De geneeskracht van zonnebloemolie

De geneeskracht van zonnebloemolie De Latijnse naam voor zonnebloempitten is Helianthus Annuus. Van origine komt de zonnebloem uit Noord- en Midden-Amerika. Indianen in Mexico noemden de plant van oudsher ´De gezegende plant´. Archeologische bevindingen hebben aangetoond dat 2500 jaar voor Christus de zonnebloem zowel in Mississippi als in Mexico-stad groeide. In 1552 werd de zonnebloem meegenomen uit Noord-Amerika naar Europa. In eerste instantie werd het veel als sierplant verbouwd maar al snel werd het een agrarisch gewas en kwamen de grote zonnebloemvelden op. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Zonnebloemolie / Bron: George Shuklin, Wikimedia Commons (Publiek domein)Zonnebloemolie / Bron: George Shuklin, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Het bereidingsproces

Om zonnebloempittenolie te maken moeten de pitjes is van hun schil worden ontdaan, daarna gemalen en vervolgens moet deze brij koud geperst worden. Zonnebloemolie heeft een lichtgele kleur. Je kunt bakken in zonnebloemolie maar dan gaan er wel vitaminen en waardevolle onverzadigde vetzuren verloren. Verwerkt in een salade komen de gezonde eigenschappen van zonnebloem het best tot zijn recht. Vanwege de lichte nootsmaak is deze olie uitstekend te gebruiken om als basis voor kruidendressing te dienen.

Veel voedingsstoffen

Zonnebloemolie bevat veel vitamine E. Als je twee eetlepels biologische zonnebloemolie zou eten, bijvoorbeeld door het over een salade of in een zelf gemaakte muesli te doen, krijg je genoeg vitamine E binnen volgens de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid of ADH. Verder zit er veel lecithine en betacaroteen in.

Linolzuur en linolzuur

Zonnebloemolie bevat basis omega 6 linolzuur, welke in tegenstelling tot door voedselfabrikanten toegevoegde linolzuur erg gezond is. Verder zitten er weinig verzadigde vetzuren in zonnebloemolie. Het hoge vitamine E-gehalte geeft zonnebloemolie een ontstekingsremmende werking.

Uitwendig gebruik zonnebloemolie

Zonnebloemolie kun je uitstekend gebruiken voor de huid. Het trekt goed in de huid en laat geen vettig olielaagje achter. Deze olie is geschikt voor elke huidtype, maar vooral bij een vettige huid is het zeer aan te bevelen. Je kunt de olie op een washandje doen en je verder met water wassen; dan smeer je het goed uit over de huid.

Olie kauwen

Bron: Asio otus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Asio otus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Je kunt ontgiften met zonnebloemolie volgens een methode die binnen de alternatieve geneeskunde gangbaar is: oil pulling. het is een van de voedingsoorten waarmee het lichaam zich reinigt. Je kunt ermee ´olie kauwen´. Je brengt dan één a twee eetlepels olie in de mond en slikt het niet door. Je houdt het 15 tot 20 minuten binnen en zuigt, spoelt de olie steeds maar weer tussen je tanden door. Als je klaar bent spuug je het uit. Als het goed is zijn er allerlei gifstoffen uit het lichaam onttrokken en zijn de lymfeklieren schoon gemaakt. Zorg ervoor dat je geen druppel doorslikt. Voor deze methode is geen wetenschappelijk bewijs van effectiviteit.

Vetzuren in zonnebloempittenolie:
 • Palmitinezuur: 5.9%
 • Stearinezuur: 4.3%
 • Oliezuur: 20.5%
 • Linolzuur: 62.5%
 • Overige vetzuren: 1.5%
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van purper leverkruidDe geneeskracht van purper leverkruidPurper leverkruid is een vaste plant met magentaroze-paarse bloemen en hij kan anderhalf tot tweeënhalve meter hoog word…
De geneeskracht van hazelaarDe geneeskracht van hazelaarDe hazelaar is een boom of heester die van oorsprong in Europa groeit. Hij is familie van de berk. Deze boom wordt ook g…
De geneeskracht van echt lepelbladDe geneeskracht van echt lepelbladEcht lepelblad komt in Nederland voor maar is zeldzaam geworden. Het is een eetbare, wilde plant en behoort tot de categ…
De geneeskracht van knolselderijDe geneeskracht van knolselderijKnolselderij kan gegeten worden als alternatief voor aardappels. De knol is veel voedzamer dan aardappels. Knolselderij…

De geneeskracht van zwarte komijnolieDe geneeskracht van zwarte komijnolieZwarte komijnolie was het geheim van de farao´s. Het is een geneesmiddel dat veelzijdig ingezet kan worden; het is bewez…
De geneeskracht van walnootolieDe geneeskracht van walnootolieWalnootolie is een versterkende olie voor hart, hersenen en bloedsomloop. De walnootboom stamt oorspronkelijk uit Zuid-…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 3268zauber, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Boek: Brian Peskin: het vezwegen verhaal van kanker
 • Boek: Fitt met dem richten Fett, Maria Köllner
 • Voorkomt huidkanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263051/
 • Oil pulling: http://www.praktijkmakesense.nl/olie-kauwen/
 • Afbeelding bron 1: George Shuklin, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Asio otus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.