De geneeskracht van lijnzaadolie

Lijnzaadolie behoort tot de oudste cultuurplanten van de mensheid. De eerste sporen dat de mens lijnzaad gebruikte stammen uit 7000 voor Christus. Lijnzaad wordt verbouwd voor de winning van de zaden. Deze wordt los verkocht maar er kan eveneens lijnzaadolie van gemaakt worden. Het wordt in Europa vooral in Duitsland verbouwd en verder in de V.S., Canada, Latijns Amerika en Azië. De Latijnse naam voor lijnzaad is linum usitatissimum. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Lijnzaadolie / Bron: SPBer, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Lijnzaadolie / Bron: SPBer, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Inhoud:


Korte bewaartijd

Als je lijnzaadolie als natuurmedicijn wilt gebruiken moet altijd biologische oliën gebruiken. Voor alle medicinale aanwendingen van plantaardige producten geldt dat enkel biologische producten in aanmerking komen. Lijnzaadolie dient van koude persing te komen en moet je koel en donker bewaren. Oude, ranzig geworden lijnzaadolie moet je niet meer gebruiken. Lijnzaadolie begint snel te oxideren. Al vier weken na het openen kan lijnzaadolie ranzig geworden zijn.

Tegen diverse ziekten

Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat lijnzaadolie niet alleen preventief goed is maar ook reparerend kan optreden in ziekten die te maken hebben met verstoorde stofwisseling, stress en negatieve omgevingsinvloeden. Steeds meer artsen en natuurgeneeskundigen prijzen de geneeskrachtige kwaliteit van lijnzaadolie aan. Deze olie is heilzaam gebleken bij allergieën, aderverkalking, hoge bloeddruk, diabetes, kanker, en mensen met psychische problemen zoals depressies. Verder werkt het positief op de hartkringloop.

Omega 3 kampioen

Lijnzaadolie is de enige olie die meer basis omega 3 vetzuren bevat dan basis omega 6 vetzuren. In tegenstelling tot wat mensen denken is vis geen uitmuntende bron van omega 3 vetzuren; in lijnzaadolie zit 20 keer zoveel omega 3 vetzuren als in makreel. Visolietabletten dienen helemaal vermeden te worden omdat hier geen basis omega 3 in zit maar een afgeleide daarvan. Het is jammer dat deze ook omega 3 vetten heten want door deze taalverwarring lijkt het net of visolie-omega 3 gezond is; deze afgeleide zijn echter beslist niet gezond te noemen.

Dagelijkse behoefte essentiële vetzuren

De ideale verhouding basis omega 3 en 6 vetzuren die het lichaam kan hebben is twee delen omega 6 op één deel omega 3. Dat betekent dat lijnzaadolie relatief teveel omega 3 bevat. Dat verschil kun je goed maken door het in een ideale verhouding te mengen met vrijwel elke andere olie, behalve olijfolie. Olijfolie bevat namelijk te weinig basis omega 6 vetzuren. Je kunt bijvoorbeeld lijnzaadolie combineren met biologische zonnebloemolie. Dagelijks een eetlepel van dit mengsel is voldoende om alle essentiële vetzuren binnen te krijgen.

Essentiële vetzuren tegen kanker

De essentiële vetzuren in biologische oliën zijn niet zomaar gezond; ze voorkomen kanker! Dat zit zo: kankercellen ontstaan uit gewone lichaamscellen die een zuurstoftekort hebben, zo ontdekte nobelprijswinnaar Otto Warburg. Deze lichaamscellen hebben teveel transvetten in het celmembraan opgenomen waardoor de cel te weinig zuurstof doorlaat. Basis omega 3 en basis omega 6-vetzuren zijn zuurstofvangers. Wanneer in plaats van transvetten essentiële vetzuren in het celmembraan zitten, is de kans op zuurstoftekort nihil geworden. Otto Warburg deed zijn ontdekkingen na 40 jaar onderzoek en publiceerde zijn bevindingen in 1967. Andere professoren en kankeronderzoekers hebben zijn werk genegeerd, met name omdat onderzoekers kanker in de genen wilden zoeken, iets wat nog steeds niet is gelukt. Brian Peskin legt Otto Warburgs bevindingen vergezeld van wetenschappelijke onderzoeken op een voor iedereen begrijpelijke manier uit in zijn boek: ´Het verzwegen verhaal van kanker´.

