Vitamine A (retinol), provitamine A en bètacaroteen

Vitamine A (retinol), provitamine A en bètacaroteen Vitamine A (retinol) is een belangrijke vitamine en speelt een belangrijke rol bij de weerstand, maar is ook goed voor de huid! Hoeveel vitamine A je nodig hebt is afhankelijk van je leeftijd/lichamelijk gestel. Vitamine A vinden we vooral in de volgende producten; lever, vis en boter. Vanwege de belangrijke rol die vitamine A speelt, wordt het ook toegevoegd aan bijvoorbeeld margarine en bak- en braadproducten.

Wat is vitamine A (retinol)?

Een ander woord voor vitamine A is retinol. We spreken hier dan ook over vrijwel hetzelfde. Vitamine A is een erg belangrijke vitamine en speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van onze huid en slijmvliezen, maar ook voor het goed functioneren van onze ogen en het afweersysteem.

In welke groenten en fruit vinden we vitamine A (retinol)?

Vitamine A vinden we onder anderen in de volgende producten: lever, vis, levertraan, boter, palmolie, eidooier en melkproducten. In onder anderen bak- en braadproducten wordt vitamine A toegevoegd.

Wat is dan provitamine A; bètacaroteen?

Provitamine wil zeggen dat het lichaam deze stoffen zelf kan omzetten in vitamines. Een bekende provitamine is bètacaroteen. Het lichaam kan deze stof zelf omzetten in vitamine A. Bètacaroteen staat ook wel bekend als provitamine A. We vinden bètacaroteen onder anderen in oranje en geelgekleurde groenten en fruit, maar ook in groen gekleurde groenten. Denk aan: Mango’s, mandarijnen, wortels, spinazie, olijven, boerenkool, pompoen, tuinkers, tomaten, paprika en peterselie. Omdat ook bètacaroteen in het lichaam, door de lever, wordt omgezet tot vitamine A heeft het ook de goede eigenschappen van vitamine A. Maar ook hiervoor geld dat een overdaad schaadt. Naast bètacaroteen zijn de zijn ook de volgende carotenoïden; alfacaroteen en betacryptoxanthine een provitamine A. Deze provitamines kunnen dus in het lichaam worden omgezet in vitamine A (retinol).

Hoeveel vitamine A heb ik nodig?

Hoeveel vitamine A heb je nodig? Dit is een goede vraag en is onder anderen afhankelijk van je leeftijd, geslacht en lichamelijk gestel. Het is belangrijk te weten dat een tekort aan vitamine A niet gezond is, maar een overschot ook niet goed is! Een tekort kan ontstaan door het onvoldoende binnenkrijgen van voeding die vitamine A bevat, of door onvoldoende opname van vitamine A door het lichaam. Een tekort kan tot gevolg hebben: een droge schilferige huid, droog en/of dof haar en een verminderde weerstand. Een chronisch tekort, door bijvoorbeeld een darmziekte kan zelfs nachtblindheid of totale blindheid tot gevolg hebben. Een overschot ook wel een hypervitaminose A kan onder anderen de volgende gevolgen hebben: problemen met het zicht, duizeligheid, hoofdpijn, uitdroging van de huid en gebrek aan eetlust. Een overschot aan vitamine A kan ontstaan bij een langdurige inname van meer dan 3000 microgram per dag.

Overzicht van de aanbevolen hoeveelheden vitamine A per dag:

Volwassenen

  • Mannen 10-70+ jaar, 1000 microgram/dag
  • Vrouwen 10-70+ jaar, 800 microgram/dag
  • Zwangere vrouwen, 1000 microgram/dag
  • Vrouwen die borstvoeding geven, 1250 microgram/dag

Kinderen

  • Meisjes/jongens 7-9 jaar, 700 microgram/dag
  • Meisjes/jongens 5-6 jaar, 500 microgram/dag

Peuters

  • Meisjes/jongens 1-3 jaar, 400 microgram/dag

Baby’s

  • Jongens/meisjes 6-11 maanden, 400 microgram/dag
  • Jongens meisje 0-5 maanden, 450* microgram/dag *(bij volledige borstvoeding)

Wat is vitamine A zuur?

De laatste jaren horen we het steeds vaker; vitamine A zuur. Wat is dit eigenlijk? Vitamine A zuur wordt gebruikt in crèmes (Tretinoïne crème) en zou moeten werken tegen fijne lijntjes, acne en pigmentvlekken. Het geeft een soort peeling van de huid (zuur). De crème is redelijk goedkoop en makkelijk te verkrijgen. Gebruik de crème wel voorzichtig en bouw het gebruik langzaam op. Vitamine A zuur crème kan ernstige huid irritaties veroorzaken. Stop bij ernstige irritatie altijd met het product. Verkeerd gebruik kan leiden tot het tegengestelde effect, huidveroudering in plaats van verjonging, lees dus bij het gebruik van bijzondere crèmes altijd goed de gebruiksaanwijzing.
© 2012 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom is vitamine A belangrijk?Waarom is vitamine A belangrijk?Iedereen weet wel dat vitamines belangrijk zijn en dat we er genoeg van moeten binnenkrijgen. Maar, waarom is vitamine A…
Avitaminose: gebrek aan vitaminenAvitaminose: gebrek aan vitaminenAitaminose komt in Europa vrij weinig voor vanwege de goede voeding die wij tot ons kunnen nemen. Toch kan er in sommige…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Vitamine C: in welke voeding?Vitamine C: in welke voeding?Voldoende vitamine C nemen is belangrijk voor onze energie, uiterlijk en lichaamsfuncties. Vitamine C is een anti-oxidan…

Het digitale patiëntendossierHet digitale patiëntendossierDe huisarts heeft gegevens over je klachten. De apotheek weet de medicijnen die je krijgt. De psycholoog kent je innerli…
Fobieën: de vele angsten van een mensFobieën: de vele angsten van een mensHet woord fobie is van Griekse afkomst (phobos) en staat voor angst of vrees. Deze angst kan voorkomen van allerlei oorz…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.