De geneeskracht van bonen

Bonen kunnen helpen om de kans op darmkanker, hartaanval, obesitas, verhoogde bloeddruk en diabetes mellitus type 2 te verkleinen. Bonen werden vroeger in heel de wereld veel gegeten door diverse bevolkingsgroepen. Helaas zijn we dit traditionele voedsel als westerse mens enigszins vergeten. Het is het beste om dagelijks 100 gram bonen of linzen per persoon te weken en deze door de maaltijd te doen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Kidneybonen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayKidneybonen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Inhoud:


We eten te weinig bonen

Een wetenschappelijke publicatie uit 2014 zegt dat er promotionele campagnes moeten worden gevoerd om de Europeanen en Noord-Amerikanen meer bonen te laten eten. Noord-Amerikanen en Europeanen eten te weinig bonen. Wellicht heeft dit te maken met het negatieve imago dat bonen hebben aangaande oncomfortabele darmprocessen die komen door oligosaccharide in bonen. Oligosaccharide is de belangrijkste stof die zorgt voor flatulentie. Het weken van bonen in water en een beetje natriumbicarbonaat of baksoda aan het kookwater toevoegen kan de oligosaccharideniveaus doen dalen.

We overdrijven het flatulentieprobleem

Een onderzoek uit 2011 onderzocht de perceptie van de mens. De meeste Europeanen denken gelijk aan flatulentie als ze het woord bonen horen. Dat blijkt een sterk overdreven reactie. In het onderzoek werden mensen 8 tot 12 weken lang opgedragen om een half kopje bonen per dag te eten. De onderzoekers zagen dat minder dan 50% van de mensen in de eerste week zei last te hebben van toegenomen flatulentie. Van ogenbonen (black-eyed peas) kreeg slechts 19% last van flatulentie. De onderzoekers concluderen dat de reactie van het grote publiek dat bonen flatulentie veroorzaken waarschijnlijk sterk overdreven is. Het kan wel zo zijn dat een individueel persoon sterk reageert op een bepaald soort boon.

Zak met witte bonen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZak met witte bonen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
De Latijnse naam van bonen is Phaseolus vulgaris. In het Engels worden ze ook wel graanpeulvruchten (grain legumes) genoemd. Dat slaat op het feit dat bonen als een basis voor een maaltijd kunnen dienen, net als graan.

Tegen diabetes, obesitas en hoge bloeddruk

Bonen passen in een menu dat erop gericht is om suikerziekte of diabetes mellitus type 2, hoge bloeddruk en obesitas te voorkomen, zo concludeert een Amerikaans onderzoek uit 2007. In het onderzoek wordt gezegd dat veel welvaartsziekten hun oorzaak vinden in het eten van geraffineerd wit meel, suiker en zoete dranken zoals frisdrank. Deze zaken horen oorspronkelijk niet in het voedselpakket van de mens. Het teruggrijpen naar basisvoedsel zoals bonen, pompoen en mais kan volgens de onderzoekers helpen ziekte te voorkomen. Hoge bloeddruk wordt voorkomen doordat de enzymen glucosidase, alfa-amylase en angiotensine I-converterend enzym in grotere getale in het lichaam komen en omdat deze voedingsstoffen vele fytonutriënten, vooral polyfenolen bevatten.

Vezels, proteïne, foliumzuur, zink, ijzer en magnesium

Een Amerikaans onderzoek uit 2009 toont aan dat de Amerikanen te weinig peulvruchten zoals bonen en linzen eten. De meeste Amerikanen die linzen eten zijn Mexicaanse Amerikanen en mensen met een Spaanse of Zuid-Amerikaanse achtergrond. Daardoor missen veel blanke en zwarte Amerikanen hun dagelijkse opname van vezels, proteïne, foliumzuur of B11, zink, ijzer en magnesium, zo stellen de onderzoekers. Er zit ook veel van het aminozuur lysine in bonen. Verder ziet men dat voor een bonenmaaltijd er niet zoveel bakolie nodig is en bakolie is een oorzaak van allerlei gezondheidsproblemen.

