De geneeskracht van broccolispruiten of broccolikiemen

De geneeskracht van broccolispruiten of broccolikiemen Broccolispruiten zijn nog gezonder dan broccoli zelf. Broccolispruiten zijn de pas ontkiemde zaadjes van een broccoliplant. In deze kiemen zit een concentratie van gezonde voedingstoffen. Daarnaast zijn broccolispruiten een welkome afwisseling op het gebruikelijke groenteaanbod. Je kunt ze op een boterham met pindakaas of tahin doen, door de salade of je kunt ze gebruiken als voedzame garnering. Het heeft weinig zin om broccolispruiten te koken of door de soep te doen. Groentekiemen leven in feite door terwijl ze verpakt zitten en hun levensenergie kan juist een prachtige bron van energie zijn voor de mens. Als je ze kookt is het snel gedaan met de levensenergie van een broccolispruit. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Geschiedenis broccolispruiten

In de jaren 70 begonnen sommige mensen broccolispruiten te eten als groente. Het eten van de pas ontkiemde zaadjes is dus een vrij recent verhaal. In eerste instantie gebeurde dit alleen in kringen van gezondheidsfreaks. In de 21e eeuw is het eten van ultragezonde groenten het geitenwollensokkenniveau ruimschoots ontstegen. Broccolispruiten zijn supergezond.

Hoe kom je aan broccolikiemen?

Broccolispruiten kun je zelf maken. Er is broccolizaad te koop wat je in het doe-het-zelf-kit kan ontkiemen. Verder zijn brocolispruiten, soms wel broccoli cress genoemd, verkrijgbaar bij sommige biologische winkels en groenteboeren. Daarnaast zijn er poeders en capsules van broccolispruiten verkrijgbaar. Maar in deze capsules zitten geen actieve enzymen meer dus voor de gezondheidswinst is het beter om verse broccolispruitjes te eten.

Kankerbestrijdende stoffen

In 2014 zijn er meer dan 700 wetenschappelijke studies gedaan naar de kankerbestrijdende werking van kruisbloemige groenten zoals broccoli In de spruiten van broccoli zit meer glucorafanine dan in gewone broccoli. In broccolispruiten van vier dagen oud zit 20 maal zoveel glucorafine dan in gewone broccolistronken. Daarom zou deze spruitgroente beter tegen kanker werken dan gewone broccoli. Daarnaast is het wel zo dat gewone broccoli meer andere voedingstoffen heeft dan ontkiemde broccoli; enkel op het gebied van glucorafine is de kleine broccolispruit superieur aan volwassen exemplaren. Glucorafine is een stof die zich door het kauwen omzet in een enzym, myrosinase. Dit enzym is verantwoordelijk voor de aanmaak van sulforafaan, waarvan wetenschappelijk is vast komen te staan dat het kanker bestrijdt. Overigens blijkt uit Amerikaans onderzoek uit 2001 dat men de broccolispruiten goed moet kauwen om het optimale effect van deze kiemgroente te bereiken. Het staat vast dat het een medicinale werkzaamheid heeft bij de volgende kankersoorten:
 • Maagkanker
 • Huidkanker
 • Borstkanker
 • Prostaatkanker
 • Darmkanker
 • Blaaskanker

Enzymen met antioxidantwerking

Behalve dat broccolispruiten kanker bestrijden, is het een aanjager voor enzymen die verantwoordelijk zijn voor fase 2 van een detox(ificatie) of ontgiftingskuur. Deze antioxidantbevorderende werking houdt minimaal 72 uur stand na het eten van broccolispruiten. Dat betekent dat als je na het eten van broccolispruiten, dit twee dagen laten weer doet, de antioxidantwerking voortgezet wordt. Op deze manier kun je met tweemaal broccolispruiten in de week eten de kans op kanker aanmerkelijk verlagen. De antioxidantwerking van de lichaamseigen enzymen is veel sterker dan die van de vitaminen A, C en E, die normaal gesproken als sterke antioxidanten gezien worden.

Minder DNA-schade

Er zijn meerdere manieren waarop broccolispruiten kanker bestrijden. Gifstoffen kunnen tot kanker leiden omdat ze het immuunsysteem belasten en tot ontstekingen op celniveau kunnen leiden. Een andere reden dat broccolispruiten tegen kanker werken is dat ze DNA-schade verminderen, zo bleek uit Amerikaans onderzoek in China waarbij 100 mensen twee weken lang een extract van broccolispruiten dronken. Zij hadden aanzienlijk minder DNA-schade dan een controlegroep die gewoon water dronk.

Ontkiemde broccoli tegen h. pylori

Daarnaast gaat broccoli de kolonisatie van de H. pylori bacterie tegen, zo blijkt uit Japans onderzoek uit 2009. Deze bacterie wordt gerelateerd aan het verschijnen van maagzweren en maagkanker. Hieruit blijkt eveneens dat broccolispruiten een goed middel zijn tegen maagzweren en gastritis, een maagwandontsteking.

