De geneeskracht van tarwekiemolie
De Latijnse naam voor tarwekiemen is Triticum Vulgare. Tarwe komt van origine uit Centraal Azië. Tegenwoordig wordt dit gewas wereldwijd verbouwd om er brood van te bakken. Om olie van tarwekiemen te maken worden de zaailingen van de tarwekorrel verwijderd en uitgeperst. Tarwekiemolie bevat bijzonder veel vitamine E of tocoferol. Alleen tarwekiemolie verkregen uit koude persing bevat een grote hoeveelheid vitamine E.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Tarwekiemolie voor de huid
Omdat tarwekiemolie veel vitamine E bevat, wordt het dikwijls aangewend in formules die het verouderen tegengaan. Het gaat tekenen van huidveroudering in de vorm van ruwe huid en rimpels tegen. Tarwekiemolie bevat eveneens vitamine A. Samen met vitamine E maken deze
vitaminen het grootste deel uit van de antioxidanten in tarwekiemolie. Het oxidatieproces of verouderingsproces wordt door antioxidanten verminderd. Het beschermt huidcellen tegen UV-straling en andere invloeden zoals regen en wind. Tarwekiemolie verbetert de huiddoorbloeding, sterkt zwak bindweefsel en beschermt bloedvaten. Deze factoren maken tarwekiemolie tot een prima cosmetisch natuurproduct. Vele fabrikanten van natuurcosmetica maken gebruik van de huidverbeterende eigenschappen van tarwekiemolie.
Salade-olie
Tarwekiemolie is niet alleen goed voor uitwendig gebruik; je kunt het prima gebruiken als voedzame olie voor de inwendige mens. Het toevoegen van een paar druppels tarwekiemolie aan fruit- en groentesappen maakt het opnemen van in vet oplosbare vitaminen makkelijker. Met andere woorden; je lichaam kan meer vitaminen opnemen als je in verse sappen een theelepeltje olie doet. Tarwekiemolie is niet hitte-stabiel dus je kunt er niet in bakken. Daarentegen is het bij uitstek geschikt voor de koude keuken. Ook zou je verse gekookte
groenten met tarwekiemolie kunnen besprenkelen. Tarwekiemolie wordt het meest gebruikt als basis voor saladedressing of het wordt over de salade heen gedaan.
Essentiële oliën
Tarwekiemolie bevat zowel basis omega 6 als basis omega 3-vetzuren. Dat zijn essentiële vetzuren. Essentieel staat in dit verband voor het feit dat het lichaam deze vetzuren niet zelf kan aanmaken. Andere vetzuren worden wel door ons lichaam aangemaakt, vooral uit de essentiële vetzuren. Daarom is het belangrijk deze dagelijks binnen te krijgen. Wanneer je niet genoeg essentiële vetzuren binnenkrijgt dan zullen andere vetzuren de plaats innemen in het lichaam waar anders essentiële vetzuren hadden gezeten; bijvoorbeeld in het celmembraan van de lichaamscellen.
Vetzuren in tarweolie:
- Palmitinezuur: 15%
- Stearinezuur: 1%
- Oliezuur: 22%
- Linolzuur: 57%
- Alfalinoleenzuur: 5%