De geneeskracht van carambola

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Algemene informatie
- Naamgeving carambola
- Voedingswaarde carambola
- Eettips carambola
- Pas op bij nierproblemen
- Carambola in de ayurveda
- Carambola in de unani
Algemene informatie
De carambola wordt gekweekt in Thailand, Israël, de Amerikaanse staat Florida, Brazilië, De Filipijnen, China, Australië, Indonesië en de warmere delen van India. De vrucht wordt zowel voor zijn culinaire kwaliteiten als medicinaal gebruik gekweekt. Hij is verwant aan de Averrhoa bilimbi, die in het Nederlands komkommerboom wordt genoemd vanwege zijn langwerpige vruchten. Overigens heeft dat in Indonesië en Suriname tot een spraakverwarring geleid; hier wordt de carambola blimbing of birambi genoemd.
Naamgeving carambola
De Latijnse naam voor carambola is Averrhoa carambola. Mensen uit voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië kennen de vrucht onder de naam belimbing manis. In Suriname wordt de stervrucht ook wel birambi genoemd, wat verwarrend veel lijkt op brambi, een totaal ander klein en zuur vruchtje. De herkomst van de naam stervrucht is duidelijk als je de vorm ziet; gelijk een pentagram-ster. De naam carambola is niet zo duidelijk. Het zou teruggaan op een Sanskriet woord karambal, maar dat betekent ´rode bal´ en dat heeft niets met de groene stervorm van carambola te maken. De Latijnse naam Averhoa stamt af van Averrhoes, een Arabische filosoof uit de 12e eeuw die met deze naamgeving geëerd wordt. In het Nederlands wordt ook wel sterrenfruit, sterfruit en sterrenvrucht tegen de carambola gezegd.Voedingswaarde carambola
Vitamine C zit het meest in carambola. In 100 gram zit maar liefst 57% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C. Overige vitaminen en mineralen zitten er met ADH-percentages van 3% of lager in. Dat betekent niet dat carambola minder gezond is dan andere vruchten. Het feit dat de andere belangrijke voedingsstoffen er in zitten, ook al is dat met lage percentages, helpt mee aan het totale gezondheidsvoordeel dat carambola biedt. Er zitten veel polyfenolen in carambola zoals quercetine, epocatechine en galluszuur. Deze polyfenolen vergroten het antioxidanteffect van de carambola aanmerkelijk.Eettips carambola
Een stervrucht is te mooi om in een smoothie tot vruchtenpulp te worden gemengd. Uiteraard gebeurt dat wel, vooral op plekken waar de carambola in overvloed verkrijgbaar is. In plaats van citroen wordt in sommige tropische gebieden een plakjes stervrucht ter decoratie op de rand van een cocktailglas gedaan. In België en Nederland is het een dure vrucht. Hij wordt in salades gedaan of gewoon gebruikt om zijn mooie stervorm en decoratief op een bord gelegd. De vrucht zelf kan heel goed zo worden gegeten. Er worden jams en sauzen van gemaakt; het is ook een bijzondere vrucht om te gebruiken bij tempeh-, vis- of kipgerechten.Pas op bij nierproblemen
Carambola en carambolasap zijn niet geschikt voor mensen met nierproblemen aangezien er veel oxaalzuur in zit. Er zijn sporadische, fatale gevallen van het eten van carambola door nierpatiënten. Bij gezonde mensen wordt dit zuur door de nieren eruit gefilterd.Carambola in de ayurveda
De carambola wordt aangewend om een grote verscheidenheid aan medicinale eigenschappen. De vrucht werkt volgens de Indiase Ayurveda samentrekkend voor de ingewanden, verhoogt de galproductie, werkt als versterkend tonicum en werkt verkoelend voor het lichaam. Het is een uitstekende dorstlesser. Het gaat eveneens koortsen tegen. Verder wordt het gegeven bij bloedende aambeien. Ook in de traditionele Chinese geneeskunde wordt carambola gebruikt om koorts tegen te gaan. Het vruchtvlees kan op een wond worden gesmeerd om de wond sneller te