Sanne, 18-04-2016
Vraagje over lijnzaadolie ipv visolie. Is een theelepel genoeg voor kinderen van 4 en 5 en een eetlepel voor volwassenen? Ik gebruik dagelijks ook geweekt lijnzaad, is dit dan voldoende in combinatie met de olie?
Moet je het mengen met een zonnebloemolie of mag het ook alleen lijnzaadolie zijn? Zelf ben ik geen fan van zonnebloemolie. Dus als ik het moet mengen (liefst niet) kan dit dan ook met kokosolie?
Reactie infoteur, 07-09-2016
Ja dat zijn prima verhoudingen. Iets meer is ook niet erg want het lichaam breekt het makkelijk af.
Lijnzaad weken heeft alleen zin om te eten als middel om af te vallen, omdat dan het volume in de darmen toeneemt. Daardoor heb je minder honger. Je kunt wel ongeweekte lijnzaad breken voordat je ze eet. Dan krijg je ook omega 3 vetten binnen.
Mirjam, 06-04-2016
Hoeveel lijnzaadolie per dag kan ik het beste gebruiken? Ik ben 50+.
En als ik het combineer met bijvoorbeeld biologische zonnebloemolie hoeveel moet dan de verhouding zijn?
Mirjam
Reactie infoteur, 07-09-2016
Je kan het best een eetlepel per dag gebruiken. Biologische zonnebloemolie zou ik hooguit gebruiken om kort in te bakken maar kokosolie is veel beter.
Cees, 09-03-2016
Ik gebruik iedere dag een visolie pil van het merk Flindall. Moet ik deze pil links laten liggen?
Ik gooi ook een scheut lijnzaadolie door mij cruesli s'morgens.
Reactie infoteur, 14-03-2016
Wat mij betreft moet je nooit meer visolie kopen. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/117372-visolie-beslist-ongezond.html
Marion, 23-02-2016
Ik neem nu sinds een paar dagen 2 eetlepels lijnzaadolie per dag… maar damn, wat is het vies. Heeft iemand een tip om het 'lekkerder' te maken?!?
Reactie infoteur, 24-03-2016
-Lijnzaadolie door havermout,
-Lijnzaadolie door een groentensmoothie,
-Meng lijnzaadolie met olijfolie voor saladedressing,
-Doe lijnzaadolie door een stamppot,
-Maak een mix van groene kruiden met walnotenolie, olijfolie en lijnzaadolie om een stukje brood in te dopen.
Kimberley Pex, 21-02-2016
Ik zit de hele middag alweer te lezen… over haaruitval, oestrogenen, overgangsklachten, burn out, stress, ontstekingen, depressie, slapeloosheid enz. enz. en kom nu vaak uit op het wondermiddel lijnzaad en lijnzaadolie. Tal van dure medicijnen kwam ik tegen op vele sites, dure therapieën (die heb je voor elke kwaal of ziekte, crimineel, over de rug van 't leed van zieken of mensen met aandoeningen bergen geld verdienen) Zoek en lees, en vind. Door de vele operaties, en t missen van mijn colon, en de vreselijke pijn door de colitis, en de stress, de isolatie, ben ik genoodzaakt te zoeken, en te blijven zoeken. Burnout nu, en dus kapotmoe, haaruitval, nachtmerries(vooral over de vreselijke buikoperaties, tig colonscopieën, tig botte medogenloze artsen met bekrompen tunnelvisie, de wonden, de drains in m'n buik;eerst gespiest zonder verdoving, en nog veel meer gruwelijkheden ) zwalken, zwakte, hartritmestoornissen. Lijnzaadolie dus*** Als ik al ergens vertrouwen in heb, is 't de natuur. Ik blijf vertrouwen op natuurlijk genezen. Internet is een openbaring. Zoek, en je weet meer dan een reguliere arts, en véél betere natuurlijke middelen.
Reactie infoteur, 07-09-2016
Sterkte ermee!
Petronella Toussaint, 01-02-2016
In de alinea 'Dagelijkse behoefte essentiële vetzuren', lees ik dat lijnzaadolie relatief teveel omega 3 bevat en je daarom lijnzaadolie zou moeten mengen met bijv. biologische zonnebloemolie.
1. Wat is de ideale verhouding hierin?
2. Als je zo'n ideaal mengsel van een eetlepel per dag zou innemen, is het dan beter de visolietabletten niet meer te nemen?
Reactie infoteur, 09-02-2016
Dit zou Brian Peskin waarschijnlijk zeggen. Ik gebruik zijn visie omdat er weinig andere betrouwbare visies zijn hieromtrent. Dat heeft te maken met het omega-6-verhaal waarvan velen denken dat we er teveel van eten. Ik leg het even uit: we eten teveel gedegeneerde of afgeleide omega-6 in combinatie met transvetten. Wat mensen nodig hebben is de pure omega-6 uit pure oliën welke anno 2016 nog niet in se supermarkt te koop zijn (in supermarkt staan transvetoliën).