Overige geneeskracht

Naast een geneeskrachtige werking tegen kanker zijn broccolikiemen heilzaam bij de volgende ziekten:
Broccolikiemen / Bron: Julie Gibbons, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Broccolikiemen / Bron: Julie Gibbons, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • Hoge bloeddruk
 • Maculadegeneratie of staar
 • COPD
 • Diabetes mellitus type 2

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat broccolispruiten veilig zijn; er zijn geen bijwerkingen gemeld.

Overige groenten met isothiocyanaten

De meest belangrijke groep stoffen met medicinale werking in broccolikiemen zijn isothiocyanaten. Deze hebben een sterke antioxidantwerking die zeer lang aanhoudt. De isothiocyanaten hebben een veel krachtigere werking om vrije radicalen te vangen dan vitamine A, C of E. De werking van deze geneeskrachtige stoffen kunnen dagenlang aanhouden. Om deze stoffen binnen te krijgen hoef je niet enkel broccolikiemen te eten. Ze zitten ook in bloemkool, boerenkool, Chinese kool, groene kool, witte kool, spruitjes, snijbiet, rammenas en radijs.

Eettips broccolikiemen

Broccolikiemen kun je door een salade heen doen. Het is een leuk idee om een soep op te dienen met een plukje broccolikiemen erin. Verder is dit een leuke toevoeging aan een boterham met roomboter, pindakaas of tahin. Soms worden broccolikiemen gebruikt als garnering van een maaltijd. Het is niet slim om broccolikiemen te koken of bakken; dan blijft er weinig van over. Deze groente komt rauw het best tot zijn recht.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde recepten bereiden met broccoliGezonde recepten bereiden met broccoliBroccoli is een zeer gezonde en populaire groente en behoort tot de gezondste groenten. Van broccoli worden de nog geslo…
Afvallen met broccoliAfvallen met broccoliKun je afvallen met broccoli? Broccoli is een hele gezonde groente en afvallen is dan ook niet heel moeilijk wanneer je…
Broccoli in het gerechtBroccoli in het gerechtBroccoli is een van de oudste koolsoorten. Daarnaast is brocci lekker en gezond. Toch zijn er nog genoeg mensen die niet…
Hoe gezond is broccoli?Hoe gezond is broccoli?Valt er wat negatiefs over broccoli te vertellen? Nou ja, mogelijk dat er een bepaalde groep mensen is die broccoli gewo…

De geneeskracht van temoe lawak of Javaanse gemberTemoe lawak is een plant die familie is van de gember. Het komt oorspronkelijk alleen voor op het Indonesische eiland Ja…
Soorten kiemgroentenSoorten kiemgroentenHet eten van kiemgroenten is niet iets van alle tijden. Pas sinds de jaren 70 van de 20e eeuw zijn er enkele gezondheids…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jack3928, Pixabay
 • Tegen H.pylori: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19349290
 • Broccolispruiten veilig: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16965241
 • Goed kauwen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11352861
 • Tegen DNA-schade: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16284385
 • Foto´s losse broccolikiem en kweekbak: http://www.broccolisproutshop.com/seed-sprouter/sprouting-kits/how-to-choose-a-seed-sprouter/
 • Overige foto´s: public domain
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Broccoli_sprouts
 • Afbeelding bron 1: Julie Gibbons, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Reactie

Edward, 24-05-2016
Ik ben colitis ulcerosa patient. (Chronische darmontsteking met super veel bloedingen en pijnen). Werd behandeld met entecort (prednison), tacrolinus en mesavent. Door medicijnfalen werkte deze medicijnen niet meer, dus extreme bloeding, diarree en pijnen weer. Tijdens eten van broccoli werden de bloedingen al bijna nihil. Na overgaan naar de kiemen heb ik totaal geen last meer van bloedingen, diarree en pijnen! Voor mij een vervanger voor mijn medicatie. Je kunt dit rustig naast medicatie gaan toepassen en kijken wat het doet. Voor mij, in mijn geval, en bij iedereen kan het anders werken, heeft het de bloedingen, diarree en pijnen doen stoppen en ben ik nu volledig medicijnvrij! Reactie infoteur, 26-05-2016
Heel goed dat je zelf erachter kwam dat het de medicijnen zijn die de chronische darmontsteking veroorzaken. De medicijnen werkten wel: ze veroorzaakten ontstekingen en bloedingen. Dat zijn werkingen van medicijnen alleen het wordt een bijwerkingen genoemd. Eigenlijk heeft een medicijn geen bijwerkingen, alleen maar werkingen. En de fabrikant kiest uit al die werkingen één werking en noemt de rest bijwerkingen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.