Amerikaans centrum voor kankeronderzoek en lijnzaadolie

Het Amerikaanse centrum voor kankeronderzoek heeft een PDF uitgebracht waarin de wetenschappelijke onderzoeken naar lijnzaad en borstkanker worden getoond. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat lijnzaad inderdaad kan helpen en dat wordt toegeschreven aan basis omega 3 of alfalinoleenzuur. Echter, dezelfde PDF begint met te stellen dat het niet wordt aanbevolen om lijnzaad tegen kanker in te nemen. Deze tegenstelling blijft in de PDF onopgehelderd maar wat men bedoelt is dat je niet moet vertrouwen op lijnzaadolie en wel op chemokuur en bestraling. Deze twee laatste behandelmethoden staan er eveneens om bekend kanker te veroorzaken; het zijn ronduit lompe manieren van ´ genezen´. Een groot aantal biochemici en oncologen laten zichzelf niet behandelen met chemokuur en bestraling, mochten ze kanker hebben. Dat is een veelzeggend feit.

Ouderdomsprocessen

De rol die essentiële vetzuren in het lichaam spelen heeft niet alleen een voorkomende en genezende invloed op kanker. Ook ouderdomsprocessen worden ermee tegen gegaan. Overigens kan lijnzaadolie niet elke vorm van kanker genezen; kanker in een eindstadium is vrijwel onomkeerbaar. Brian Peskin schrijft (in een persoonlijke mail) dat middels natuurlijke oliën 99% van de kanker genezen kan worden.

Lijnzaadolie, goed voor geheugen

Omega 3 vetzuren werken positief voor het geheugen. Mensen met een verstoord emotieleven en gevoelsleven zouden heel goed te weinig basis omega 3 vetzuren kunnen binnen krijgen. Daardoor is het innemen van biologische, gezonde vetzuren belangrijk voor Alzheimerpatiënten. In de fytotherapie stelt men dat een beginnende Alzheimer kan worden genezen! Dat terwijl in de reguliere geneeskunde men zegt dat je de loop van je verdere leven medicijnen moet slikken maar het toch alleen maar erger wordt. Er zijn meer ziekten die in de reguliere geneeskunde slechts behandelbaar zijn maar volgens de fytotherapie geneesbaar. Een voorbeeld daarvan is diabetes type 1 en 2.

Lijnzaadolie en diabetes

Lijnzaadolie werkt goed voor diabetespatiënten. Het bloedsuikergehalte stijgt minder snel als men lijnzaadolie door de maaltijd doet, waardoor er minder insuline nodig is. Lijnzaadolie is één van de voedselsoorten die een beginnende diabetes of metabool syndroom kan omkeren. Men kan gewoon van een beginnende diabetes genezen door juist te eten.

Lijnzaadolie verhoogt welbevinden

Lijnzaadoliepers / Bron: Angela M. Arnold, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lijnzaadoliepers / Bron: Angela M. Arnold, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Biochemicus Johanna Budwig heeft in de 20e eeuw al gezegd dat lijnzaadolie het algemeen welbevinden verhoogt. Het helpt goed in een anti-kankerdieet, vooral samen met kwark. Overigens zegt ook Brian Peskin dat het eten van eiwitten goed is tegen kanker terwijl het eten van koolhydraten juist voedsel biedt voor kankercellen. Kankercellen kunnen niks met eiwitten; als je koolhydraten mijdt kunnen kankercellen afsterven. Lijnzaadolie helpt het lichaam zelf te regenereren.

