De geneeskracht van walnootolie

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Walnotenolie
- Walnoot als natuurgeneeskundig medicijn
- Tips voor walnootolie in de keuken
- Vetzuren in walnootolie:
Walnotenolie
De Latijnse naam voor de walnotenboom is Nucum Juglandis. Walnoten worden door koude persing gefilterd. Als je walnotenolie om zijn medicinale eigenschappen gebruikt mag het beslist niet geraffineerd zijn of met chemicaliën zijn behandeld. Walnotenolie is één van de weinige oliën waarin zowel basis omega 3 als basis omega 6 in voorkomt. Voor dagelijks gebruik is een eetlepel aan walnoten voldoende voor de basis omega 6 inname maar van omega 3 heb je iets meer nodig. Als je deze olie als supplement wilt gebruiken om aan je omega 3 en 6-vetzuren te komen, is het aan te bevelen het te mengen met lijnzaadolie; dan verkrijg je een olie met precies de juiste verhoudingen. Een eetlepel per dag is dan genoeg voor beide essentiële vetzuren.Walnoot als natuurgeneeskundig medicijn
In de natuurgeneeskunde wordt walnootolie dikwijls ingezet bij doorbloedingsstoornissen en als middel om het hart en de zenuwen aan te sterken. Ook een galverstopping kan ermee behandeld worden. Daarnaast is de walnoot goed bij diverse psychische ziekten. Steeds meer mensen beginnen in te zien dat het grote aantal psychische ziekten waaronder ADHD, psychose en depressie het gevolg is van een voedseltekort; men heeft te weinig essentiële vetzuren en vitaminen uit het B-complex. In de fytotherapie wordt de walnoot aanbevolen bij geheugenstoornissen, concentratieproblemen en Alzheimer.Tips voor walnootolie in de keuken
Walnootolie laat zich in de keuken uitstekend combineren met wortelgroenten. Walnootolie heeft een verfijnde smaak die prima kan
Vetzuren in walnootolie:
- Palmitinezuur: 6.7%
- Stearinezuur: 1.9%
- Oliezuur: 15.8%
- Linolzuur: 57.8%
- Alfa-linoleenzuur: 13.5%
- Overige vetzuren: 4.3%