Praktisch: als je gelijke hoeveelheden zonnebloemolie vermengt met lijnzaadolie, ontstaat de juiste verhouding 1:1 tot 2:1 omega-6/omega-3. Hiervan kun je een eetlepel nemen,
En, nee, Brian Peskin houdt niet van visolie. ¨Jakkie!´ zegt hij bij het horen van dit woord en ik trouwens ook: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/117372-visolie-beslist-ongezond.html
Johan Reitsema, 09-07-2015
Hallo,
Ik ben wel overtuigd van lijnzaad en lijnzaadolie. Mijn dochtertje wordt over een week 4 jaar, maar heeft last van astma. We zijn de afgelopen 5 weken al 3 keer naar het ziekenhuis geweest om haar te benevelen. Ik wil kijken of haar basisweerstand toeneemt om met lijnzaadolie te beginnen/gebroken lijnzaad. Mijn vraag is hoeveel zou ze per dag moeten hebben? Ze weegt even over de 16 kilo.
M.v.g.
Johan
Reactie infoteur, 09-07-2015
Beste Johan,
Hoewel een theelepel per dag geen kwaad kan voor je dochter is er geen verband tussen het verbeteren van astma en lijnzaadolie, behalve dat omega-vetzuren goed zijn voor de opbouw van het lichaam. Zelf zou ik gaan voor perilla-olie omdat dat een betere verhouding van omega vetzuren heeft.
Daarnaast is de appel goed voor de longen. Ook allerlei groenten zijn preventieve en genezende neutraceuticals bij longproblemen zoals broccoli, bieslook en knoflook. Daarover kun je dit artikel lezen: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/145655-de-longen-en-groenten.html
Vriendelijke groet,
Thomas Dijkman
De Haes, 03-06-2015
Wat is het verschil tussen lijnzaadolie en koolzaadolie? Welke olie is de beste voor dagelijks gebruik bij het eten van havermoutpap. Wat zijn de verhoudingen tussen omega 3 en omega 6?
Reactie infoteur, 15-06-2015
Het komt van een andere plant. Een eetlepel lijnzaadolie is het best van deze twee.
Bastaens Max, 19-01-2015
Is lijnzaadolie ook goed voor de darmen, en een vlotte stoelgang?
Reactie infoteur, 03-05-2015
Ja, enigszins. Toch werkt geweekt lijnzaad beter.
M. Y., 01-12-2014
"Lijnzaadolie is de enige olie die meer basis omega 3 vetzuren bevat dan basis omega 6 vetzuren. In tegenstelling tot wat mensen denken is vis geen uitmuntende bron van omega 3 vetzuren; in lijnzaadolie zit 20 keer zoveel omega 3 vetzuren als in makreel."
Tot hier akkoord, maar je vergeet er wel bij te zetten dat plantaardige olieën geen EPA of DHA bevatten maar wel ALA (alfalinoleenzuur) dat eerst nog omgezet moet worden in het menselijk lichaam tot EPA en DHA!
Een citaat uit Wikipedia met wetenschappelijke referenties erbij:
"Het delta-6-desaturase-enzym reguleert zowel de omzetting van alfa-linoleenzuur in EPA als van EPA in DHA. Naar schatting kan het lichaam ongeveer 8% van het alfa-linoleenzuur omzetten in eicosapentaeenzuur (EPA) en een percentage van ongeveer 3,8% in docosahexaeenzuur (DHA) [1] Bij vrouwen is de omzetting overigens efficiënter, in een Brits onderzoek werden percentages van resp. 21 en 9 % gerapporteerd.[2] Het delta-6-desaturase enzym werkt derhalve bij de meeste mensen afdoende efficiënt indien wordt voldaan aan 2 voorwaarden: 1: er moet een voldoende inname van omega 3 in de voeding zitten (plm 3 gram Alfa-linoleenzuur per dag) 2: de verhouding tussen inname van omega 6 (linolzuur) en omega 3 (Alfa-linoleenzuur) moet in balans zijn, in het algemeen zit in westerse voeding te veel Linolzuur en te weinig Alfa-linoleenzuur. Een goede verhouding tussen Linolzuur en Alfa-linoleenzuur is ongeveer 3 : 1.[2][3].
http://nl.wikipedia.org/wiki/Essenti%C3%ABle_vetzuren
Vervolgens zeg jij: "Visolietabletten dienen helemaal vermeden te worden omdat hier geen basis omega 3 in zit maar een afgeleide daarvan. Het is jammer dat deze ook omega 3 vetten heten want door deze taalverwarring lijkt het net of visolie-omega 3 gezond is; deze afgeleide zijn echter beslist niet gezond te noemen."
Met vriendelijke groeten!