Tegen darmkanker

In een Amerikaans onderzoek uit 2002 werden ratten gevoerd met bonen. Het dieet bestond voor 75% uit zwarte bonen en 25% uit witte bonen. Een controlegroep kreeg een normaal dieet voor ratten. Vervolgens gaf men ratten een shot met azoxymethaan, wat darmkanker veroorzaakt. Men geeft proefdieren zulke shots om te onderzoeken wat het effect van medicijnen of voeding is op kanker. Na 31 weken en na het tweede shot azoxymethaan, bleek dat de groep ratten die op een bonenmaaltijd leefden veel kleinere tumors hadden. Ook hadden de bonenratten minder tumors. De onderzoekers concluderen dat het eten van bonen preventief werkt voor darmkanker.

Tegen obesitas en hart- en vaatziekten

Amerikaans onderzoek uit 2005 toont aan dat het eten van bonen de kans op obesitas en een hartaanval aanzienlijk verkleint. Men onderzocht een willekeurige bevolkingsgroep uit Costa Rica. Ten eerste zag men dat Costa Ricanen die van het platteland kwamen veel meer bonen aten dat geürbaniseerde Costa Ricanen. Mensen van het platteland aten dagelijks gemiddeld 64 gram gekookte bonen en mensen uit de stad 52 gram. Men onderzocht de verschillende bewoners op ziekten en het bleek dat stedelingen meer last hadden van obesitas en hart- en vaatziekten. Mensen die veel bonen aten hebben een 38% kleinere kans op een hartinfarct, zo zagen de onderzoekers.

Meerdere soorten bonen / Bron: Lynn Greyling, PublicDomainPicturesMeerdere soorten bonen / Bron: Lynn Greyling, PublicDomainPictures
Er zijn diverse soorten bonen zoals kidneybonen, bruine bonen, witte bonen, tuinbonen, zwarte bonen, boterbonen, gespikkelde bonen, kievitsbonen en ogenbonen. Al deze bonen hebben een ongeveer gelijke werking op medicinaal gebied.

Eettips bonen

  • Bonen kun je weken en koken met Keltisch Zeezout. Je kunt ook himalayazout of flor de sal, bloemenzout uit Portugal gebruiken. Deze bonen kun je bij het opdienen bestrooien met eenjarig bonenkruid of bergbonenkruid. Dat is lekker en gaat ook de flatulentie tegen.
  • Daarnaast is het mogelijk om bonen als basis voor een maaltijd te gebruiken. Je gebruikt dan geen aardappelen, zilvervliesrijst of pasta maar bonen als basis. Deze gekookte bonen kun je opbakken met ui, knoflook, paprika, versnipperde gember, broccoli, chilipeper, een beetje koolbladeren en kruiden zoals kerrie. Wanneer je tomaten erbij gebruikt dan krijg je automatisch een soort sausidee. Je kunt voor dit doet geschilde tomaten gebruiken.
  • Het is ook mogelijk om gekookte bonen te verwerken in een hartige groentetaart in combinatie met eieren en feta.
  • Gekookte boterbonen zijn afgekoeld heerlijk in een salade; je moet wel even het vliesje eraf halen.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedzame, veelzijdige peulvruchtenPeulvruchten zijn erg gezond. Ze zitten vol eiwit (per 100 gram even veel eiwit als 100 gram vlees), veel vitamines B, i…
Zijn zwarte bonen gezond?Zijn zwarte bonen gezond?Zwarte bonen, of zwarte schildpadbonen worden in Nederland minder vaak gegeten dan witte en bruine bonen. Zwarte bonen h…
Peulvruchten: LimabonenWat zijn Limabonen? Hoe smaken ze en hoe worden ze gebruikt? En zijn deze peulvruchten goed voor je gezondheid?
Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?Zijn witte bonen in tomatensaus gezond?Witte bonen in tomatensaus zijn een welgezien gerecht in Nederland. Witte bonen zijn gezond, maar hoe zit het met de com…

Gezondheidsvoordelen van rooibostheeGezondheidsvoordelen van rooibostheeHet is inmiddels algemeen bekend dat het drinken van thee gezond kan zijn voor het lichaam. Er zijn verschillende soorte…
De geneeskracht van milletMillet is en groep planten maar geen botanische groep; het is een agriculturele groep, dus een groep landbouwgewassen. H…
Bronnen en referenties
  • Amerikaans onderzoek 2007: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651062
  • Amerikaans onderzoek 2009: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19394480
  • Amerikaans onderzoek 2002: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12672642
  • Amerikaans onderzoek 2005: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15987863
  • Wetenschappelijke publicatie 2014: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24871476
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Lynn Greyling, PublicDomainPictures
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.