Voeding om je schildklier een handje te helpen
De schildklier is de motor van het lichaam. Bij sommige mensen werkt deze wat langzaam, of misschien wel te langzaam. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Door middel van het aanpassen van je voeding kan je de schildklier ondersteunen. In dit artikel vind je wat tips om je daarbij te helpen. Echter, als je onder behandeling van een arts bent wegens schildklierproblemen, overleg dan eerst met hem/haar voor je je dieet gaat aanpassen!
Het volgen van onderstaande adviezen, zal geen oplossing bieden voor schildklierproblematiek, maar helpt slechts bij het ondersteunen van een wat trager, maar nog binnen de normaalwaardes, werkende schildklier.
Jodium
Jodium is essentieel voor een goede schildklierwerking! In vroegere tijden, toen mensen te weinig jodium binnen kregen, kwamen struma (in de volksmond 'krop') en cretinisme (een syndroom met groeiachterstand en beperkte verstandelijke ontwikkeling, veroorzaakt door een jodiumtekort in de zwangerschap) regelmatig voor. Daarom besloot de overheid dat het zout dat wordt gebruikt in brood, gejodeerd moest worden. Tegenwoordig wordt brood regelmatig vervangen door andere ontbijt- en lunchproducten, waardoor er ook een risico op jodiumtekort ontstaat. Het is dan verstandig om andere bronnen van jodium te gebruiken, zoals gejodeerd zout, zoutwatervis, schaaldieren, zeewier/kelp, yoghurt, cashewnoten en zilvervliesrijst.
Vitamines en mineralen
Zoals elk orgaan, heeft ook je schildklier voldoende vitamines en mineralen nodig. De belangrijkste vitamines voor je schildklier zijn vitamine E, A, B12 en D. Selenium, magnesium, ijzer, koper en zink zijn de belangrijke mineralen. In Nederland komt vooral een tekort aan selenium en zink voor, terwijl juist die mineralen essentieel zijn voor een goede schildklierwerking! De belangrijke vitamines vind je vooral in zuivel (kaas, halvarine, roomboter), (orgaan-)vlees, vis, eieren en granen. Selenium haal je vooral uit vis, zeevruchten en granen, zink uit zaden en pitten, ijzer uit vlees, peulvruchten en amandelen, koper uit avocado, champignons en pruimen en magnesium uit cacao, bananen en volkorenbrood.
Brood!
Zoals je misschien al geconcludeerd hebt, is een goed belegde boterham een must voor de schildklier. Neem volkorenbrood (magnesium en jodium) met een goede laag halvarine (vitamine E) of roomboter (vitamine D) met een plak kaas (vitamine D) of vleeswaren (ijzer, vitamine A & B12) en je bent een heel eind. Daarnaast zijn de vezels in het volkorenbrood ook erg belangrijk voor een goede spijsvertering, welke vaak wordt vertraagd door een langzame schildklier. Voedingsvezels vind je naast in brood, ook in groenten en fruit.
Niet zo goed...
Suiker
Een grote suikerinname zorgt voor een hoog insulinegehalte in het bloed. Dit zorgt vervolgens weer voor een ontregelde schildklierwerking. Probeer daarom suiker zo veel mogelijk te vermijden.
Voedingssupplementen
Het is verleidelijk om een makkelijk tabletje te nemen die zorgt voor voldoende vitamines en mineralen. Echter zullen de vitamines en mineralen vaak synthetisch zijn, waardoor de verbindingen en balans niet overeenkomt met de natuurlijke variant. Deze synthetische stoffen zijn moeilijker voor het lichaam op te nemen, waardoor ze dus meer een belasting vormen voor je lichaam! Probeer de mineralen en vitamines zo veel mogelijk uit een natuurlijke en gevarieerde voeding te halen.