DIM, kankerremmende stoffen in koolsoorten

DIM (3,3’-di-indolylmethaan) is een natuurlijke stof die in het zure milieu van de maag ontstaat uit indol-3-carbinol (I3C), een verbinding uit koolsoorten, radijs en daikon. Met indol-3-carbinol is inmiddels zeer veel experimenteel onderzoek verricht in relatie tot borst- en prostaatkanker. Bij orale inname wordt I3C omgezet in werkzame metabolieten, hoofdzakelijk DIM. DIM is een veelbelovende, natuurlijke indol-verbinding met antimutagene, anticarcinogene en potentiële chemotherapeutische eigenschappen. Momenteel staan er vijf klinische studies gepland met DIM, onder andere bij prostaat- en baarmoederhalskanker.

In de afgelopen tien jaar komt DIM steeds meer in de belangstelling vanwege de niet-toxische kankerremmende eigenschappen. Als chemopreventieve stof stimuleert DIM de ontgifting van carcinogene stoffen uit voeding en milieu. Daarnaast komt uit experimenteel onderzoek naar voren dat DIM de potentie heeft om als chemotherapeutische stof ingezet te worden als onderdeel van de behandeling van kanker, met name van borst-, baarmoederhals- en prostaatkanker. Verschillende klinische studies naar het effect bij prostaat- en baarmoederhalskanker zijn gaande en zullen in de toekomst meer duidelijkheid moeten geven over het nut van DIM.

Kankerremmende werking

Koolsoorten zijn rijk aan glucosinolaten en hun metabolieten, waaronder indolen en isothiocyanaten. Deze verbindingen hebben allen antimutagene- en anticarcinogene eigenschappen. Experimenteel onderzoek heeft aangetoond dat DIM voor normale, gezonde cellen niet giftig is en de groei van kankercellen remt (cytostatisch) en uitzaaiingen kan voorkomen. Het meeste onderzoek is verricht naar borst- en prostaatkankercellen.

DIM is in vitro werkzaam gebleken tegen hormoon-afhankelijke en hormoon-onafhankelijke borst- en prostaatkankercellen. Enerzijds zijn er werkingsmechanismen gevonden die hormoon-afhankelijk zijn (oestrogenen of androgenen), anderzijds zijn er vele kankerremmende mechanismen gevonden die onafhankelijk zijn van de invloed van geslachtshormonen. Onder andere als sterke remmer van NF-kappaB is DIM ook effectief gebleken bij agressieve en moeilijk te behandelen (therapieresistente) kankertypen.
DIM doorbreekt meerdere overlevingsstrategieën van kankercellen, waardoor deze cellen weer vatbaar worden voor geprogrammeerde celdood (apoptose). Van DIM zijn de volgende kankerremmende eigenschappen gevonden:

Preventieve werking

 • stimulering van de uitscheiding carcinogene stoffen
 • verhindering vorming van carcinogene stoffen, inclusief carcinogene metabolieten van oestrogeen
 • anti-androgene werking
 • preventie tumorvorming door Humane Papillomavirus (HPV)
 • cytostatische werking
 • verhindering van celdeling door remming van topo-isomerase II
 • inductie van apoptose (celdood)
 • up-regulatie van interferon-gamma
 • verhindering van angiogenese
 • Chemotherapie-versterkende werking
 • gevoeliger maken van kankercellen voor chemotherapie

DIM wordt verkregen uit indol-3-carbinol, een voedingsstof in kruisbloemige groenten. Vanuit de voeding wordt DIM blijkbaar slecht opgenomen. Wanneer DIM is opgenomen in een matrix van andere voedingsstoffen zoals fosfatidylcholine, dan is de opname beduidend beter.
© 2013 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
De geneeskracht van rode koolDe geneeskracht van rode koolRode kool is een medicijn bij darmkanker en diabetes mellitus. Daarnaast is het goed voor de lever en het hart. Verse ro…
Coleslaw of koolslaColeslaw of koolslaEen wereldberoemd recept uit de Nederlandse keuken: koolsla of coleslaw. De coleslaw lijkt zo’n echt Amerikaanse uitvind…

Gezonde dranken: water, thee en koffieGezonde dranken: water, thee en koffieGezonde dranken. Richtlijnen voor dranken zijn ontwikkeld door drs. Barry Popkin, Lawrence Armstrong, en anderen. Deze r…
Hart en omega-3-vetzurenEPA en DHA, de lange keten omega-3-vetzuren uit visolie, gaan hartritmestoornissen waaronder atrium- en ventrikelfibrill…
Bronnen en referenties
 • http://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=diindolylmethane
 • Sarkar FH, Li Y.Indole-3-carbinol and prostate cancer. J Nutr. 2004 Dec;134(12 Suppl):3493S-3498S.
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.