Vetzuren in lijnzaadolie:

  • Palmitinezuur: 5%
  • Stearinezuur: 2.5%
  • Oliezuur: 16%
  • Linolzuur: 15%
  • Alfalinoleenzuur: 61.5%

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lijnzaadolie en zonnebloemolieLijnzaadolie en zonnebloemolieGeef jij lijnzaadolie en zonnebloemolie aan je huisdier? Veel mensen weten niet eens waarom ze het geven, want het zal w…
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…
Hart en omega-3-vetzurenEPA en DHA, de lange keten omega-3-vetzuren uit visolie, gaan hartritmestoornissen waaronder atrium- en ventrikelfibrill…
De geneeskracht van hennepolieHennepolie heeft een ideale verdeling in essentiële vetzuren: ongeveer twee delen basis omega 6 op één deel basis omega…
Bronnen en referenties
  • Boek: Fitt met dem richten Fett, Maria Köllner
  • Boek: Het verzwegen verhaal van kanker, Brian Peskin
  • PDF: AICR in depth issue01: Flax seed and breast cancer
  • Afbeelding bron 1: SPBer, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 2: Angela M. Arnold, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

Sanne, 18-04-2016
Vraagje over lijnzaadolie ipv visolie. Is een theelepel genoeg voor kinderen van 4 en 5 en een eetlepel voor volwassenen? Ik gebruik dagelijks ook geweekt lijnzaad, is dit dan voldoende in combinatie met de olie?
Moet je het mengen met een zonnebloemolie of mag het ook alleen lijnzaadolie zijn? Zelf ben ik geen fan van zonnebloemolie. Dus als ik het moet mengen (liefst niet) kan dit dan ook met kokosolie? Reactie infoteur, 07-09-2016
Ja dat zijn prima verhoudingen. Iets meer is ook niet erg want het lichaam breekt het makkelijk af.

Lijnzaad weken heeft alleen zin om te eten als middel om af te vallen, omdat dan het volume in de darmen toeneemt. Daardoor heb je minder honger. Je kunt wel ongeweekte lijnzaad breken voordat je ze eet. Dan krijg je ook omega 3 vetten binnen.

Mirjam, 06-04-2016
Hoeveel lijnzaadolie per dag kan ik het beste gebruiken? Ik ben 50+.
En als ik het combineer met bijvoorbeeld biologische zonnebloemolie hoeveel moet dan de verhouding zijn?
Mirjam Reactie infoteur, 07-09-2016
Je kan het best een eetlepel per dag gebruiken. Biologische zonnebloemolie zou ik hooguit gebruiken om kort in te bakken maar kokosolie is veel beter.

Cees, 09-03-2016
Ik gebruik iedere dag een visolie pil van het merk Flindall. Moet ik deze pil links laten liggen?
Ik gooi ook een scheut lijnzaadolie door mij cruesli s'morgens. Reactie infoteur, 14-03-2016
Wat mij betreft moet je nooit meer visolie kopen. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/117372-visolie-beslist-ongezond.html

Marion, 23-02-2016
Ik neem nu sinds een paar dagen 2 eetlepels lijnzaadolie per dag… maar damn, wat is het vies. Heeft iemand een tip om het 'lekkerder' te maken?!? Reactie infoteur, 24-03-2016
-Lijnzaadolie door havermout,
-Lijnzaadolie door een groentensmoothie,
-Meng lijnzaadolie met olijfolie voor saladedressing,
-Doe lijnzaadolie door een stamppot,
-Maak een mix van groene kruiden met walnotenolie, olijfolie en lijnzaadolie om een stukje brood in te dopen.

