Gezondheidsvoordelen van rooibosthee

Gezondheidsvoordelen van rooibosthee Het is inmiddels algemeen bekend dat het drinken van thee gezond kan zijn voor het lichaam. Er zijn verschillende soorten thee die een positief effect hebben op het lichaam, waaronder rooibosthee. Deze thee wordt al eeuwenlang gebruikt. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van deze thee?

Rooibosthee: een geneeskrachtige plant

Rooibosthee wordt al eeuwenlang gebruikt in Zuid-Afrika als middel voor verschillende aandoeningen voor de huid, de spijsvertering en allergieën. Rooibos is moeilijk te groeien en ondanks herhaaldelijke pogingen over de hele wereld, groeit de rooibosplant alleen goed in het gebied in Zuid-Afrika waar de plant vandaan komt. Het is een geneeskrachtige plant, maar kan zeker niet gezien worden als een geneesmiddel. De plant heeft echter wel positieve effecten op vele aandoeningen en kan het één en ander helpen voorkomen.

Gezondheidsvoordelen van rooibosthee

Rooibosthee kent verschillende medicinale werkingen:

Antioxidanten

De belangrijkste reden dat rooibosthee een positieve invloed heeft op het lichaam is door de hoge concentratie antioxidanten. Antioxidanten helpen het lichaam in het voorkomen en bestrijden van ongewenste chemische reacties die kunnen leiden tot een reeks aandoeningen als hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker en aantastingen van het zenuwstelsel.

Dat de thee antioxidanten bevat betekent echter niet altijd dat deze stoffen ook een werkzaam effect hebben. Antioxidanten zijn complexe stoffen en een deel zal afgebroken worden in het menselijk spijsverteringsstelsel. Het is echter aangetoond dat mensen die regelmatig rooibosthee drinken ook meer antioxidanten in hun bloed verkrijgen en dat de antioxidanten uit rooibosthee ook daadwerkelijk worden opgenomen.

Anti-allergische werking

Rooibos bevat de stoffen aspalathine en quercetine die een verzachtende werking kan hebben bij een allergische reactie, waardoor de reactie minder heftig word. Dit kan ook helpen bij het hebben van maagklachten.

Cholesterolgehalte

Door het drinken van rooibosthee wordt de LDL-cholesterol verlaagt, welke een negatief effect heeft op het lichaam. Daarnaast verhoogt het de HDL cholesterol, welke juist een positief effect heeft.

Stoelgang

Het drinken van rooibosthee kan een positief effect hebben op de stoelgang. Rooibos bevat looizuur, welke een gunstig effect heeft op de stoelgang en de darmen. Hierdoor wordt de stoelgang vertraagt. Het helpt alleen door regelmatig rooibosthee te drinken.

Overige werking van rooibosthee

De thee heeft ook andere positieve werkingen op het lichaam:

Cafeïnevrij

Rooibosthee wordt als gezondheidsdrank gezien niet alleen vanwege de hoge concentratie antioxidanten, maar ook vanwege de lage hoeveelheid tannine die het bevat en de complete afwezigheid van cafeïne. Vooral de afwezigheid van cafeïne maakt rooibosthee geschikt als warme drank voor het slapen gaan of voor jonge kinderen. Wel moet men hierbij opletten dat rooibos ook vaak in een melange wordt aangeboden, waarbij de rooibos dan met groene of zwarte thee vermengd is. Hierdoor bevat de thee alsnog cafeïne en hogere tannine.

De thee geeft ook een rustgevend gevoel, omdat de thee kruiden bevat die een rustgevend gevoel geven.

Borstvoeding en baby’s

Rooibosthee wordt vaak aangeraden voor zwangere vrouwen omdat het een rustgevend effect heeft en omdat de thee geen cafeïne bevat. Het helpt om beter te slapen en geeft een meer ontspannen gevoel gedurende de dag.

Voor moeders die borstvoeding geven kan het helpen om rooibosthee te drinken. Het zorgt ervoor dat de moeder meer melk aanmaakt en daarnaast gaat het kolieken tegen bij baby’s. Het heeft ook de bijkomstigheid dat de baby wat rustiger wordt. Lauwe rooibosthee kan een baby helpen bij kramp en zorgt er ook voor dat deze beter slaapt.
© 2014 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rooibosthee: een lekkere, maar ook gezonde theeRooibosthee: een lekkere, maar ook gezonde theeNaast normale thee gemaakt van originele theeplanten zijn tegenwoordig ook veel kruidenthees populair. Een van die kruid…
Pu erh thee: de gezondheidsvoordelenPu erh thee: de gezondheidsvoordelenDe Pu Erh thee is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland en de rest van Europa. De thee is met name…
Thee gezond? Verschillende thees met gezonde effectenThee gezond? Verschillende thees met gezonde effectenElke thee zonder enkele toevoeging (zoals suiker) is in principe hartstikke gezond doordat het alleen heet water en thee…
Rooibosthee, lekker en gezondRooibos (Aspalathus linearis) is een Zuid-Afrikaanse vlinderbloemige struik, familie van brem en klaver, die van oudsher…

Voeding om je schildklier een handje te helpenVoeding om je schildklier een handje te helpenDe schildklier is de motor van het lichaam. Bij sommige mensen werkt deze wat langzaam, of misschien wel te langzaam. Di…
De geneeskracht van bonenBonen kunnen helpen om de kans op darmkanker, hartaanval, obesitas, verhoogde bloeddruk en diabetes mellitus type 2 te v…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rooibos
  • http://www.preventievegezondheidszorg.com/rooibosthee.php
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.