De geneeskracht van walnootolie

De geneeskracht van walnootolie Walnootolie is een versterkende olie voor hart, hersenen en bloedsomloop. De walnootboom stamt oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal Azië, een gebiedsdeel wat vroeger aangeduid werd met de naam ´Oriënt´. Een walnootboom kan 20 meter hoog en 600 jaar oud worden. De walnootboom vind je tegenwoordig in Zuid Europa maar hij groeit ook prima in Nederland. Een walnootboom in Nederland levert jaarlijks vele honderden walnoten op. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Walnotenolie / Bron: Adam Engelhart, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Walnotenolie / Bron: Adam Engelhart, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Inhoud:


Walnotenolie

De Latijnse naam voor de walnotenboom is Nucum Juglandis. Walnoten worden door koude persing gefilterd. Als je walnotenolie om zijn medicinale eigenschappen gebruikt mag het beslist niet geraffineerd zijn of met chemicaliën zijn behandeld. Walnotenolie is één van de weinige oliën waarin zowel basis omega 3 als basis omega 6 in voorkomt. Voor dagelijks gebruik is een eetlepel aan walnoten voldoende voor de basis omega 6 inname maar van omega 3 heb je iets meer nodig. Als je deze olie als supplement wilt gebruiken om aan je omega 3 en 6-vetzuren te komen, is het aan te bevelen het te mengen met lijnzaadolie; dan verkrijg je een olie met precies de juiste verhoudingen. Een eetlepel per dag is dan genoeg voor beide essentiële vetzuren.

Walnoot als natuurgeneeskundig medicijn

In de natuurgeneeskunde wordt walnootolie dikwijls ingezet bij doorbloedingsstoornissen en als middel om het hart en de zenuwen aan te sterken. Ook een galverstopping kan ermee behandeld worden. Daarnaast is de walnoot goed bij diverse psychische ziekten. Steeds meer mensen beginnen in te zien dat het grote aantal psychische ziekten waaronder ADHD, psychose en depressie het gevolg is van een voedseltekort; men heeft te weinig essentiële vetzuren en vitaminen uit het B-complex. In de fytotherapie wordt de walnoot aanbevolen bij geheugenstoornissen, concentratieproblemen en Alzheimer.

Tips voor walnootolie in de keuken

Walnootolie laat zich in de keuken uitstekend combineren met wortelgroenten. Walnootolie heeft een verfijnde smaak die prima kan
Walnotenboom / Bron: Georg Slickers, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Walnotenboom / Bron: Georg Slickers, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
worden ingezet om sauzen en dressings mee te verrijken. Als je bij een warm gerecht aan het eind walnootolie gebruikt dan gaan de voedingsstoffen en gezonde, onverzadigde vetzuren niet verloren. Je kunt niet in walnootolie bakken omdat het niet hittebestendig is. Tip: serveer eens aardappelen met walnotenolie, in plaats van jus.

Vetzuren in walnootolie:

  • Palmitinezuur: 6.7%
  • Stearinezuur: 1.9%
  • Oliezuur: 15.8%
  • Linolzuur: 57.8%
  • Alfa-linoleenzuur: 13.5%
  • Overige vetzuren: 4.3%
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van hazelnootolieDe geneeskracht van hazelnootolieDe hazelnoot komt als één van de weinige noten oorspronkelijk uit Europa. Vrijwel alle andere nootsoorten komen elders u…
De geneeskracht van knolselderijDe geneeskracht van knolselderijKnolselderij kan gegeten worden als alternatief voor aardappels. De knol is veel voedzamer dan aardappels. Knolselderij…
De geneeskracht van Amerikaans glidkruidAmerikaans glidkruid is inheems in het oosten van Noord-Amerika. Hij groeit vaak op drassige bodem, bijvoorbeeld bij moe…
Walnoten zijn heel voedzaam en gezondWalnoten zijn heel voedzaam en gezondWalnoten zijn ontzettend gezond. Eigenlijk, zouden ze tot je dagelijkse kost moeten behoren want ze bevatten gezonde vet…

De geneeskracht van zonnebloemolieDe geneeskracht van zonnebloemolieDe Latijnse naam voor zonnebloempitten is Helianthus Annuus. Van origine komt de zonnebloem uit Noord- en Midden-Amerika…
De geneeskracht van tarwekiemolieDe geneeskracht van tarwekiemolieDe Latijnse naam voor tarwekiemen is Triticum Vulgare. Tarwe komt van origine uit Centraal Azië. Tegenwoordig wordt dit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: Brian Peskin: het vezwegen verhaal van kanker
  • Boek: Fitt met dem richten Fett, Maria Köllner
  • Walnootolie voorkomt kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23061909
  • Walnootolie geneest darmkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21795022
  • Afbeelding bron 1: Adam Engelhart, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Georg Slickers, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Tineke Dek, 17-03-2016
Ik gebruik 1 eetlepel walnotenolie per dag. is dit echt gezond? Reactie infoteur, 22-03-2016
Het is natuurlijk altijd de vraag waarvoor je het gebruikt en wat je nog meer gebruikt. Maar op zich is het gezond om een eetlepel walnotenolie per dag door een salade te doen. En het is nog lekker ook.

C. de Lijster, 07-10-2015
Hallo,

Uw gegevens betreffende de walnotenolie zijn zeer interessant. Is het ook geschikt voor bijv. een hond?

Bij voorbaat mijn dank,
cor de lijster. Reactie infoteur, 16-02-2016
Nooit geprobeerd. Meestal eten honden op dat wat ze nodig hebben. Als je hond een geschilde walnoot zo opeet uit je hand, zal walnootolie vast goed voor hem zijn.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.