best biologische rooibosthee drinken. Om optimaal van de genezende antioxidanten in rooibos gebruik te maken moet je de thee 10 minuten lag koken in een pan, en dus geen kokend water opschenken in een theepot.

Rooibos tegen allergie

Aspalathine en quercetine remmen de vrijstelling van histamine uit de stamcellen. Hierdoor worden de allergische reacties van het lichaam verkleind. Inname van flavonoïden en vitamine C resulteert in een beter werkend immuunsysteem. De medicinale werkingen zorgen ervoor dat allergische reacties verdwijnen. Rooibos wordt in de fytotherapie ingezet als middel tegen allergie. Hieronder volgt een opsomming van enkele allergische indicaties waartegen rooibios medicinaal werkt:
Groene rooibos is volgens wetenschappers nog gezonder dan gewone rooibos / Bron: Badagnani, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Groene rooibos is volgens wetenschappers nog gezonder dan gewone rooibos / Bron: Badagnani, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Melkallergie van baby's,
 • Voedingsallergie,
 • Huilbabies die snel overgeven en krampjes hebben,
 • Diarree, losse stoelgang of krampen door voedingsallergie,
 • eczeem, psoriasis,
 • Hooikoorts, huisstofmijtallergie,
 • Astma en astmatische bronchitis.

Rooibos als kankerpreventie

Rooibos is een antimutageen, wat wil zeggen dat het DNA beschermt tegen mutaties, zo is gebleken uit in vitro-wetenschappelijke experimenten. ´In vitro´ is een bepaalde onderzoeksmethode waarbij levende cellen in een reageerbuis worden onderzocht en niet in de natuurlijke omgeving van het lichaam. Ook worden in vitro de vorming van kankerverwekkende stoffen tegen gegaan. Deze werkingen zijn vooral toe te schrijven aan quercetine en luteoline. Quercetine zorgt eveneens voor bescherming tegen huidtumoren. Rooibos beschermt tegen kanker in het algemeen en kan de negatieve effecten van vermijdbare oorzaken van kanker neutraliseren. Het ontgift het lichaam. Schadelijke effecten van röntgenstraling en radioactieve straling worden gestopt. Het biedt bescherming tegen gifstoffen uit het milieu, uit voedingsadditieven, zware metalen en het voorkomt de schade van vrije radicalen die ontstaat door heftige lichaamsactiviteit.

Rooibos preventief tegen hart- en vaatziekten

Mangaan, zink en rutine stabiliseren de vaatwanden. Rooibos is een bloedverdunner omdat er quercetine en rutine in zit. Rooibos helpt tegen hoge bloeddruk door aanwezige orientine, iso-orientine, vitexine en isovitexine. Verder helpen de antioxidanteigenschappen zeer goed omdat deze voorkomen dat cholesterol oxideert en zich hecht aan de wanden van de bloedvaten. Daarom is rooibosthee een goed preventief middel tegen bloedsomloop stoornissen, aderverkalking of atherosclerose en hart- en vaatziekten in het algemeen.

Baby's en rooibos

Bloeiende rooibos / Bron: Winfried Bruenken (Amrum), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bloeiende rooibos / Bron: Winfried Bruenken (Amrum), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
Borstvoeding en rooibos
Goed nieuws voor rooibosthee drinkende moeders die hun baby borstvoeding geven is dat rooibos de zogvorming bevordert; de moeder maakt meer melk aan. Verder gaat rooibos kolieken bij baby's tegen. Vrouwen die baby's borstvoeding geven hoeven enkel zelf rooibosthee te drinken om de baby te laten meegenieten van de geneeskrachtige eigenschappen. Als extra plezante bijkomstigheid wordt een baby een beetje rustiger van rooibos.

Flesvoeding en rooibos

Speciaal voor baby's met kolieken kun je lauwe rooibosthee in een fles doen.

Van rooibos word je relaxed

Rooibostheedrinkers kunnen beter tegen stress. Het is een rustgevende, ontspannende en verkwikkende drank voor het zenuwgestel. Daarom wordt het ingezet voor mensen met verminderde stressbestendigheid. Wanneer iemand licht depressief is, kan rooibosthee eveneens helpen. Allerlei nerveuze spanningen zullen verdwijnen als je dagelijks rooibosthee drinkt, en bovendien kun je ´s nachts beter slapen, zonder telkens wakker te worden. Het kan prima worden ingezet tegen hyperactieve kinderen.

Overige medicinale toepassingen rooibos

De antioxidanten zorgen ervoor dat ouderdomsverschijnselen zich minder snel voordoen; je wordt gezond oud. Zo werkt het tegen grijze staar of maculadegeneratie, Alzheimer, geheugenverlies en dementie. De antioxidanten in rooibosthee zijn daar in de eerste plaats verantwoordelijk voor, met name de flavonoïden. Natuurlijk is rooibos ook goed tegen ziekten die voorkomen bij jonge mensen. Rooibos helpt preventief tegen:
Losse rooibosthee / Bron: Soultea.de/André Helbig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Losse rooibosthee / Bron: Soultea.de/André Helbig, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Verzwakte immuniteit,
 • Herpesinfecties,
 • Wratten door het humaan papilloma virus,
 • Virale infecties,
 • Maagdarmkrampen,
 • Constipatie,
 • Leverziekte,
 • Ouderdomsdiabetes.

Uitwendig gebruik rooibos

Rooibosthee die is afgekoeld hoef je niet gelijk weg te gooien; je kunt het gebruiken als compres. Maak een doek nat met rooibosthee. Je kunt ook een bad nemen met hele sterke rooibosthee. Het helpt tegen de volgende indicaties:
 • Eczeem, jeukende huidirritaties en luierdermatitis,
 • Dermatitis, fotosensitieve dermatitis, psoriasis,
 • Herpes simplex of koortsblaasjes en acne,
 • Ruwe huid.

Consulteer de fytotherapeut

Wie rooibos als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Rooibosextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van rooibos zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt veel gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rooibos: gezonder èn lekkerder dan theeRooibos: gezonder èn lekkerder dan theeRooibos, de beroemde thee uit Zuid Afrika. In de afgelopen jaren heeft deze thee een hele schare trouwe drinkers achter…
Rooibosthee: een lekkere, maar ook gezonde theeRooibosthee: een lekkere, maar ook gezonde theeNaast normale thee gemaakt van originele theeplanten zijn tegenwoordig ook veel kruidenthees populair. Een van die kruid…
Gezondheidsvoordelen van rooibostheeGezondheidsvoordelen van rooibostheeHet is inmiddels algemeen bekend dat het drinken van thee gezond kan zijn voor het lichaam. Er zijn verschillende soorte…
Rooibos, gezond voor meer dan je misschien denkt!Rooibos staat vooral bekend als de thee die uit Zuid-Afrika komt. Deze "nectar van de natuur" zoals de thee daar genoemd…

De geneeskracht van tamarindeDe geneeskracht van tamarindeTamarinde is een Indiase boomvrucht die veel in gerechten wordt gebruikt. Van oorsprong komt de boom uit India maar tege…
Reclame voor voedingssupplementenReclame voor voedingssupplementenOm consumenten te beschermen tegen foutieve of zelfs misleidende reclame-uitingen, is op 14 december 2012 een nieuwe reg…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 20-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.