De geneeskracht van temoe lawak of Javaanse gember

Temoe lawak is een plant die familie is van de gember. Het komt oorspronkelijk alleen voor op het Indonesische eiland Java en is inmiddels verspreid naar geheel Indonesië, Maleisië, Thailand, de Filipijnen, China, Barbados, India, Japan, Korea, Suriname, de V.S. en Europa. De plant groeit tot 1500 meter in een tropisch klimaat op op zeeniveau in een subtropisch klimaat. Temoe lawak is een medicinale plant en wordt eveneens gebruikt in de keuken voor het maken van sauzen. In Indonesië wordt de plant soms in een siertuin gekweekt omdat hij aparte rozekleurige bloemen maakt die mooi zijn om te zien. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Cucurmine in temoe lawak

Temoe lawak krijgt een mooie bloem, net zoals gember en kurkuma, waar het familie van is. In de wortel zit onder andere de stof cucurmine, waarom vooral kurkuma bekend staat. In temoe lawak zit percentueel gezien echter meer cucurmine dan in kurkuma. Deze ontstekingsremmende stof kan kanker tegengaan, zo vermoeden wetenschappers.

Naamgeving temoe lawak

De Latijnse naam van temoe lawak is Curcuma zanthorrhiza. In het Nederlands zeggen we ook wel Javaanse gember. Temoe lawak of temulawak is de oorspronkelijke Javaanse naam. In het Nederlands wordt regelmatig de naam temulawak gebruikt. Sommige hanteren nog steeds de oude spelwijze van het Indonesisch: temoe lawak. In Suriname zegt men ´gele gember´ tegen deze plant. Officieel is de Latijnse naam Curcuma zanthorrhiza Roxburgh, vernoemd naar een Engelse geleerde die de medicinale werking van de plant als eerste westerling heeft omschreven. In het Engels wordt false ginger of Java ginger tegen deze wortel gezegd.

Inhoudsstoffen Javaanse gember

Behalve cucurmine zit er etherische olie in Javaanse gember. Andere etherische oliën zijn kamfer, glucoside, lineloöl, geraniol en turmerol. Er zitten vooral sesquiterpenen zoals de natuurlijke oestrogeen xanthorrhizol in. Daarnaast bevat temoe lawak koolhydraten in de vorm van zetmeel en eiwitten. Deze stoffen zorgen ervoor dat temoe lawak ontstekingsremmend is en de lever beschermt. Germacroon, curzerenoon en cinnamaldehyde in Javaanse gember behoren eveneens tot de ontstekingsremmende stoffen. Ook voorkomt het hart- en vaatziekten en is het een diuretisch middel en een laxeermiddel. Omdat het ervoor zorgt dat urinezuur sneller het lichaam verlaat is het een middel dat gewrichtspijnen zoals jicht tegen gaat. Verder wordt het bloed gereinigd door temoe lawak en bevordert deze plant de eetlust.

Supplement of voeding?

Temoe lawak wordt als supplement verkocht maar dit is vrij duur; je kunt net zo goed de wortel toevoegen aan de (rijst)maaltijd. Temoe lawak wordt in Indonesië gebruikt om de rijst geel te kleuren en een lekkere smaak te geven. Begin 2010 kwam er in Indonesië een suikervrije drank op de markt waarin temoe lawak in zit. Verse wortelstokken zijn te prefereren in het gebruik. In Nederland zijn ze ruimschoots verkrijgbaar omdat hier veel Indonesische toko´s zijn.

Traditioneel gebruik temoe lawak

In de traditionele geneeskunde van Indonesië wordt temoe lawak vooral gebruikt om acné tegen te gaan. Verder is dit een middel dat de werking van de nieren bevorderd; er wordt meer urine afgevoerd uit het lichaam. Ook wordt het traditioneel gebruikt om bloedarmoede tegen te gaan, als eetlustbevorderend middel en heeft het bacteriedodende eigenschappen. Daarnaast is het een traditioneel medicijn om kanker te voorkomen. Bovendien is het een sterk antioxidant, daar kwam men door wetenschappelijk onderzoek achter. De antioxidantwerking zorgt ervoor dat ziekten op afstand blijven. In Thailand wordt temoe lawak gebruikt tegen huidontstekingen.

Surinaamse toepassingen temoe lawak

In Suriname wonen veel Javanen en deze hebben temoe lawak meegenomen uit Java. De Javanen koken temoe lawak met gember, honing, kurkuma, kruidnagel en limoensap als medicijn tegen astma, hoest en spijsverteringsaaandoeningen. Thee van temoe lawak wordt gedronken als bloedzuiverend middel. Men gebruikt de thee ook bij buikpijn, galblaasontsteking, hepatitis, een opgeblazen gevoel en stress.