Kimberley Pex, 21-02-2016
Ik zit de hele middag alweer te lezen… over haaruitval, oestrogenen, overgangsklachten, burn out, stress, ontstekingen, depressie, slapeloosheid enz. enz. en kom nu vaak uit op het wondermiddel lijnzaad en lijnzaadolie. Tal van dure medicijnen kwam ik tegen op vele sites, dure therapieën (die heb je voor elke kwaal of ziekte, crimineel, over de rug van 't leed van zieken of mensen met aandoeningen bergen geld verdienen) Zoek en lees, en vind. Door de vele operaties, en t missen van mijn colon, en de vreselijke pijn door de colitis, en de stress, de isolatie, ben ik genoodzaakt te zoeken, en te blijven zoeken. Burnout nu, en dus kapotmoe, haaruitval, nachtmerries(vooral over de vreselijke buikoperaties, tig colonscopieën, tig botte medogenloze artsen met bekrompen tunnelvisie, de wonden, de drains in m'n buik;eerst gespiest zonder verdoving, en nog veel meer gruwelijkheden ) zwalken, zwakte, hartritmestoornissen. Lijnzaadolie dus*** Als ik al ergens vertrouwen in heb, is 't de natuur. Ik blijf vertrouwen op natuurlijk genezen. Internet is een openbaring. Zoek, en je weet meer dan een reguliere arts, en véél betere natuurlijke middelen. Reactie infoteur, 07-09-2016
Sterkte ermee!

Petronella Toussaint, 01-02-2016
In de alinea 'Dagelijkse behoefte essentiële vetzuren', lees ik dat lijnzaadolie relatief teveel omega 3 bevat en je daarom lijnzaadolie zou moeten mengen met bijv. biologische zonnebloemolie.
1. Wat is de ideale verhouding hierin?
2. Als je zo'n ideaal mengsel van een eetlepel per dag zou innemen, is het dan beter de visolietabletten niet meer te nemen? Reactie infoteur, 09-02-2016
Dit zou Brian Peskin waarschijnlijk zeggen. Ik gebruik zijn visie omdat er weinig andere betrouwbare visies zijn hieromtrent. Dat heeft te maken met het omega-6-verhaal waarvan velen denken dat we er teveel van eten. Ik leg het even uit: we eten teveel gedegeneerde of afgeleide omega-6 in combinatie met transvetten. Wat mensen nodig hebben is de pure omega-6 uit pure oliën welke anno 2016 nog niet in se supermarkt te koop zijn (in supermarkt staan transvetoliën).

Praktisch: als je gelijke hoeveelheden zonnebloemolie vermengt met lijnzaadolie, ontstaat de juiste verhouding 1:1 tot 2:1 omega-6/omega-3. Hiervan kun je een eetlepel nemen,

En, nee, Brian Peskin houdt niet van visolie. ¨Jakkie!´ zegt hij bij het horen van dit woord en ik trouwens ook: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/117372-visolie-beslist-ongezond.html

Johan Reitsema, 09-07-2015
Hallo,
Ik ben wel overtuigd van lijnzaad en lijnzaadolie. Mijn dochtertje wordt over een week 4 jaar, maar heeft last van astma. We zijn de afgelopen 5 weken al 3 keer naar het ziekenhuis geweest om haar te benevelen. Ik wil kijken of haar basisweerstand toeneemt om met lijnzaadolie te beginnen/gebroken lijnzaad. Mijn vraag is hoeveel zou ze per dag moeten hebben? Ze weegt even over de 16 kilo.

M.v.g.

Johan Reactie infoteur, 09-07-2015
Beste Johan,

Hoewel een theelepel per dag geen kwaad kan voor je dochter is er geen verband tussen het verbeteren van astma en lijnzaadolie, behalve dat omega-vetzuren goed zijn voor de opbouw van het lichaam. Zelf zou ik gaan voor perilla-olie omdat dat een betere verhouding van omega vetzuren heeft.

Daarnaast is de appel goed voor de longen. Ook allerlei groenten zijn preventieve en genezende neutraceuticals bij longproblemen zoals broccoli, bieslook en knoflook. Daarover kun je dit artikel lezen: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/145655-de-longen-en-groenten.html

Vriendelijke groet,
Thomas Dijkman

De Haes, 03-06-2015
Wat is het verschil tussen lijnzaadolie en koolzaadolie? Welke olie is de beste voor dagelijks gebruik bij het eten van havermoutpap. Wat zijn de verhoudingen tussen omega 3 en omega 6? Reactie infoteur, 15-06-2015
Het komt van een andere plant. Een eetlepel lijnzaadolie is het best van deze twee.