Reactie infoteur, 03-05-2015
Ik snap je punt niet helemaal. In ieder geval is het misschien goed om te weten dat essentiële oliën van dierlijke bron in het lichaam totaal worden afgebroken om uit de bouwstenen daarvan worden gebruikt om de benodigde omega vetzuren voor net menselijk lichaam op te bouwen. Er is geen verschil hierin tussen plantaardige en dierlijke essentieële vetzuren. Het lichaam brengt zelf de balans aan. Wel kan een teveell aan afgeleide essentiéle vetzuren, zoals uit visolie, ertoe leiden dat het lichaam ´dan maar´ deze vetzuren gaat gebruiken, waardoor allerlei celeigenschappen verminderd worden. De afgeleide omega vetzuren in de celwand kunnen namelijk geen zuurstof transporteren naar de kern van de cel. Een zuurstoftekort van een lichaamscel kan leiden tot kanker. Zie hiervoor het boek van Brian Peskin´ Het verzwegen verhaal over kanker´,m waarion honderden wetenschappelijke onderzoeken worden geraadpleegd.
Voor meer info over visolie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/117372-visolie-beslist-ongezond.html
C. Ooms, 14-10-2014
Mij is gisteren verteld dat lijnzaad en lijnzaad olie niet goed is voor het menselijk lichaam, ik gebruik lijnzaad olie voor de stoelgang, ook gewoon lijnzaad gebruik ik.Wat is nu waar?
Reactie infoteur, 22-10-2014
Lijnzaad is wel goed, maar je moet weten hoe je het moet gebruiken. Mede door deze vraag heb ik een nieuw artikel erover geschreven: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/143389-lijnzaad-als-medicijn.html
Martine, 11-08-2014
Maar wat is nou het verschil tussen lijnzaad en lijnzaadolie qua voedingsstoffen en werking?
Reactie infoteur, 17-08-2014
De olie is iets rijker aan omega 3. De voedingsstoffen uit de olie worden sneller opgenomen. Lijnzaad is moeilijk te verteren; je kunt beter gebroken lijnzaad eten voor de voedingsstoffen. Heel lijnzaad zelf kun je weken en gebruiken als middel om sneller vol te zitten, wat handig is als je een afslankdieet doet.
Olaf Siemerink, 28-06-2014
Wat een hoop ongefundeerde flauwekul. Die 'ontdekking van Otto Warburg' dat kanker wordt veroorzaakt door een zuurstoftekort is gewoonweg niet waar. Overigens zijn de claims van Otto Warburg over het veroorzaken van kanker inmiddels ook weerlegd (blijkt een gevolg te zijn en geen oorzaak). Ook Johanna Budwig's 'anti-kankerdieet' heeft geen enkel ondersteunend bewijs en toch worden haar ideeën hier genoemd zonder enige vorm van terughoudendheid. Zomaar wat dingen roepen zonder dat daar adequaat bewijs voor is vind ik eerlijk gezegd ronduit misleidend en daarmee schandalig.
Reactie infoteur, 29-06-2014
Jammer dat je de kans niet aangrijpt om je bewering dat de ontdekking van Warburg ongegrond is met wetenschappelijk bewijs te staven. Er is namelijk erg veel wetenschappelijk bewijs dat deze stelling 100% klopt. Sterker nog: elke dag komt er meer bewijs.
Wat Budwig betreft: haar dieet is inderdaad wereldberoemd maar ik heb hier haar genoemd als biochemicus. Dat jij reclame (of anti-reclame) maakt voor haar dieet is wat dit artikel betreft off-topic.
Je eindigt je reactie met ongefundeerde oordelen waar niemand iets aan heeft. Ook jijzelf niet.
Thomas Dijkman
Tanya, 13-04-2014
Ik heb mij laten vertellen dat je als vrouw op oudere leeftijd niet meer goed de plantaardige omega 3 vetzuren opneemt, kan je mij hier iets meer over vertellen?
Reactie infoteur, 22-04-2014
Volgens mij klopt dat niet. Plantaardige vetzuren kun je gewoon goed opnemen, ook op oudere leeftijd. Het is wel zo dat te veel suiker, witmeelproducten en medicijngebruik de opname van voedinmgsstoffen in het algemeen verslechterd.
Kimberley Pex, 31-01-2014
SLAPEN! Je kunt er goed van slapen. Gebruik nu n paar weken lijnzaadolie, 'n eierdopje per dag -is trouwens nu ook gewoon bij 't Kruidvat te koop! Het komt goed in de wereld- en ik ben n stuk rustiger (na al die traumatische operaties) Ik merk als ik 't 's avonds neem, dat ik dan goed slaap. Dát is lang geleden. Dit is 'n verademing.
Reactie infoteur, 31-01-2014
Slaapbevorderend en rustgevend zijn inderdaad twee eigenschappen van lijnzaadolie. Bedankt voor het delen van dit inzicht!
Kimberley Pex, 25-12-2013
Na heel veel te hebben gelezen over de ontzettende positieve invloed van Omega 3, valt de puzzel nu ineen. Ik wist niet dat 'n omega 3 tekort zo veel ziektes kon veroorzaken. Zowel geestelijk als lichamelijk. Geweldig, wat de natuur ons bied.
Reactie infoteur, 26-12-2013
:-)