Temoe lawak om aan te sterken

Tijdens de zwangerschap is het niet raadzaam om te veel temoe lawak te drinken aangezien deze plant contracties in de baarmoeder kan opwekken. Na de zwangerschap is temoe lawak door de Javanen vaak gebruikt als middel om aan te sterken. Baby´s met koorts en verminderde eetlust wordt een combinatie van geneeskruiden gegeven waarvan ook Javaanse gember een onderdeel uitmaakt.

Wetenschap en temoe lawak

Hieronder volgen enkele conclusies van onderzoeken die zijn gedaan naar de medicinale werking van temoe lawak.
 • Koreaans onderzoek uit 2008 laat zien dat temoe lawak potentieel een sterk antikankermedicijn is.
 • Taiwanees onderzoek uit 1995 concludeert dat deze plant wijd inzetbaar is tegen leverziekten.
 • Maleis onderzoek uit 2014 wees uit dat de bladeren van temoe lawak tot een extract kan worden verwerkt dat maag- en darmproblemen verzacht.
 • Koreaans onderzoek uit 2007 wees uit dat temoe lawak goed is voor de functie van de macrofagen, die een belangrijke rol spelen in ons immuunsysteem.
 • Zuid-Koreaans onderzoek uit 2007 wees uit dat de kans zeer groot is dat temoe lawak tegen pathogene schimmels ingezet kan worden.
 • Onderzoek uit 2008 toonde aan dat de antibacteriële werking van temoe lawak niet door verhitting wordt verminderd.
 • Japans onderzoek toonde al in 1993 aan dat temoe lawak de functie van de T-cellen stimuleert. Deze cellen zijn belangrijk voor ons immuunsysteem.
 • Onderzoek uit 2006 toonde aan dat temoe lawak een belangrijk middel kan zijn om schimmelovergroei zoals candida te bestrijden.
 • Koreaans onderzoek uit 2005 laat zien dat kankervorming wordt tegengegaan door temoe lawak.
© 2014 - 2023 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden en specerijen: voordelen voor de gezondheidKruiden en specerijen: voordelen voor de gezondheidSinds mensenheugenis worden specerijen en kruiden geassocieerd met exotische oorden als India en China. De aroma's van s…
De geneeskracht van kurkumaDe geneeskracht van kurkumaKurkuma is een heerlijk kruid. Het zit als gedroogd kruid in kerriepoeder. Dit geneeskruid is ook bekend onder de naam g…
Kruidenwijsheid; Kurkuma. Een 'Super' voedingsmiddel/kruidKruidenwijsheid; Kurkuma. Een 'Super' voedingsmiddel/kruidIn de serie van ‘super’ voedingsmiddelen hoort ook zeker ‘Kurkuma’ thuis. Kurkuma is een oker-gelig gekleurd kruid dat o…
De gezondste kruiden en specerijenDe gezondste kruiden en specerijenKruiden en specerijen horen tegenwoordig in iedere keuken thuis. Het verschil tussen kruiden en specerijen is dat kruide…
De geneeskracht van broccolispruiten of broccolikiemenDe geneeskracht van broccolispruiten of broccolikiemenBroccolispruiten zijn nog gezonder dan broccoli zelf. Broccolispruiten zijn de pas ontkiemde zaadjes van een broccolipla…
Bronnen en referenties
 • http://id.wikipedia.org/wiki/Temu_lawak
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Curcuma_zanthorrhiza
 • Boek: Medicinale en rituele planten van Suriname, Tinde van Andel, Sofie Ruysschaert
 • Drank: http://www.thejakartapost.com/news/2009/11/25/%E2%80%98temulawak%E2%80%99-another-wonder-healer.html
 • Koreaans onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18350518
 • Taiwan: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8571920
 • Natuurlijk oestrogeen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19881304
 • 2014, maag- en darmproblemen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24783203
 • Macrofagen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17587672
 • Pathogene schimmels: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17236167
 • Verhitting en antibacteriéle werking: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18810881
 • Tegen candida: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16617064
 • Kanker: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15567173
Reactie

Gloria, 01-07-2015
Tumulawak was in pilvorm verkrijgbaar. Dat is een geconcentreerde dosis. Helaas kan ik die nu niet meer vinden. Heeft iemand een idee waar die nog wel aangeboden wordt. Reactie infoteur, 02-07-2015
Het is nog steeds te verkrijgen. Om allerlei redenen ga ik hier geen link naar een verkoopsite neerzetten. Maar als je het zoekt is het belangrijk om de juiste spelling te hanteren: temoe lawak of temulawak. De eerste schrijfwijze is de oude Indonesische spelling en de huidige Nederlandse spelling. De tweede is de nieuwe Indonesische spelling.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 02-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.