Zwangerschapsmisselijkheid door watertekort

Zwangerschapsmisselijkheid door watertekort Zwangere vrouwen zijn regelmatig misselijk, vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Dat wordt als onontkoombaar geaccepteerd, wat echter een misvatting is. Je kunt zwangerschapsmisselijkheid zien als een signaal van het lichaam om meer water. Na de bevruchting van een eicel moeten cellen zich miljoenen keren delen alvorens er een foetus ontstaat. Omdat water de belangrijkste inhoudsstof van cellen zijn, is water zeer hard nodig, veel meer dan bij anderen. De zwangere vrouw heeft extra water nodig voor de groei van het kind.

Inhoud:


Waarom ben je ´s morgens vaker misselijk?

In het lichaam is histamine het hormoon wat de waterhuishouding reguleert. Als het lichaam uitdroogt, wordt er meer histamine aangemaakt. Histamine zorgt ervoor dat de zwangere vrouw misselijk wordt; het wil daarmee het signaal afgeven dat het ongeboren kind en de moeder meer water nodig hebben. Veel moeders geven aan die oproep gehoor, maar niet iedereen. Ochtendmisselijkheid ontstaat omdat de vrouw de hele nacht aan het slapen was en niet heeft kunnen drinken. Daarom is het belangrijk om een glaasje water naast je bed te hebben staan en genoeg te drinken voor het slapen gaan.

Denk niet: je plast het toch weer uit

Het is niet verstandig om te denken dat je niet zoveel water hoeft te drinken omdat je het meeste toch weer uitplast. Het lichaam doet er enige dagen over om naar alle cellen genoeg water af te geven. In de tussentijd zorgt water drinken ervoor dat gifstoffen worden afgevoerd uit het lichaam. Dat is voor iedereen belangrijk maar des te meer voor de zwangere vrouw. Een opeenhoping van gifstoffen kan tot ziekten leiden. Als je teveel gifstoffen in de hersenen hebt dan leidt dat tot vermoeidheid, depressies, prikkelbaarheid, rusteloosheid en slaapproblemen.

Geen koffie of thee

In de eerste maanden van de zwangerschap moeten moeders nog wennen aan het idee dat ze meer moeten drinken. Als een moeder koffie of thee gaat drinken dan haalt dat niets uit. Deze dranken worden namelijk snel weer uitgeplast. Er wordt zelfs iets meer vocht uitgeplast dan dat men opdrinkt; zwarte thee en koffie zijn vochtafdrijvend. Daardoor is er nog meer watertekort in het lichaam.

Velen leiden aan watertekort

Bedenk je dat in feite de meeste mensen een chronisch watertekort hebben wat leidt tot allerlei ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en reuma. De link tussen een chronisch watertekort en deze ziekten wordt niet door elke arts gelegd. Artsen leren in hun opleiding hoe ze medicijnen moeten inzetten, niet hoe ziekten ontstaan. Medicijnen inzetten pakt de symptomen van een ziekte aan. De oorzaak blijft onaangetast. Watertekort is één van de grootste oorzaken van diverse lichamelijke en psychische ziekten.

Waarom is alcohol slecht voor een zwangere vrouw?

We weten allemaal dat alcohol drinken door de aanstaande moeder funest is voor het ongeboren kind. Dat komt onder andere doordat alcohol het lichaam uitdroogt. Deze uitdroging gaat gepaard met allerlei lichamelijke stressreacties en opeenhoping van afvalstoffen. De harmonische balans van chemische stoffen in het lichaam wordt verstoord. De moeder kan daar goed tegen; haar lichaam is volgroeid maar het ongeboren kind heeft ervan te leiden. Daardoor is het vrijwel onvermijdelijk dat een alcohol drinkende moeder een kind met allerlei problemen ter wereld brengt. Alcohol droogt het lichaam meer uit dan koffie en zwarte thee maar ook deze dranken dienen aanmerkelijk minder te worden gedronken. Daarnaast zijn er allerlei kruidentheeën met diuretische werking; die moet de zwangere vrouw niet drinken.

Alcohol en hersenafwijkingen

Het hormoon vasopressine laat tijdens de groei van de hersenen van een kind water door in het hersengebied. Door alcohol te drinken wordt vasopressine minder aangemaakt en wordt de werking van het hormoon minder adequaat. Daardoor kan de groei van de hersenen niet ongestoord plaats vinden. De zwangere vrouw heeft daar zelf geen last van; haar hersenen zijn reeds volgroeid, maar bij het kind kan het leiden tot hersenafwijkingen.

Hoeveel moet je drinken?

Een gewoon gezond persoon, man of vrouw, wordt aangeraden twee liter water per dag te drinken. Dat is niet uit beauty-overwegingen omdat je huid mooier zou gaan stralen maar om de inwendige organen van voldoende water te voorzien en op die manier ziekten te voorkomen. Wanneer je verse fruitsappen en groentensmoothies gebruikt dan kun je dat meetellen in de totale hoeveelheid water die je drinkt. De meeste smoothies worden juist in combinatie met water gemaakt. Koffie en zwarte thee moet je niet meetellen. Alcohol moet je sowieso laten staan. Voor een zwangere vrouw is het goed om drie liter per dag te drinken.

Drink gemberthee tijdens zwangerschap

Thee als gemberthee is wel goed om watertekorten aan te vullen. Ook biologische thee van rooibos is gezond. Informeer bij een natuurarts welke kruidenthee je beter niet kan drinken. Gember is overigens ook een medicijn bij zwangerschapsmisselijkheid. Gember weet alle soorten van misselijkheid op te lossen. Het wordt ook bij reisziekte en zeeziekte gebruikt. Daarom is het extra goed gemberthee te drinken voor de zwangere vrouw. Ook kun je gedroogde en verse gember door het eten doen. Gember kan lekker zijn in de muesli, door een rijstmaaltijd, en in een soep. Naast verse gember is er gemberpoeder wat ook werkzaam is bij misselijkheid.

Lees verder

© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Thee tegen overgang, opvliegers en misselijkheidThee tegen de overgang, tegen opvliegers en tegen misselijkheid. Het is er. Veel kruiden en bladeren hebben een geneeskr…
Zwangerschapsmisselijkheid, meer dan een kwaaltje!Zwangerschapsmisselijkheid, meer dan een kwaaltje!Wanneer er een kindje op komst blijkt te zijn kan voor de meeste vrouwen hun geluk niet op. Helaas gaat voornamelijk het…
Wat te doen tegen misselijkheid?Wat te doen tegen misselijkheid?Misselijkheid of ochtenmisselijkheid komt vooral voor bij zwangere vrouwen. Ochtendmisselijkheid kan gepaard gaan met br…
Zwanger en misselijk, wat kan je doen?Zwanger en misselijk, wat kan je doen?Vooral tijdens de eerste maanden van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen er last van: misselijkheid. Tussen de zest…

Ongeduld, concentratieverlies en ADD door watertekortOngeduld is een vervelende psychische aandoening die vaak een lichamelijke oorzaak heeft: watertekort. Dat is vooralsnog…
Prikkelbaarheid oplossen met waterPrikkelbaarheid oplossen met waterPrikkelbaarheid en woede-aanvallen kunnen komen door een chronisch vochttekort. Iemand die buiten zinnen van woede raakt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
  • Boek: Dr. F. Batmanghelidj, Water als medicijn, je bent niet ziek, je hebt dorst!
  • www.watercure.com
  • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst
  • Hoofdfoto: ingrid schouten
  • Foto: tom008

Reageer op het artikel "Zwangerschapsmisselijkheid door watertekort"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 12-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Water
Bronnen en referenties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!