Bastaens Max, 19-01-2015
Is lijnzaadolie ook goed voor de darmen, en een vlotte stoelgang? Reactie infoteur, 03-05-2015
Ja, enigszins. Toch werkt geweekt lijnzaad beter.

M. Y., 01-12-2014
"Lijnzaadolie is de enige olie die meer basis omega 3 vetzuren bevat dan basis omega 6 vetzuren. In tegenstelling tot wat mensen denken is vis geen uitmuntende bron van omega 3 vetzuren; in lijnzaadolie zit 20 keer zoveel omega 3 vetzuren als in makreel."

Tot hier akkoord, maar je vergeet er wel bij te zetten dat plantaardige olieën geen EPA of DHA bevatten maar wel ALA (alfalinoleenzuur) dat eerst nog omgezet moet worden in het menselijk lichaam tot EPA en DHA!

Een citaat uit Wikipedia met wetenschappelijke referenties erbij:
"Het delta-6-desaturase-enzym reguleert zowel de omzetting van alfa-linoleenzuur in EPA als van EPA in DHA. Naar schatting kan het lichaam ongeveer 8% van het alfa-linoleenzuur omzetten in eicosapentaeenzuur (EPA) en een percentage van ongeveer 3,8% in docosahexaeenzuur (DHA) [1] Bij vrouwen is de omzetting overigens efficiënter, in een Brits onderzoek werden percentages van resp. 21 en 9 % gerapporteerd.[2] Het delta-6-desaturase enzym werkt derhalve bij de meeste mensen afdoende efficiënt indien wordt voldaan aan 2 voorwaarden: 1: er moet een voldoende inname van omega 3 in de voeding zitten (plm 3 gram Alfa-linoleenzuur per dag) 2: de verhouding tussen inname van omega 6 (linolzuur) en omega 3 (Alfa-linoleenzuur) moet in balans zijn, in het algemeen zit in westerse voeding te veel Linolzuur en te weinig Alfa-linoleenzuur. Een goede verhouding tussen Linolzuur en Alfa-linoleenzuur is ongeveer 3 : 1.[2][3].

http://nl.wikipedia.org/wiki/Essenti%C3%ABle_vetzuren

Vervolgens zeg jij: "Visolietabletten dienen helemaal vermeden te worden omdat hier geen basis omega 3 in zit maar een afgeleide daarvan. Het is jammer dat deze ook omega 3 vetten heten want door deze taalverwarring lijkt het net of visolie-omega 3 gezond is; deze afgeleide zijn echter beslist niet gezond te noemen."

Met vriendelijke groeten! Reactie infoteur, 03-05-2015
Ik snap je punt niet helemaal. In ieder geval is het misschien goed om te weten dat essentiële oliën van dierlijke bron in het lichaam totaal worden afgebroken om uit de bouwstenen daarvan worden gebruikt om de benodigde omega vetzuren voor net menselijk lichaam op te bouwen. Er is geen verschil hierin tussen plantaardige en dierlijke essentieële vetzuren. Het lichaam brengt zelf de balans aan. Wel kan een teveell aan afgeleide essentiéle vetzuren, zoals uit visolie, ertoe leiden dat het lichaam ´dan maar´ deze vetzuren gaat gebruiken, waardoor allerlei celeigenschappen verminderd worden. De afgeleide omega vetzuren in de celwand kunnen namelijk geen zuurstof transporteren naar de kern van de cel. Een zuurstoftekort van een lichaamscel kan leiden tot kanker. Zie hiervoor het boek van Brian Peskin´ Het verzwegen verhaal over kanker´,m waarion honderden wetenschappelijke onderzoeken worden geraadpleegd.

