Vitamines: namen, functies en vindplaats

Iedereen kent ze wel: vitamines. In deze tekst vindt u een weergave van de namen, functies, doses, en vindplaatsen van de belangrijkste vitamines

Vitamine A

Vitamine A is ook bekend onder de twee wetenschappelijke namen: retinol en axeroftol. Vitamine A is een hulpstof bij het opbouwen van de opperhuid en slijmvliezen. Verder neemt vitamine A deel aan de vorming van rodopsine, een stof die ervoor zorgt dat je goed kunt zien. Bij opgroeiende kinderen speelt vitamine A een rol bij het groeien. Zeer belangrijke functie is het helpen opbouwen van een goede weerstand. De benodigde dagelijkse dosis vitamine A bedraagt 5000 I.E. voor volwassenen (1 I.E. is 0,3 microgram). De voornaamste vindplaatsen van vitamine A zijn: boter, eierdooier, halvarine, levertraan, margarine, melk en melkproducten, orgaanvlees, vette vis

Provitamine A

Provitamine A is ook bekend onder de wetenschappelijke naam bètacaroteen. De functie van provitamine A is hetzelfde als die van vitamine A. De aanbevolen dagelijkse dosis provitamine A bedraagt 5000 I.E. voor volwassenen (1 I.E. is 0,6 microgram. Provitamine A is vooral te vinden in: abrikozen, bieslook, peterselie, wortelen, tomaten

Vitamine B1

Vitamine B1 is ook bekend onder de volgende twee wetenschappelijke namen: thiamine en aneurine. Vitamine B1 is een bouwsteen. Samen met andere stoffen vormt deze vitamine een enzym, oftewel een stof die processen in het lichaam versnelt. In dit geval wordt dat deel van de stofwisseling versneld dat te maken heeft met de verwerking van polysacchariden. Polysacchariden vormen het grootste deel van onze voeding. (o.a. zetmeel). Daarnaast worden bouwstenen van cellen gevormd onder invloed van deze vitamine. De benodigde dagelijkse dosis vitamien B1 bedraagt 1,7 milligram voor volwassenen. Vitamine B1 komt vooral voor in: aardappelen, gist, bruin brood, eieren, ongeraffineerde graanproducten, grapefruits, groene groenten, melk, noten, orgaanvlees, peulvruchten, pindakaas, volkorenbrood, varkensvlees, zilvervliesrijst

Vitamine B2

Vitamine B2 heeft twee wetenschappelijke namen: riboflavine en lactoflavine. Vitamine B2 is verwant aan vitamine B1. Zo is ook deze vitamine een bouwsteen voor enzymen, die in dit geval de verwerking van eiwitten en vetten versnellen. De benodigde dagelijkse dosis vitamine B2 bedraagt 1,5 tot 2 milligram voor volwassenen. Voedingsmmiddelen waarin vitamine B2 voorkomt zijn: amandelen, gist, eieren, grapefruits, groene groenten, kaas, lever, melk, melkproducten, niertjes, vlees

Vitamine B3

Vitamine B3 heeft twee wetenschappelijke, in dit geval scheikundige, namen: nicotinezuur en nicotinamide. Ook vitamine B3 is een bouwsteen van enzymen. In dit geval versnellen deze enzymen processen die van belang zijn in de energiehuishouding, vooral in de hersenen en zenuwen. Ook bij de vorming van nieuwe huid, slijmvliezen en bepaalde hormonen zoals insuline is vitamine B3 onmisbaar. Vitamine B3 kan door het lichaam zelf worden aangemaakt, bij aanwezigheid van de juiste dierlijke stoffen en vitamine B2. De benodigde dagelijkse dosis vitamine B3 bedraagt 15 tot 20 milligram voor volwassenen. Vitamine B3 is te vinden in: gist, bruin brood, ongeraffineerde graanproducten, koffie, noten, orgaanvlees, paddestoelen, peulvruchten, pindakaas, vis, vlees, volkorenbrood, zilvervliesrijst.

Vitamine B4

De naam die doorgaans gebruikt wordt voor vitamine B4 is choline. Eerst moet gezegd worden dat vitamine B4 geen echte vitamine is. Het lichaam kan er namelijk zelf voldoende van aanmaken. Men spreekt daarom ook wel over een vitamineachtige stof. Vitamine B4 heeft een rol bij de vetverwerking in het lichaam. Ook kalmeert choline de zenuwen. Dat verklaart dat deze vitamine bloeddrukverlagend is. De benodigde dagelijkse dosis vitamine B4 bedraagt zo'n 2 tot 3 gram per dag voor volwassenen. Vitamine B4 vind je in eierdooier en paddestoelen.

Vitamine B5

Er is één wetenschappelijke naam voor vitamine B5: pantotheenzuur. Vitamine B5 is een bouwsteen van enzymen. In dit geval helpen de met vitamine B5 gevormde enzymen bij de opbouw en reparatie van de huid. Daarnaast is vitamine B5 belangrijk bij de vorming van porfyrine, een bouwsteen van rode bloedlichaampjes. De benodigde dagelijkse dosis vitamine B5 bedraagt 4 tot 8 gram per dag voor volwassenen. Vitamine B5 is vooral te vinden in: gist, bruin brood, eierdooier, ongeraffineerde graanproducten, orgaanvlees, peulvruchten, vlees, volkorenbrood.

