De geneeskracht van carambola

De geneeskracht van carambola De carambola of stervrucht komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en de eilanden in de Pacifische Oceaan of Stille Oceaan. Hij groeit onder hete, tropische omstandigheden aan een immer groenblijvende boom die vijf tot twaalf meter hoog wordt. Bij hoge uitzondering kan de boom 25 meter hoog worden. Hij ziet er in vergelijking met andere vruchten apart uit; hij heeft vijf scherpe hoeken. Als je hem doorsnijdt zie je in de vorm van de dwarsdoorsnede duidelijk een pentagram. Een carambola weegt 70 tot 130 gram per stuk, is tot 15 centimeter lang en 9 centimeter breed. De schil van de vrucht kun je gewoon opeten. Het is een vrucht met een heerlijke, zachte smaak. De carambola kan goed de dorst lessen op een tropisch hete dag. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening carambola / Bron: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening carambola / Bron: Francisco Manuel Blanco (O.S.A.), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Algemene informatie

De carambola wordt gekweekt in Thailand, Israël, de Amerikaanse staat Florida, Brazilië, De Filipijnen, China, Australië, Indonesië en de warmere delen van India. De vrucht wordt zowel voor zijn culinaire kwaliteiten als medicinaal gebruik gekweekt. Hij is verwant aan de Averrhoa bilimbi, die in het Nederlands komkommerboom wordt genoemd vanwege zijn langwerpige vruchten. Overigens heeft dat in Indonesië en Suriname tot een spraakverwarring geleid; hier wordt de carambola blimbing of birambi genoemd.

Bladeren stervruchtboom / Bron: J.M. Garg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bladeren stervruchtboom / Bron: J.M. Garg, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Naamgeving carambola

De Latijnse naam voor carambola is Averrhoa carambola. Mensen uit voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië kennen de vrucht onder de naam belimbing manis. In Suriname wordt de stervrucht ook wel birambi genoemd, wat verwarrend veel lijkt op brambi, een totaal ander klein en zuur vruchtje. De herkomst van de naam stervrucht is duidelijk als je de vorm ziet; gelijk een pentagram-ster. De naam carambola is niet zo duidelijk. Het zou teruggaan op een Sanskriet woord karambal, maar dat betekent ´rode bal´ en dat heeft niets met de groene stervorm van carambola te maken. De Latijnse naam Averhoa stamt af van Averrhoes, een Arabische filosoof uit de 12e eeuw die met deze naamgeving geëerd wordt. In het Nederlands wordt ook wel sterrenfruit, sterfruit en sterrenvrucht tegen de carambola gezegd.

Voedingswaarde carambola

Vitamine C zit het meest in carambola. In 100 gram zit maar liefst 57% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine C. Overige vitaminen en mineralen zitten er met ADH-percentages van 3% of lager in. Dat betekent niet dat carambola minder gezond is dan andere vruchten. Het feit dat de andere belangrijke voedingsstoffen er in zitten, ook al is dat met lage percentages, helpt mee aan het totale gezondheidsvoordeel dat carambola biedt. Er zitten veel polyfenolen in carambola zoals quercetine, epocatechine en galluszuur. Deze polyfenolen vergroten het antioxidanteffect van de carambola aanmerkelijk.

Carambola aan de boom / Bron: Pinay06, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Carambola aan de boom / Bron: Pinay06, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Eettips carambola

Een stervrucht is te mooi om in een smoothie tot vruchtenpulp te worden gemengd. Uiteraard gebeurt dat wel, vooral op plekken waar de carambola in overvloed verkrijgbaar is. In plaats van citroen wordt in sommige tropische gebieden een plakjes stervrucht ter decoratie op de rand van een cocktailglas gedaan. In België en Nederland is het een dure vrucht. Hij wordt in salades gedaan of gewoon gebruikt om zijn mooie stervorm en decoratief op een bord gelegd. De vrucht zelf kan heel goed zo worden gegeten. Er worden jams en sauzen van gemaakt; het is ook een bijzondere vrucht om te gebruiken bij tempeh-, vis- of kipgerechten.

Pas op bij nierproblemen

Carambola en carambolasap zijn niet geschikt voor mensen met nierproblemen aangezien er veel oxaalzuur in zit. Er zijn sporadische, fatale gevallen van het eten van carambola door nierpatiënten. Bij gezonde mensen wordt dit zuur door de nieren eruit gefilterd.

Carambola in de ayurveda

De carambola wordt aangewend om een grote verscheidenheid aan medicinale eigenschappen. De vrucht werkt volgens de Indiase Ayurveda samentrekkend voor de ingewanden, verhoogt de galproductie, werkt als versterkend tonicum en werkt verkoelend voor het lichaam. Het is een uitstekende dorstlesser. Het gaat eveneens koortsen tegen. Verder wordt het gegeven bij bloedende aambeien. Ook in de traditionele Chinese geneeskunde wordt carambola gebruikt om koorts tegen te gaan. Het vruchtvlees kan op een wond worden gesmeerd om de wond sneller te
Doorgesneden carambola / Bron: Hedwig Storch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Doorgesneden carambola / Bron: Hedwig Storch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
doen helen.

Carambola in de unani

In het Midden-Oosten wordt genezen volgens het Unani-systeem, gebaseerd op de kennis van Hippocrates uit het oude Griekenland en de arts Galenus, die tot de antieke Romeinen behoorde. In de Unani is bekend dat carambola diarree stopt en overgeven tegen gaat. Het gaat verder schurft en ingewandswormen tegen. Een aftreksel of thee van de bladeren is eveneens goed bij schurft.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carambola, de ster uit het OostenCarambola, de ster uit het OostenDe carambola is een gele vrucht met een uitzonderlijke vorm, een dwarsdoorsnede van de vrucht heeft een stervorm. De vru…
De geneeskracht van birambi of blimbingDe brambi is een zeer zure vrucht. Deze vrucht ter grootte van een kleine courgette smaakt naar azijn; wat voor veel men…
Tien onbekende fruitsoortenOnze huidige wereld is dusdanig ingedeeld dat we vele tropische vruchten uit allerlei delen van de wereld kunnen kopen.…
De top tien exotische fruitsoortenDe top tien exotische fruitsoortenReizen naar een exotische bestemming gaat niet alleen over zwemmen in de schitterende blauwe wateren of lekker zonnebade…

De geneeskracht van cherimoyaDe geneeskracht van cherimoyaCherimoya is een nieuwkomer in Nederland en België. Het is een tropische vrucht die van oorsprong alleen in Colombia en…
Kokosvet: de gezondheidsvoordelenKokosvet: de gezondheidsvoordelenOp internet zijn verschillende berichtgevingen over kokosvet te vinden. De meningen over kokosvet zijn uiteenlopend, maa…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.