Voor meer info over visolie: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/117372-visolie-beslist-ongezond.html

C. Ooms, 14-10-2014
Mij is gisteren verteld dat lijnzaad en lijnzaad olie niet goed is voor het menselijk lichaam, ik gebruik lijnzaad olie voor de stoelgang, ook gewoon lijnzaad gebruik ik.Wat is nu waar? Reactie infoteur, 22-10-2014
Lijnzaad is wel goed, maar je moet weten hoe je het moet gebruiken. Mede door deze vraag heb ik een nieuw artikel erover geschreven: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/143389-lijnzaad-als-medicijn.html

Martine, 11-08-2014
Maar wat is nou het verschil tussen lijnzaad en lijnzaadolie qua voedingsstoffen en werking? Reactie infoteur, 17-08-2014
De olie is iets rijker aan omega 3. De voedingsstoffen uit de olie worden sneller opgenomen. Lijnzaad is moeilijk te verteren; je kunt beter gebroken lijnzaad eten voor de voedingsstoffen. Heel lijnzaad zelf kun je weken en gebruiken als middel om sneller vol te zitten, wat handig is als je een afslankdieet doet.

Olaf Siemerink, 28-06-2014
Wat een hoop ongefundeerde flauwekul. Die 'ontdekking van Otto Warburg' dat kanker wordt veroorzaakt door een zuurstoftekort is gewoonweg niet waar. Overigens zijn de claims van Otto Warburg over het veroorzaken van kanker inmiddels ook weerlegd (blijkt een gevolg te zijn en geen oorzaak). Ook Johanna Budwig's 'anti-kankerdieet' heeft geen enkel ondersteunend bewijs en toch worden haar ideeën hier genoemd zonder enige vorm van terughoudendheid. Zomaar wat dingen roepen zonder dat daar adequaat bewijs voor is vind ik eerlijk gezegd ronduit misleidend en daarmee schandalig. Reactie infoteur, 29-06-2014
Jammer dat je de kans niet aangrijpt om je bewering dat de ontdekking van Warburg ongegrond is met wetenschappelijk bewijs te staven. Er is namelijk erg veel wetenschappelijk bewijs dat deze stelling 100% klopt. Sterker nog: elke dag komt er meer bewijs.

Wat Budwig betreft: haar dieet is inderdaad wereldberoemd maar ik heb hier haar genoemd als biochemicus. Dat jij reclame (of anti-reclame) maakt voor haar dieet is wat dit artikel betreft off-topic.

Je eindigt je reactie met ongefundeerde oordelen waar niemand iets aan heeft. Ook jijzelf niet.
Thomas Dijkman

Tanya, 13-04-2014
Ik heb mij laten vertellen dat je als vrouw op oudere leeftijd niet meer goed de plantaardige omega 3 vetzuren opneemt, kan je mij hier iets meer over vertellen? Reactie infoteur, 22-04-2014
Volgens mij klopt dat niet. Plantaardige vetzuren kun je gewoon goed opnemen, ook op oudere leeftijd. Het is wel zo dat te veel suiker, witmeelproducten en medicijngebruik de opname van voedinmgsstoffen in het algemeen verslechterd.

Kimberley Pex, 31-01-2014
SLAPEN! Je kunt er goed van slapen. Gebruik nu n paar weken lijnzaadolie, 'n eierdopje per dag -is trouwens nu ook gewoon bij 't Kruidvat te koop! Het komt goed in de wereld- en ik ben n stuk rustiger (na al die traumatische operaties) Ik merk als ik 't 's avonds neem, dat ik dan goed slaap. Dát is lang geleden. Dit is 'n verademing. Reactie infoteur, 31-01-2014
Slaapbevorderend en rustgevend zijn inderdaad twee eigenschappen van lijnzaadolie. Bedankt voor het delen van dit inzicht!

Kimberley Pex, 25-12-2013
Na heel veel te hebben gelezen over de ontzettende positieve invloed van Omega 3, valt de puzzel nu ineen. Ik wist niet dat 'n omega 3 tekort zo veel ziektes kon veroorzaken. Zowel geestelijk als lichamelijk. Geweldig, wat de natuur ons bied. Reactie infoteur, 26-12-2013
:-)

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 23-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.