Vitamine B6

Er zijn twee wetenschappelijke namen voor vitamine B6: pyridoxine en adermine. Vitamine B6 wordt door meer dan vijftig enzymen gebruikt als bouwsteen. Zonder vitamine B6 zouden dus nogal wat functies haperen. De benodigde dagelijkse dosis vitamine B6 voor volwassenen bedraagt 1,8 tot 2,6 milligram. Vitamine B6 komt voor in: aardappelen, gist, bruinbrood, eieren, fruit, ongeraffineerde graanproducten, andijvie, orgaanvlees, peulvruchten, vlees, volkorenbrood.

Vitamine B12

Er zijn één wetenschappelijke naam voor vitamine B12: cobolamine. Vitamine B12 is onmisbaar bij de vorming van rode bloedlichaampjes. De benodigde dagelijkse dosis vitamine B12 bedraagt 3 tot 5 microgram voor volwassenen. Vitamine B12 komt voor in: gist, eieren, lever, melk, melkproducten, niertjes, oesters, soja, sojaproducten, vis, vlees, zeewier.


Vitamine C

Er is één wetenschappelijke naam voor vitamine C: ascorbinezuur. Vitamine C zorgt voor de stevigheid van pezen, kraakbeen, botten en huid. Het lichaam neemt ijzer beter op met meer vitamine C. Andere metalen zoals lood worden juist beter uitgescheiden. De benodigde dagelijkse dosis vitamine C bedraagt 60 milligram voor volwassenen. Vitamine C komt veel voor in: aardappelen, citroenen, grapefruits, groene groenten, kiwi, paprika, sinaasappels, zwarte bessen.

Vitamine D

Vitamine D staat ook wel bekend als calcerifol. De naam zegt al dat deze stof iets te maken heeft met calcium. Onze botten bestaan uit calciumverbindingen. Vitamine D wordt met behulp van vitamine C opgenomen door de botten als bouwstof. Ook is calcium noodzakelijk in het bloed om zenuwen en spieren normaal te laten functioneren. De benodigde dagelijkse dosis vitamine D bedraagt 10 microgram voor volwassenen. Vitamine D is te vinden in: boter, eierdooier, halvarine, levertraan, orgaanvlees, margarine, melk, melkproducten, vette vis.

Vitamine E

Vitamine E is een groep stoffen, de tocoferolen. De functie van vitamine E is zorgen dat de zuurstof in ons lichaam niet al te agressief te werk gaat. Ook bloed wordt onder invloed van tocoferolen minder snel afgebroken. De benodigde dagelijkse dosis vitamine E bedraagt 10 tot 15 milligram voor volwassenen. Vitamine E is te vinden in: bruin brood, eieren, ongeraffineerde graanproducten, lever, pinda's, plantenoliën en volkorenbrood.

Vitamine H

Meestal wordt vitamine H biotine genoemd. Biotine is een bouwsteen voor verscheidene enzymen. Overigens is de term vitamine hier discutabel, omdat het lichaam er zelf voldoende van kan aanmaken. De benodigde dagelijkse dosis vitamine H bedraagt 100 tot 200 microgram voor volwassenen. Vitamine H komt voor in: aalbessen, gist, boter, hazelnoten, melk, groenten, orgaanvlees

Vitamine K

Een gangbare naam voor vitamine K is fyllochinon. Het is u vast wel bekend dat bloed kan stollen om te voorkomen dat we blijven bloeden als we een wondje hebben. Vitamine K helpt bij de vorming van verschillende stoffen die hierbij betrokken zijn. De benodigde dagelijkse doses vitamine K die genoemd worden lopen nogal uiteen, van 70 microgram tot 3 milligram. Vitamine K is te vinden in: aardappelen, groene bladgroenten, eierdooier, lever, koolsoorten, plantenoliën, sojaproducten, spruitjes, tomaten, wortelen, zuurkool.
© 2010 - 2024 Royale, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines op een rij: waarvoor hebben we ze nodigVitamines zijn microvoedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid. “Vita” betekent letterlijk “leven”. Vi…
Belangrijke vitamines voor de cavia: vitamine A en BNet als een mens moet een cavia ook voldoende vitaminen binnenkrijgen om goed te kunnen functioneren. Twee van de vitami…
Vitamine A (retinol), provitamine A en bètacaroteenVitamine A (retinol), provitamine A en bètacaroteenVitamine A (retinol) is een belangrijke vitamine en speelt een belangrijke rol bij de weerstand, maar is ook goed voor d…
Vitaminen: eenheden metenVitaminen: eenheden metenEenheden die je bij vitaminen om de oren vliegen zijn er in vele variaties: I.E., R.E., MG, MCG - een beetje kan al een…

Kokosolie/vet. Op uw gezondheid!Kokosolie/vet. Op uw gezondheid!Voor onze gezondheid is verzadigd vet uit den boze. Maar er is een uitzondering. En die uitzondering is kokosvet of ook…
Minder buikvet door anders etenBuikvet kun je kwijtraken zonder al teveel inspanningen. Je hoeft niet eens buikspieroefeningen te doen om een plattere…
Royale (7 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.