InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Hart en omega-3-vetzuren

Hart en omega-3-vetzuren

EPA en DHA, de lange keten omega-3-vetzuren uit visolie, gaan hartritmestoornissen waaronder atrium- en ventrikelfibrilleren tegen, ze verbeteren de hartslag en verlagen de kans op plotse hartdood. Dit is wetenschappelijk aangetoond aan de hand van studies met patiënten, in-vitro studies en dieronderzoek. De omega-3-index is het gehalte omega-3-vetzuren (ten opzichte van het totale vetzuurgehalte) in membraanfosfolipiden van rode bloedcellen. Een lage omega-3-index is geassocieerd met een hoge kans op (fataal) ventrikelfibrilleren tijdens de acute (ischemische) fase van een hartinfarct. Onder Japanners, die een hoge inname van EPA en DHA hebben (en een omega-3-index van circa 11 %), komt plotse hartdood twintig keer minder vaak voor dan onder Europeanen (die een omega-3-index hebben van circa 4 %).

In de GISSI-Prevenzionestudie zorgde aanvulling met 1 gram EPA / DHA per dag voor verlaging van de kans op plotse hartdood na een hartinfarct met 45%. 23 bij patiënten die een bypassoperatie ondergingen, verminderde de kans op ritmestoornissen met 54% door het gebruik van visolie (2 gram EPA / DHA per dag gedurende minimaal vijf dagen voorafgaande aan de operatie). Dat omega-3-vetzuren een gunstige invloed hebben op het hartritme heeft onder meer te maken met beïnvloeding van het elektrolytentransport langs de celmembraan van hartspiercellen met een verminderde prikkelbaarheid tot gevolg.

Na een hartinfarct

In een diermodel voor chronisch hartfalen is aangetoond dat aanvulling met omega-3-vetzuren veranderingen van de linker hartboezem (vergroting, fibrose en prikkelgeleidingsstoornissen) tegengaat. Elektro-fysiologisch onderzoek bij gezonde proefpersonen, die minimaal een maand dagelijks 6 gram visolie innamen, laat zien dat omega-3-vetzuren het hart minder gevoelig maken voor atriumfibrilleren. Epidemiologisch onderzoek suggereert dat mensen in het eerste jaar na een hartinfarct minder kans hebben op atriumfibrilleren of overlijden als ze supplementen met omega-3-vetzuren gebruiken. Een dagdosis EPA / DHA tot 3 gram is veilig voor de meeste mensen.

Omega-3-tekorten?

Natuurlijk heeft niet iedereen een tekort aan omega-3-vetzuren. Mensen die geen tekorten hebben moeten dan ook niet geforceerd meer vetten of voedingssupplementen gaan gebruiken. Of je tekorten heb, is niet altijd goed te weten. Mogelijk fysieke tekens van vetzuurdeficiëntie zijn overdreven dorst, veel urineren, droge bobbeltjes op de huid ('folliculaire keratosis'), ruwe huid en bros haar, hoofdroos, zachte en broze nagels.

Plantaardige omega-3-vetzuren: lijnzaad, walnoten, postelein

Naast het gebruik van vette vis is het ook mogelijk om omega-3-vetzuren via plantaardige voeding binnen te krijgen. Lijnzaad, donkere bladgroenten (vooral postelein, waterkers, spinazie en zeewier), maar ook noten (vooral walnoten) en peulvruchten bevatten veel omega-3-vetzuren.
  • Postelein / Portulaca oleracea: 100 g bevat 300 tot 400 mg alfa-linoleenzuur (omega-3-vetzuur).
  • Lijnzaad (of vlaszaad) / Linum usitatissimum: is een zeer goede bron voor alfa-linoleenzuur. Het makkelijkste en geconcentreerd is lijnzaadolie. Deze olie is niet geschikt voor verhitting, maar doet het uitstekend in dressings, of als topping bij pasta, rijst of groenten. Je kan lijnzaadolie ook, vlak voor het opdienen, toevoegen aan warme groenten, soepen, sauzen of drankjes.
© 2013 - 2019 Herborist, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het nut van visolie als supplementHet nut van visolie als supplementHet is helemaal in om visolie suplementen te nemen. Maar waar is dat eigenlijk goed voor? Lees hier het hoe en waarom va…
Gezonde vetzuren - Omega 3 & 6 - Goede vettenGoede vetten of gezonde vetzuren, welke zijn dit? Omega 3 & 6. Vis uit koud water bevat de meeste Omega-3 vetzuren. Desk…
Aderverkalking, vetten en voedingAderverkalking, vetten en voedingTriglyceriden zijn vetten die in het lichaam voornamelijk worden gebruikt als energiebron in spierweefsel; ze circuleren…
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…
Visolie en Omega-3 vetzurenVisolie en Omega-3 vetzurenOmega-3 vetzuren of visolie worden in het nieuws dikwijls aangeprezen als essentieel en onmisbaar. Dit blijkt niet ongeg…
Bronnen en referenties
  • Von Schacky C. Omega-3 fatty acids: antiarrhythmic, proarrhythmic or both? Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2008;11:94-99.
  • Saravanan P et al. Cardiovascular eff ects of marine omega-3 fatty acids. Lancet 2010;375:540-550.
  • Reiffel JA et al. Antiarrhythmic effects of omega-3 fatty acids. Am J Cardiol 2006;98[suppl]:50i 60i.
  • Aarsetoy H et al. Low levels of cellular omega-3 increase the risk of ventricular fibrillation during the acute ischaemic phase of a myocardial infarction. Resuscitation 2008;78:258-264.
  • Calo L et al. N-3 Fatty acids for the prevention of atrial fibrillation after coronary artery bypass surgery: a randomized, controlled trial. J Am Coll Cardiol 2005;45:1723-1728.
  • Lau DH et al. Atrial protective effects of n-3 polyunsaturated fatty acids: A long-term study in ovine chronic heart failure. Heart Rhythm. 2011;8(4):575-82.
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/kruiden-a/linum-usitatissimum-lijnzaad
  • https://sites.google.com/site/kruidwis/fytotherapie/bloedvaten

Reageer op het artikel "Hart en omega-3-vetzuren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Herborist
Gepubliceerd: 04-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!